Macron, Washington'un Rusya topraklarının derinliklerindeki hedeflerin vurulması için izin verme kararını memnuniyetle karşıladıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5083133-macron-washingtonun-rusya-topraklar%C4%B1n%C4%B1n-derinliklerindeki-hedeflerin-vurulmas%C4%B1-i%C3%A7in
Macron, Washington'un Rusya topraklarının derinliklerindeki hedeflerin vurulması için izin verme kararını memnuniyetle karşıladı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rio de Janeiro'da düzenlenen G20 Zirvesi’nin oturum aralarında açıklamalarda bulunuyor. (AFP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün (Pazartesi) Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nin oturum aralarında, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya topraklarının derinliklerindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli ABD füzelerini kullanmasına izin verme kararını memnuniyetle karşıladı.
Macron, Washington'un tutumundaki değişikliğin ‘kesinlikle yerinde’ olduğunu söylerken, G20 Zirvesi’nin Ukrayna'daki savaşla ilgili sonuç bildirisinin beklentilerinin altında kalmasından ve ‘daha net’ olabileceğinden üzüntü duyduğunu belirtti.
Çin, yüksek irtifadan drone sürüsü fırlatan hava aracıyla şov yaptıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5083186-%C3%A7in-y%C3%BCksek-irtifadan-drone-s%C3%BCr%C3%BCs%C3%BC-f%C4%B1rlatan-hava-arac%C4%B1yla-%C5%9Fov-yapt%C4%B1
Çin, yüksek irtifadan drone sürüsü fırlatan hava aracıyla şov yaptı
Fotoğraf: AFP
Çin, füze taşıyabilen, bomba atabilen ve yüksek irtifadan küçük drone sürüsünü ateşleyebilen gelişmiş bir insansız hava aracı tanıttı.
Pazar günü sona eren Cuhay Air Show 2024'te sergilenen mat koyu gri Jetank "sürü taşıyıcı" maksimum 16 ton kalkış ağırlığına, 6 ton yük taşıma kapasitesine ve 25 metre kanat açıklığına sahip. Global Times'ın haberine göre Jetank, yeni nesil büyük insansız hava aracı platformu olarak tanıtılıyor.
Devasa drone'un arkasındaki devlet şirketi Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu, aracın "modern savaş ve bombardıman uçaklarının taşıdıklarıyla karşılaştırılabilecek geniş bir silah ve ekipman yelpazesi" taşıyabileceğini söyledi.
Uzmanlar, öne çıkan özellikler arasında yüksek irtifadan daha küçük drone sürüsünü ateşlemenin de yer aldığını belirtti.
Çinli askeri havacılık uzmanı Fu Qianshao, drone'un kendi radar sistemi ve burnunda bir elektro-optik bölüm barındırdığını belirterek, drone'un durumsal farkındalık ve uydu bağlantısı üzerinden uzaktan kontrol kabiliyetiyle savaş alanında önemli bir kullanıma sahip olduğunu söyledi.
Global Times'ın haberine göre "sürü taşıyıcı" havada taşıma, havadan indirme ve bilgi desteği görevlerini yerine getirebilir.
Uzmanlar Cuhay'de sergilenen Çin askeri donanımının ülkenin hedef ve kabiliyetlerindeki büyük atılımları gösterdiğini belirtti.
Neredeyse bir hafta süren hava gösterisinde Çin, J-35A hayalet avcı uçağının en son versiyonunu, daha büyük J-20 hayalet avcı uçağını, CH-7 diye adlandırılan gizli bir drone'u ve HQ-19 hava savunma sistemini sergiledi.
Düzinelerce mühimmatın yanı sıra J-15 deniz savaş uçağının bir elektronik harp varyantı da vardı.
Global Times'ta yer alan bir başyazıda Çin'in "güç gösterisi yapmaya çalışmadığı" ancak "daha ziyade hem ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma kabiliyetine hem de barış temelli kalkınma taahhüdüne sahip olduğunu kanıtlamayı amaçladığı" belirtildi.
Çin ayrıca etkinlikteki en büyük çadırında Suudi Arabistan'dan bir heyeti ağırlayarak dünya sahnesindeki cazibesini ve perşembe günü Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'yu hava gösterisinde ağırlayarak Rusya'yla olan yakın bağlarını gösterdi.
Fuarın ticari havacılık bölümü önceki yıllara kıyasla daha küçüktü ve askeri teknoloji ön plana çıktı. Hava savunma sistemleri, radarlar, füzeler ve uçaklar gibi çok çeşitli donanımlar iç ve dış mekanları doldurdu.