Çinlilerin yeni kaçış rotası ortaya çıktı: Birçok kişinin hayatı mahvoldu

Ülkeden kaçmayı planlayan Çinliler, sosyal medyadan örgütleniyor

Çin'de son dönemde artan genç işsizlik rakamları ve azalan doğum oranları, Pekin'i alarma geçirmişti (Reuters)
Çin'de son dönemde artan genç işsizlik rakamları ve azalan doğum oranları, Pekin'i alarma geçirmişti (Reuters)
TT

Çinlilerin yeni kaçış rotası ortaya çıktı: Birçok kişinin hayatı mahvoldu

Çin'de son dönemde artan genç işsizlik rakamları ve azalan doğum oranları, Pekin'i alarma geçirmişti (Reuters)
Çin'de son dönemde artan genç işsizlik rakamları ve azalan doğum oranları, Pekin'i alarma geçirmişti (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Çin'den kaçmak isteyenlerin Endonezya üzerinden Avustralya'ya gittiği yeni rotayı yazdı.

Haberde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in "otoriter yönetimi ve kötü ekonomik gidişattan ötürü" birçok yurttaşın ülkeyi terk etmek istediği belirtiliyor. 

Ülkeden kaçmak isteyenlerin, Çin'de TikTok'un muadili olarak kullanılan sosyal medya platformu Douyin'de farklı gruplar oluşturduğu aktarılıyor. Birçok kişinin sansüre yakalanmamak için şifreli mesajlar kullandığına dikkat çekiliyor. 

Guardian'ın aktardığına göre Çinliler önce turist vizesi alarak Endonezya'nın Cakarta kentine ya da ülkeye ait Bali veya Sulawesi gibi adalara uçuyor. Endonezya dışında Malezya, Brunei ve Doğu Timor'a gidenler de var. 

Buralarda kaçakçılarla anlaşan Çinliler, teknelerle Avustralya'ya geçmeye çalışıyor. 

Guardian'ın görüştüğü ve kimliği Paul diye paylaşılan Endonezyalı bir balıkçı, bir dönem insan kaçakçılığı yaptığını belirtiyor. Avustralya'ya geçmeye çalışırken tekneleri bozulan 5 Çinli göçmenle karşılaştığını ve daha sonra onları polise ihbar ettiğini söylüyor.

Teknede 5 Çinli göçmenin yanı sıra 6 kişilik mürettebat vardı. Mürettebatın biri Çin yurttaşı Jiang Xiao Jia'ydı, geri kalanlarsa Endonezyalıydı. Kaçmaya çalışan Çinlilerin kimlikleriyse Shen Xu, Li Ke Yang, Zhao Jin Xiang, Wang Dong Fang ve Dai Zhong Hai olarak paylaşıldı. 

Endonezya'nın Timor adasındaki Kupang şehrinde görülen duruşmada Çinli göçmenler, Avustralya'ya geçebilmek için Jiang'a kişi başı 5 ila 7 bin dolar ödediğini söyledi. Üç yıldır eşiyle Endonezya'da yaşayan Jiang ise iddiaları reddederek kaçakçılık yapmadığını ve balık tutma gezisi düzenlediğini savundu. 

Paul da yakın zamanda kaçakçılık için kendisine 1500 dolara yakın para teklif edildiğini söylüyor. Artık evlendiğini ve yasadışı işlere karışmak istemediğini belirterek teklifi reddettiğini anlatıyor. 

Haberde, şimdiye dek toplamda kaç kişinin Çin'den Avustralya'ya kaçtığının bilinmediği ifade ediliyor. Guardian, Endonezyalı yetkililerin yorum taleplerini reddettiğini aktarıyor. Ancak bu rotayı kullanarak Avustralya'ya kaçanların sayısının 2020'den beri arttığına dikkat çekiliyor. 

ABD'deki Maryland Üniversitesi'nden Meredith Oyen, Çinlilerin siyasi ve ekonomik nedenlerle ülkelerinden kaçtığını savunarak şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Sıfır Kovid politikası birçok küçük işletmeyi ve orta sınıftan birçok kişinin hayatını mahvetti. Bu ve bazı diğer politikaların acımasız doğasının birleşimi, hayal kırıklıklarına ve daha fazla siyasi memnuniyetsizliğe yol açtı. Politik baskı altında olmasanız bile Çin'de iflas deneyimi siyasidir ve ABD gibi ülkelere kıyasla hayatınıza daha fazla etkisi olur.

Independent Türkçe, Guardian, ABC News



Kim Jong-un, Ukrayna'yla savaşacak Kuzey Kore askerlerinin eğitimini "bizzat denetliyor"

(Reuters aracılığıyla KCNA)
(Reuters aracılığıyla KCNA)
TT

Kim Jong-un, Ukrayna'yla savaşacak Kuzey Kore askerlerinin eğitimini "bizzat denetliyor"

(Reuters aracılığıyla KCNA)
(Reuters aracılığıyla KCNA)

Pyongyang'ın deneyimsiz birliklerinin çok sayıda kayıp verdiğinin ileri sürülmesinin ardından Güney Kore istihbarat raporlarında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek vermek için gönderilecek askerlerin eğitimini bizzat denetlediği aktarıldı.

Güney Koreli milletvekili Lee Seong-kweun, Ulusal İstihbarat Servisi'nin parlamentoya yaptığı bilgilendirmeyi alıntılayarak savaşta en az 100 Kuzey Koreli askerin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Lee "En az 100 kişinin hayatını kaybettiği ve yaralı sayısının bine yaklaştığı bildirildi" dedi.

Lee, milletvekillerine Kuzey'in Rusya'ya daha fazla asker göndermeye hazırlanıyor olabileceğinden ve ülkenin lideri Kim Jong-un'un eğitimi denetlediğine dair bir istihbarattan da bahsedildiğini söyledi.

Ukrayna ve müttefikleri, Kuzey Kore'nin Rusya'nın savaş faaliyetlerine destek vermek üzere halihazırda 10 bin ila 12 bin asker görevlendirdiği tahmin ediyor. Pentagon, askerlerin büyük ölçüde, Moskova güçlerinin ağustostan bu yana Ukrayna'nın kara harekatıyla savaştığı Rusya'nın Kursk bölgesine konuşlandırıldığını bildirmişti.

Kuzey Kore, Rusya'nın cephaneliklerini yenilemek üzere ağır silah sistemleri, balistik füzeler ve diğer silahlar sevk etmekle de suçlanmıştı. Rusya ve Kuzey Kore iddiaları ne doğruladı ne de reddetti.

ABD ve 9 ülke daha, pazartesi günü yaptıkları ortak açıklamada Pyongyang'ın Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya balistik füze ve başka askeri teçhizat ihraç ettiği iddiasını kınamıştı. Kuzey'in, Rusya'nın savaş faaliyetlerine doğrudan destek vermesinin "çatışmanın tehlikeli bir şekilde genişlemesi" anlamına geldiğini belirttiler.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, perşembe günü Rusya'yla ilişkilerinin Batı tarafından "çarpıtıldığını" söyleyerek Moskova'yla ittifakı "normal" ve "çok etkili" diye niteledi.

Açıklamada Pyongyang'ın Ukrayna savaşına dahil olmasına ya da Kursk'ta askeri birliklerinin kayıp verdiği iddialarına hiç yer verilmedi.

Kuzey Kore, Washington ve müttefiklerini Ukrayna savaşını uzatmak ve Avrupa'yla Asya-Pasifik'teki güvenliği istikrarsızlaştırmakla suçladı.

Kuzey Kore, Rusya'yla ilişkisine gösterilen tepkiyi "çılgınlık" diye niteleyerek "bunun, bağımsız egemen devletler arasındaki işbirliği ilişkilerinin güçlenmesinin ABD ve Batı'nın kötü niyetli etkisinin yayılmasını engellemekte çok başarılı olduğunu kanıtladığını" ekledi.

Washington ve Kiev, önceki günlerde Kuzey Kore askerlerinin Rusya sınır bölgesinde Ukrayna güçleriyle savaşırken ağır kayıplar verdiğini iddia etmişti. Ukrayna askeri istihbarat servisi, en az 30 Kuzey Kore askerinin hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını söylerken ABD'li bir yetkili Kuzey Kore'nin "yüzlerce" kaybının olduğunu öne sürmüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşan Kuzey Kore askerlerini gösterdiğini iddia ettiği drone görüntülerini Telegram'da yayımlamıştı.

Zelenski "Ukrayna savunma kuvvetleri ve istihbaratı, Kuzey Korelileri de içeren Rus birliklerinin kayıplarının gerçek sayılarını saptamak için çalışıyor" demişti.

Zelenski, Rus ordusunun savaşta hayatını kaybedenlerin yüzlerini yakarak Kuzey Korelilerin kimliklerini gizlemek için sert önlemler aldığını ileri sürmüştü.
Independent Türkçe