Trump: Suudi Arabistan'ın büyük bir varlık fonu var biz de ona yetişmeye çalışacağız

“Yatırımlar” ilham verici, dillere destan bir başarı öyküsüne dönüştü

TT

Trump: Suudi Arabistan'ın büyük bir varlık fonu var biz de ona yetişmeye çalışacağız

Trump: Suudi Arabistan'ın büyük bir varlık fonu var biz de ona yetişmeye çalışacağız

ABD Başkanı Donald Trump, ABD için bir varlık fonu kurulmasına yönelik başkanlık emrini imzalarken, Suudi Kamu Yatırım Fonu'na atıfta bulunarak, Krallığın büyük bir varlık fonuna sahip olduğunu ve ABD'nin varlık fonu aracılığıyla buna yetişmeye çalışacağını söyledi.

Suudi varlık fonu, 925 milyar dolarlık varlıkları ile dünya çapında en büyük varlık fonları arasında altıncı sırada yer alıyor. Bu miktarın 2030 yılına kadar 2 trilyon dolara çıkması planlanıyor.

Devlet varlık fonları, ülke ekonomisinde istikrarı sağlamak, çeşitlendirmek ve gelecek nesillere zenginlik kazandırmak amacıyla ülkelerin sahip olduğu yatırım araçlarıdır. ​​Çoğu bir yatırım hesabı, bir geliştirme aracı veya ikisinin birleşimi olarak çalışır.

Kamu Yatırım Fonu, 50 yılı aşkın bir süre önce, 1971 yılında, Maliye Bakanlığı'na bağlanmak üzere kraliyet kararnamesi ile kuruldu ve bu uzun yıllar boyunca, yerel olarak hayati öneme sahip büyük şirketlerin kurulmasına katkıda bulunan, ulusal ekonomi için birçok stratejik projeyi finanse eden ulusal ekonomik destekçi oldu. Fonun varlığı, Krallık ekonomisinin, dünyanın en güçlü ekonomilerini içeren G20'ye katılmaya hak kazanan hızlı adımlarla ilerlemesini sağladı.

Tarihsel dönüşüm

2015 yılında, Bakanlar Kurulu'nun fonu Ekonomik ve Kalkınma İşleri Konseyi'ne bağlayan bir karar yayınlamasıyla Suudi "Varlık fonu" sektöründe niteliksel bir değişim meydana geldi. Ardından, Veliaht Prens, Başbakan ve Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi Başkanı Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık edeceği Yönetim Kurulu'nun yeniden yapılandırılma süreci gerçekleşti.

Böylelikle Suudi Arabistan, çeşitli niteliksel yatırımlarla dünyaya açılan Kamu Yatırım Fonu'nun yeni ve farklı bir doğuşuna tanık oldu ve dünyanın en büyük devlet fonları listesinde 2016 yılında 13. sıradan her geçen yıl ilerleyerek 2024 yılında dünyanın 6. büyük devlet fonu konumuna yükseldi.

Hükümetlerin ve devlet fonlarının yatırımlarını inceleme konusunda uzmanlaşmış SWF Vakfı'nın son sınıflandırmasına göre varlıkları 925 milyar dolara ulaştıktan sonra en büyük devlet fonları arasında 6. sırada yer aldı.

Zxasdfre
Riyad'daki Kral Abdullah Finans Merkezi'nin kuleleri, ortadaki en yüksek kule Kamu Yatırım Fonu'nun (Şarku'l-Avsat)

2017 yılında, dünya çapındaki liderlerin ve ekonomi politikası yapıcılarının ilgi odağı haline gelen ve her yıl düzenlenen “Geleceğe Yatırım Girişimi” etkinliğinin yanı sıra 2018-2020 Kamu Yatırım Fonu Programı da başlatıldı.

Yeni strateji

Prens Muhammed bin Selman başkanlığındaki Suudi "Varlık fonu" yönetim kurulu, Kamu Yatırım Fonu'nun 2021-2025 yıllarına yönelik stratejisini onayladı. Fonun beş yıl boyunca, en önemlisi 2025 yılına kadar artan bir şekilde, yerel ekonomiye yılda en az 150 milyar riyal (40 milyar dolar) enjekte etmek ve iştirakleri aracılığıyla kümülatif olarak 1,2 trilyon riyallik (320 milyar dolar) petrol dışı GSYH'ye katkıda bulunmak olan çeşitli hedefler üzerinde çalışacağı belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre fon, 2025 yılı sonuna kadar varlıklarının 4 trilyon riyali aşmasını ve doğrudan ve dolaylı olarak 1 milyon 8oo bin kişiye istihdam yaratmayı hedeflemektedir.

Mega projeler

Fonun 2015'teki dönüşümünden bu yana, "Vizyon 2030" kapsamında hedeflenen en büyük Suudi projelerine sahip oldu; bunlardan en önemlisi: NEOM, Qiddiya, Kızıldeniz International, Roshn ve Diriye Projesi.

Suudi "Varlık fonu", "Vizyon 2030" doğrultusunda küresel çapta etkili olmak için Krallık içindeki ve dışındaki çeşitli sektörleri kapsayan devasa bir yatırım portföyü oluşturmayı hedeflediği bir adımda, stratejik ve belirli sektörleri hedefleyen yaklaşık 99 şirket kurmayı başardı.

Tüm bu gelişmeler, Kamu Yatırım Fonu'nun Moody's tarafından "pozitif" görünümle "A1", Fitch tarafından ise "durağan" görünümle "A+" olarak derecelendirilmesine yol açtı.



Amerika düzensiz göçmenleri Guantanamo Körfezi'ne sınır dışı etmeye başladı

ABD'li deniz piyadeleri 2 Şubat 2025'te Kuzey Carolina'daki Cherry Point'te bir uçağa doğru ilerliyor (AFP)
ABD'li deniz piyadeleri 2 Şubat 2025'te Kuzey Carolina'daki Cherry Point'te bir uçağa doğru ilerliyor (AFP)
TT

Amerika düzensiz göçmenleri Guantanamo Körfezi'ne sınır dışı etmeye başladı

ABD'li deniz piyadeleri 2 Şubat 2025'te Kuzey Carolina'daki Cherry Point'te bir uçağa doğru ilerliyor (AFP)
ABD'li deniz piyadeleri 2 Şubat 2025'te Kuzey Carolina'daki Cherry Point'te bir uçağa doğru ilerliyor (AFP)

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump yönetiminin düzensiz göçü engellemek amacıyla gözaltına alınan göçmenlerin Küba'daki Guantanamo askeri üssüne hava yoluyla ilk sınır dışı işlemlerinin “başladığını” duyurdu. ABD başkanlık sözcüsü Caroline Leavitt Fox aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Bugün Amerika Birleşik Devletleri'nden Guantanamo Körfezi'ne giden ilk uçak, içinde düzensiz göçmenlerle birlikte hareket etti.”

İkinci döneminin ilk saatlerinde düzensiz göçe karşı geniş bir kampanya başlatan Trump, yaklaşık bir hafta önce 30 bin göçmenin 11 Eylül 2001 olaylarından sonra askeri hapishanesiyle tanınan Guantanamo üssüne nakledilmesi projesini açıkladı. Yeni Savunma Bakanı Pete Hegseth pazartesi günü yaptığı açıklamada, halen 15 tutuklunun bulunduğu Guantanamo hapishanesinin düzensiz göçmenler için “ideal bir yer” olduğunu söyledi.

Guantanamo'daki askeri hapishane, 11 Eylül saldırılarından dört ay sonra, ABD Başkanı George W. Bush döneminde, Ocak 2002'de Küba'nın güneydoğu kıyısında kapılarını açtı.

Birçok insan hakları örgütü için cezaevi, işkenceye varan içler acısı gözaltı koşulları ile terörle mücadele adına keyfiliğin sembolü haline geldi.

Demokrat ABD başkanları Barack Obama ve Joe Biden cezaevinin kapatılması için başarısız girişimlerde bulundular.

xscdfergt
Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki ABD deniz üssünden (AFP)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 20 yılı aşkın bir süredir yaklaşık 800 tutukluya ev sahipliği yapan hapishane, 2003 yılında 680 tutukluyla zirve yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi on binlerce göçmeni Küba'daki deniz üssüne yerleştirmeye hazırlanırken, ABD'li yetkililer gözaltındaki göçmenleri Guantanamo Körfezi'ne taşıyan ilk ABD askeri uçağının dün kalkmasının beklendiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre Guantanamo Körfezi'ne yapılacak uçuş, daha önce göçmenleri Guatemala, Peru, Honduras ve Hindistan'a götüren askeri uçuşlara ekleniyor.