Almanya, Rus “gölge filosunun” tehlikesi konusunda uyarıyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (DPA)
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (DPA)
TT

Almanya, Rus “gölge filosunun” tehlikesi konusunda uyarıyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (DPA)
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (DPA)

Finlandiya açıklarında bir denizaltı elektrik kablosunun zarar görmesinin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Annalina Berböck Rusya'nın “gölge filosu” konusunda alarm vererek, Rusya'ya karşı yeni AB yaptırımları uygulanması çağrısında bulundu.

Alman medya grubu Funke'nin bugün yayınlanan gazetelerinde açıklamaları yer alan Baerbock, “Neredeyse her ay Rus gemileri çok sayıda hasara yol açıyor. Neredeyse her ay gemiler Baltık Denizi'ndeki önemli denizaltı kablolarına zarar veriyor. Gemi mürettebatı demirleri suya bırakıyor, görünürde hiçbir neden yokken deniz dibinde birkaç kilometre sürüklüyor ve sonra çekerken kaybediyor. Bu olayların sadece tesadüf olduğuna inanmakta zorlanıyorum” ifadelerini kullandı.

Baerbock, “Bu hepimiz için acil bir uyandırma çağrısıdır. Dijital bir dünyada, denizaltı kabloları dünyamızı birbirine bağlayan iletişim arterleridir” uyarısında bulunarak, kritik altyapının korunmasının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Estonya ile Finlandiya arasındaki Estlink 2 kablosu geçtiğimiz çarşamba günü kopmuş, Finlandiyalı yetkililer bir sabotaj eyleminden şüphelenmiş ve ardından çapasının kabloya zarar verdiğinden şüphelenilen Cook Adaları bandıralı Eagle S tankerini alıkoymuştu.

AB'ye göre gemi Rusya'nın “gölge filosuna” ait olabilir; bu filonun Rusya'nın petrol taşımacılığına yönelik yaptırımları delmek için gayri resmi olarak kullandığı bir grup petrol tankeri ve diğer kargo gemilerinden oluştuğuna inanılıyor.

Tatil sezonu boyunca Baltık Denizi'nde iletişim kablolarında da kesintiler görüldü.

Şarku’l Avsat’ın DPA'dan aktardığına göre aralık ayı ortası itibariyle 50'den fazla geminin AB yaptırımlarına tabi olduğunu ve “daha fazlasının da bunu takip etmesi gerektiğini” belirten Baerbock “Rusya bunu Ukrayna'daki yasadışı saldırganlık savaşını finanse etmek için kullanıyor” uyarısında bulundu.



Yolcu uçaklarının vurulduğu 5 meşhur olay

Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)
Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)
TT

Yolcu uçaklarının vurulduğu 5 meşhur olay

Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)
Kazakistan'da en az 38 kişinin öldüğü trajik olayda uçağın neden düştüğü henüz netleştirilemedi (Reuters)

Azerbaycan'dan Çeçenistan'a gitmek üzere havalanan yolcu uçağının Kazakistan'da düşmesinin yankıları sürüyor.

25 Aralık'ta yaşanan olayda gözler Rusya'ya çevrilmişti. Ön incelemelerde uçağı Rus hava savunma sistemlerinin vurmuş olabileceği öne sürülmüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugünkü açıklamasında "trajik olayın Rus hava sahasında yaşanması nedeniyle" özür diledi.

Amerikan gazetesi Washington Post, tarihte yolcu uçaklarının vurulduğu 5 ünlü olayı derledi.

Kore Havayolları'ının 007 sefer sayılı uçuşu

1983'te New York'tan Alaska'ya oradan da Seul'e doğru yol alan Kore Havayolları'na ait 007 sefer sayılı uçak, navigasyon sistemindeki bir arıza nedeniyle Sovyet hava sahasına girdi.

Bunun ardından bir Sovyet jeti yolcu uçağını vurdu. Olayda uçaktaki 296 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Kurbanlardan biri de Georgia eyaletinden Demokrat Kongre üyesi Larry McDonald'dı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sovyet pilotun yolcu uçağını askeri bir istihbarat uçağı sanmış olabileceği belirtildi.

Sovyet yönetimi başta sorumluluğu üstlenmeyince ABD'yle diplomatik kriz yaşandı. Rus siyasetçiler ancak olaydan 8 yıl sonra Güney Kore'ye özürlerini iletti.

İran Havayolları'nın 655 sefer sayılı uçuşu

1988'de İran-Irak Savaşı'nın son aylarında, ABD donanmasına ait güdümlü füze kruvazörü USS Vincennes, Basra Körfezi'nde devriye gezerken İran ordusuyla çatışmalar yaşandı.

Bu sırada Dubai'ye giden İran Havayolları'na ait 655 sefer sayılı uçak, USS Vincennes tarafından vuruldu. Uçaktaki 290 kişinin hepsi öldü.

Amerikan donanması, yolcu uçağının İran'a ait bir savaş jeti sanılarak ateş açıldığını kabul etti.

Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, İran yönetimine özürlerini iletti.

Sibirya Havayolları'nın 1818 sefer sayılı uçuşu

2001'de Sibirya Havayolları'na ait 1818 sefer sayılı uçak, İsrail'in Tel Aviv şehrinden Rusya'nın Novosibirsk kentine giderken Karadeniz'de vuruldu. Uçaktaki 78 kişinin hepsi hayatını kaybetti. Yolcular ve mürettebat dahil uçakta 38 Rus, 40 İsrail vatandaşı vardı. 

Olaydan bir hafta sonra Rusya ve Ukrayna'dan yapılan açıklamalarda, uçağın uçaksavarla vurulmuş olabileceği belirtildi. Uçuş sırasında Rusya ve Ukrayna, Kırım'da ortak askeri operasyon düzenliyordu.

Sonrasında Ukrayna ölen İsrail ve Rusya yurttaşları için kişi başı 200 bin dolar tazminat ödedi.

Malezya Havayolları'nın 17 sefer sayılı uçuşu

2014'te Malezya Havayolları'na ait 17 sefer sayılı uçak, Ukrayna'nın doğusunda karadan havaya atılan bir füzeyle vuruldu. 

Uçaktaki 298 kişinin hepsi hayatını kaybetti. Bu, bugüne dek bir uçağın vurularak düşürüldüğü en ölümcül olaydı.

Füze, Rusya destekli ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar sırasında ateşlendi. 2022'de Hollanda'da yapılan duruşmada, milis güçlerinde görev yapan iki Rus ve bir Ukraynalı olaydan suçlu bulundu. 

Füzeyi hangi tarafın ateşlediği netleştirilemedi. Uluslararası incelemelerde suçun Rusya'da olduğu savunuldu. Kremlin ise iddiaları reddetti.

Ukrayna Havayolları'nın 752 sefer sayılı uçuşu

Ukrayna Havayolları'na ait 752 sefer sayılı uçak, 2020'de Tahran'dan havalandıktan kısa süre sonra vuruldu. 

Uçaktaki 176 kişinin tamamının öldüğü olayda İran başta sorumluluğu reddetti. Ancak sonradan iki uçaksavar füzesinin uçağı vurduğu itiraf edildi. 

Yaklaşık bir yıl sonra 10 İranlı yetkili, olaydan suçlu bulundu. 

Independent Türkçe, Washington Post, Forbes