Trump'ın Gazze'ye ilişkin açıklamalarının ardından Cumhuriyetçi Parti'de kafa karışıklığı ve şüphe

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul (Arşiv - Reuters)
Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul (Arşiv - Reuters)
TT

Trump'ın Gazze'ye ilişkin açıklamalarının ardından Cumhuriyetçi Parti'de kafa karışıklığı ve şüphe

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul (Arşiv - Reuters)
Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul (Arşiv - Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın savaştan zarar gören Gazze Şeridi'nin kontrolünün ABD'ye geçmesi gerektiğiyle ilgili dün yaptığı açıklamalar, Cumhuriyetçi Parti'nin bazı üyeleri arasında şaşkınlığa ve şüphelere yol açarken bazıları bu açıklamaları ‘cesur ve kararlı’ bularak destekledi.

Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya gelen Trump, ABD'nin ‘Gazze'nin kontrolünü devralması’ ve Filistinlileri başka yerlere yerleştirdikten sonra onu ‘Ortadoğu’nun Rivierası yapması’ önerisinde bulundu. Uluslararası pek çok taraf bu öneriyi kınarken Trump'ın dış yardımları kesmek ve binlerce çalışanı işten çıkarmak gibi girişimlerini büyük ölçüde destekleyen Kongre'deki Cumhuriyetçilerin de tepkisini çekti.

Trump’ın açıklamalarına şüpheyle yaklaşan milletvekilleri, uzun süredir ABD diplomasisinin temelini oluşturan İsrailliler ve Filistinliler için iki devletli çözümü halen desteklediklerini söylerken bazıları ABD’li vergi mükelleflerinin parasını harcama ve bir yılı aşkın bir süre devam eden savaşın harap ettiği bir bölgeye ABD askerlerini gönderme fikrini reddetti.

Bu öneriyi reddeden Kongre'deki Cumhuriyetçiler az bir çoğunluğa sahipken Demokratların tamamı bunu reddetti. Senatör Chris Van Hollen MSNBC'de yaptığı açıklamada “Bu başka bir adı olan etnik temizliktir” ifadelerini kullandı. Cumhuriyetçi Senatör Jerry Moran ise iki devletli çözümün bir kenara atılamayacağını söyledi.

Senatör Lisa Murkowski, ‘yeterince kargaşa görmüş’ diye nitelendirdiği bir bölgeye ABD askerlerinin gönderilmesine yönelik olası bir teklifi hayal bile edemediğini belirterek “Bunun hayalini bile kurmak istemiyorum, çünkü çok korkutucu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson planı bölgede barışı sağlamaya yönelik cesur ve kararlı bir adım olarak övdü. Johnson, perşembe günü Capitol Hill'de (ABD Kongresi binası) Netanyahu ile bir araya geldiğinde konuyu kendisiyle görüşeceğini söyledi. Johnson düzenlediği basın toplantısında “Sanırım insanlar bunun gerekliliğinin farkındalar ve biz de bu hedef doğrultusunda çalışırken İsrail'in yanında olacağız. Başkan'ın bu girişiminde yanında olacağız” şeklinde konuştu.

Trump seçim kampanyası sırasında yeni dış çatışmalara ve ‘sonsuz savaşlara’ girmekten kaçınma vaadinde bulunmuştu.

Reuters ve Ipsos tarafından gerçekleştirilen anketler, Cumhuriyetçi seçmenler arasında bile Trump'ın yeni yayılmacı öncelikler listesine yönelik iştahın da bir sınırı olduğunu gösteriyor. Reuters ve Ipsos tarafından 20 ve 21 Ocak tarihleri arasında, Trump'ın göreve başlamasından sonra ancak Gazze'ye ilişkin son açıklamalarından önce yapılan bir ankete göre Cumhuriyetçilerin yalnızca yüzde 15'i ABD'nin yeni topraklar elde etmek için askeri güç kullanması fikrini destekliyor.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Tim Burchett, Trump'ın ABD'nin Gazze'nin deniz kıyısındaki arazilerini geliştirme önerisini desteklediğini söyledi. Reuters'a konuşan Burchett, “Bence Amerikalılar ve kapitalist dünyada gerçek bir fark yaratmak için gerçek bir fırsata sahip ve bu da bunun mükemmel bir örneği olacak” ifadelerini kullandı.

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi John Thune ise ‘bölgeye barışın, istikrarın ve güvenliğin getirilmesinden’ yana olduğunu, ancak her fikrin derinlemesine incelenmesi gerektiğini söyledi.



Trump: BBC'ye dava açma "yükümlülüğüm" var

ABD Başkanı Donald Trump, Gaziler Günü'nde Arlington Ulusal Mezarlığı'nda askeri selam verdi (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Gaziler Günü'nde Arlington Ulusal Mezarlığı'nda askeri selam verdi (Reuters)
TT

Trump: BBC'ye dava açma "yükümlülüğüm" var

ABD Başkanı Donald Trump, Gaziler Günü'nde Arlington Ulusal Mezarlığı'nda askeri selam verdi (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Gaziler Günü'nde Arlington Ulusal Mezarlığı'nda askeri selam verdi (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021'deki Kongre Binası saldırıları öncesindeki sözlerini çarpıttığı gerekçesiyle BBC'ye dava açma "yükümlülüğü" olduğunu söyledi.

Trump, dün Fox News'e verdiği röportajda, "Sanırım bunu yapma yükümlülüğüm var" ifadesini kullandı.


Rapor: Washington, Gazze'deki ateşkesi desteklemek için 500 milyon dolarlık bir askeri üs kurmayı planlıyor

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un Mevasi bölgesinde ateşkes sırasında Filistinliler için kurulan çadırlar (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un Mevasi bölgesinde ateşkes sırasında Filistinliler için kurulan çadırlar (Reuters)
TT

Rapor: Washington, Gazze'deki ateşkesi desteklemek için 500 milyon dolarlık bir askeri üs kurmayı planlıyor

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un Mevasi bölgesinde ateşkes sırasında Filistinliler için kurulan çadırlar (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un Mevasi bölgesinde ateşkes sırasında Filistinliler için kurulan çadırlar (Reuters)

İsrail kaynaklar, ABD’nin Gazze Şeridi’ndeki ateşkesin sürdürülmesi için Gazze sınırına yakın bir bölgede 500 milyon dolarlık bir askeri üs inşa etmeyi planladığını açıkladı.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’un internet sitesi bugün İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, Gazze sınırında kurulması planlanan ABD üssünde ateşkesin sürdürülmesinden sorumlu binlerce askerin konuşlandırılacağını aktardı.

İsrailli yetkililer, projenin bütçesini yaklaşık 500 milyon dolar olarak tahmin ediyor. Son haftalarda, ABD yetkilileri bu öneriyi İsrail hükümeti ve İsrail ordusu ile yaptıkları görüşmelerde gündeme getirdiler ve Gazze çevresindeki potansiyel yerleri incelemeye başladılar.

Mısır'da ateşkes anlaşmasının imzalanmasının ardından, yaklaşık 200 Amerikan askeri, Kiryat Gat'taki ABD Merkez Askeri Koordinasyon Merkezi'nde konuşlandırıldı. Yedioth Ahronoth gazetesi, savaş sırasında ABD'nin İran'ın füze saldırılarını önlemede önemli bir rol oynayan bir THAAD füze savunma bataryası da konuşlandırdığını bildirdi.

ABD gazetesi Washington Post, geçtiğimiz pazar günü, Gazze Şeridi'nde Başkan Trump'ın barış planını uygulamakla görevli Sivil-Askerî Koordinasyon Merkezi’nin içeriden birçok kişinin merkezin ilk haftalarını kaotik ve tereddütlü olarak tanımlamasına rağmen, bölgeye gönderilen insani yardımın denetlenmesinde İsrail'in yerini alacağını bildirdi.

Washington Post’a konuşan geçiş sürecine ilişkin bilgi sahibi bazı kaynaklar, bu adımın, Gazze'ye nasıl ve ne tür insani yardımın girebileceğini belirleme konusunda İsrail'in rolünü azalttığını ve Sivil-Askeri Koordinasyon Merkezi'nin bu konuda öncülük ettiğini söyledi. İsrail tarafından insani yardımlara yönelik kısıtlamalar, geçtiğimiz ay Gazze'de ateşkesin başlamasından bu yana bazı iyileşmelere olsa da büyük ölçüde devam ediyor.


Ukraynalı drone firmaları NATO pazarında: “Yılda milyonlarca İHA üretiliyor”

Rusya-Ukrayna savaşı, yoğun drone kullanımıyla dikkat çekiyor (Reuters)
Rusya-Ukrayna savaşı, yoğun drone kullanımıyla dikkat çekiyor (Reuters)
TT

Ukraynalı drone firmaları NATO pazarında: “Yılda milyonlarca İHA üretiliyor”

Rusya-Ukrayna savaşı, yoğun drone kullanımıyla dikkat çekiyor (Reuters)
Rusya-Ukrayna savaşı, yoğun drone kullanımıyla dikkat çekiyor (Reuters)

Ukraynalı drone firmaları, NATO ülkelerine ürün satışlarını geliştirmek istiyor. 

Bloomberg'ün haberinde, Rusya'yla yarışabilmek için nakde ihtiyaç duyan Ukraynalı savunma şirketlerinin, Avrupalı müttefiklerle ihracatı artırmak istediği belirtiliyor. 

Analizde, Rusya'yla 2022'de patlak veren savaşın da etkisiyle Ukrayna'nın "drone sektöründe süper güce" dönüştüğü ifade ediliyor. Ülkedeki firmaların, bir yılda çeşitli türlerde yaklaşık 4 milyon insansız hava aracı (İHA) üretebildiğine dikkat çekiliyor. ABD ise buna kıyasla yılda 100 bin civarı askeri drone üretebiliyor. 

Ukraynalı firmaların, drone teknolojilerini satmak ve İHA üretimi için daha güvenli tesisler kurabilmek amacıyla diğer Avrupa ülkelerindeki şirketlerle ortak projeler yürüttüğü ifade ediliyor.

Bu kapsamda ilk ihracat hamlelerinden birini yapan Ukraynalı Aleksandr Hraçov'un TSIR firması, Finlandiya'da yeni bir tesis kuruyor. Hraçov hem cephedeki Ukraynalı askerlerin elini güçlendirmek hem de üretimi artırmak için Batılı ülkelerin finansmanlarından faydalanmak istediklerini söylüyor. 

Birleşik Krallık ve Ukrayna'nın da ortak drone üretimi planları yaptığı geçen ay medyaya yansımıştı. 

Ukraynalı İHA geliştiricisi Skyeton geçen yıl Slovakya'da tesis kurmuştu. Bunun ardından şirket BK ve Danimarka'daki firmalarla da ortak anlaşmalar imzalamıştı. Şirketin kurucusu Aleksandr Stepura, Slovakya'daki tesis için yabancı ülkelerden toplamda 10 milyon euro fon aldıklarını söylüyor.

Bunlara ek olarak Danimarka'nın da Ukraynalı firmalarla ortak savunma projeleri için 500 milyon kron (yaklaşık 3,2 milyar TL) kaynak ayırdığı aktarılıyor. Bu yıl açılacak bir tesiste, Ukrayna menşeli Flamingo seyir füzelerini tasarlayan Fire Point'in roketleri için yakıt üretilecek. Ukrayna lideri Volodirmi Zelenski, yaklaşık 3 bin kilometre menzile sahip füzeler için "En başarılı silahlarımızdan biri" demişti.

Haberde, Avrupa ülkelerinin doğrudan savaşta denendiği ve düşük maliyetle çok sayıda üretilebildiği için Ukraynalı şirketlerin İHA modellerine büyük rağbet gösterdiğine dikkat çekiliyor.  

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov, eylüldeki açıklamasında ülkede hız kazanan drone sektörüne dair şunları söylemişti: 

2022'de Ukrayna'da 10 drone üreticisi vardı, şimdiyse 500 tane var. Cihazınız Ukrayna'da test edilmediyse, küresel savunma teknolojisi pazarında yeriniz yoktur.

Rusya'ya ait olduğu savunulan drone'ların eylülde Romanya, Estonya ve Danimarka gibi ülkelerin hava sahalarını ihlal etmesi Avrupa Birliği (AB) ve NATO'dan tepki çekmişti. Kremlin ise hava sahası ihlali iddialarını reddetmişti.

AB, muhtemel İHA saldırılarının önceden algılanıp önlenmesi için bir "drone duvarı" oluşturulması da gündeme getirmişti. 

Diğer yandan Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Bağımsız Uluslararası Ukrayna Araştırma Komisyonu, Rusya'nın drone'larla savaş suçu işlediğini bildirmişti. 27 Ekim'de yayımlanan raporda, sivillerin kamera takılı drone'larla uzun mesafeler boyunca takip edildiği belirtilmişti. Ayrıca İHA'ların sığınacak yer arayan sivillere zaman zaman bombalarla saldırdığı da öne sürülmüştü. 

Independent Türkçe, Bloomberg, Kyiv Independent