Çin, yüksek irtifadan drone sürüsü fırlatan hava aracıyla şov yaptı

Üretici, drone'un "modern savaş ve bombardıman uçaklarının taşıdıklarıyla karşılaştırılabilecek geniş bir silah ve ekipman yelpazesi" taşıyabileceğini söylüyor.

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Çin, yüksek irtifadan drone sürüsü fırlatan hava aracıyla şov yaptı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Çin, füze taşıyabilen, bomba atabilen ve yüksek irtifadan küçük drone sürüsünü ateşleyebilen gelişmiş bir insansız hava aracı tanıttı.

Pazar günü sona eren Cuhay Air Show 2024'te sergilenen mat koyu gri Jetank "sürü taşıyıcı" maksimum 16 ton kalkış ağırlığına, 6 ton yük taşıma kapasitesine ve 25 metre kanat açıklığına sahip. Global Times'ın haberine göre Jetank, yeni nesil büyük insansız hava aracı platformu olarak tanıtılıyor.

Devasa drone'un arkasındaki devlet şirketi Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu, aracın "modern savaş ve bombardıman uçaklarının taşıdıklarıyla karşılaştırılabilecek geniş bir silah ve ekipman yelpazesi" taşıyabileceğini söyledi.

Uzmanlar, öne çıkan özellikler arasında yüksek irtifadan daha küçük drone sürüsünü ateşlemenin de yer aldığını belirtti.

Görsel kaldırıldı.
Cuhay'daki 15. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda bir kadın Jetank İHA'sının yanında özçekim yapıyor (AFP)

Çinli askeri havacılık uzmanı Fu Qianshao, drone'un kendi radar sistemi ve burnunda bir elektro-optik bölüm barındırdığını belirterek, drone'un durumsal farkındalık ve uydu bağlantısı üzerinden uzaktan kontrol kabiliyetiyle savaş alanında önemli bir kullanıma sahip olduğunu söyledi.

Global Times'ın haberine göre "sürü taşıyıcı" havada taşıma, havadan indirme ve bilgi desteği görevlerini yerine getirebilir.

Uzmanlar Cuhay'de sergilenen Çin askeri donanımının ülkenin hedef ve kabiliyetlerindeki büyük atılımları gösterdiğini belirtti.

Neredeyse bir hafta süren hava gösterisinde Çin, J-35A hayalet avcı uçağının en son versiyonunu, daha büyük J-20 hayalet avcı uçağını, CH-7 diye adlandırılan gizli bir drone'u ve HQ-19 hava savunma sistemini sergiledi.

Düzinelerce mühimmatın yanı sıra J-15 deniz savaş uçağının bir elektronik harp varyantı da vardı.

Global Times'ta yer alan bir başyazıda Çin'in "güç gösterisi yapmaya çalışmadığı" ancak "daha ziyade hem ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma kabiliyetine hem de barış temelli kalkınma taahhüdüne sahip olduğunu kanıtlamayı amaçladığı" belirtildi.

Görsel kaldırıldı.
Halk, Cuhay'da düzenlenen 15. Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nda Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri Bayi Akrobasi Ekibi'nin gösterisini izliyor (AFP)

Çin ayrıca etkinlikteki en büyük çadırında Suudi Arabistan'dan bir heyeti ağırlayarak dünya sahnesindeki cazibesini ve perşembe günü Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'yu hava gösterisinde ağırlayarak Rusya'yla olan yakın bağlarını gösterdi.

Fuarın ticari havacılık bölümü önceki yıllara kıyasla daha küçüktü ve askeri teknoloji ön plana çıktı. Hava savunma sistemleri, radarlar, füzeler ve uçaklar gibi çok çeşitli donanımlar iç ve dış mekanları doldurdu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe



ABD, göçmenleri askeri uçaklarla Libya'ya göndermeyi planlıyor

Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)
Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)
TT

ABD, göçmenleri askeri uçaklarla Libya'ya göndermeyi planlıyor

Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)
Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)

Reuters'ın haberine göre Trump yönetimi, göçmenleri askeri uçakla Libya'daki gözaltı merkezlerine göndermeyi planlıyor.

The New York Times'a konuşan yetkililer, uçağın çarşamba günü kadar erken kalkabileceğini söyledi. Uçuşta yer alacak kişilerin uyrukları henüz belli değil.

Libya'da şiddetli çatışmalar var ve insan hakları grupları, ülkedeki göçmen gözaltı merkezlerini "korkunç" ve "içler acısı" diye niteliyor.

Bu girişim, Trump yönetiminin göçmenleri ABD'ye girmekten caydırmaya ve ülkede yasadışı olarak bulunanlara, zor koşullara sahip ülkelere gönderilebilecekleri mesajını vermeye çalıştığı dönemde geldi.

Yine de uçuş, yasal, lojistik ya da diplomatik kısıtlamalar nedeniyle gerçekleşmeyebilir. Yönetim daha önce de bir grup Venezuelalıyı El Salvador'a gönderdiği için sert tepkiyle karşılaşmıştı. Bu kişiler teröristlere ayrılmış bir hapishanede tutuluyor.

Dışişleri Bakanlığı, "suç, terörizm, patlamamış kara mayınları, iç karışıklık, insan kaçırma ve silahlı çatışmalar" nedeniyle Amerikan halkına Libya'ya gitmemeyi tavsiye ediyor.

Ülke, uzun yıllar diktatörlük yapan Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinden bu yana yıllardır süren iç savaşla karşı karşıya ve hâlâ bölünmüş durumda. Birleşmiş Milletler'in tanıdığı hükümet Libya'nın batısını Trablus'tan yönetiyor. Aynı zamanda doğu, ülkenin petrol sahalarının çoğunu kontrol eden savaş lordu Halife Hafter liderliğindeki hükümet tarafından yönetiliyor.

ABD'nin Trablus'taki hükümetle sadece resmi ilişkisi var ama bu Hafter'in oğlu Saddam'ın geçen hafta Washington'ı ziyaret etmesini ve birkaç Trump yetkilisiyle görüşmesini engellemedi. Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk döneminde Hafter'le dostane bir ilişkisi vardı.

Libya, Avrupa'ya gitmeye çalışan göçmenler için merkez niteliğinde. Ülkede mülteciler ve göçmenler için çok sayıda gözaltı tesisi var. Uluslararası Af Örgütü, 2021 tarihli raporunda bu tesislerin "erkeklere, kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel şiddet" kanıtlarıyla "korkunç" bir "cehennem manzarası" oluşturduğunu belirtmişti.

Öte yandan Küresel Gözaltı Projesi, Libya'da tutulan göçmenlerin "fiziksel kötü muamele ve işkencenin" yanı sıra zorla çalıştırma ve köleliğe maruz kalabileceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı geçen sene yıllık raporunda ülkedeki gözaltı merkezlerindeki "sert ve hayati tehlike oluşturan" koşullara işaret etmişti. Raporda göçmenlerin "göçmenlik mahkemelerine ya da yasal süreçlere erişimlerinin olmadığı" belirtilmişti.

Carnegie Endowment for International Peace'de Libya uzmanı olan Frederic Wehrey, The Times'a şunları söyledi:

Bu göçmen hapishanelerinde bulundum ve burası göçmenler için uygun bir yer değil. Savunmasız birini atmak için korkunç bir yer.

Independent Türkçe