Etiyopya ile Somali arasındaki teknik görüşmelerin ilk turu Ankara'da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
TT

Etiyopya ile Somali arasındaki teknik görüşmelerin ilk turu Ankara'da

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Reuters)

Etiyopya ile Somali arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan teknik görüşmelerin ilk turu dün Ankara'da gerçekleşti.

Görüşmeler, iki Afrika Boynuzu komşusu arasında son aylarda, özellikle de Etiyopya'nın denize erişim arzusu nedeniyle alevlenen güçlü gerginliklere son vermeyi amaçlıyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre iki ülke arasında 11 Aralık'ta Ankara'da açıklanan anlaşmaya atıfta bulunulan açıklamada, “İki heyet Ankara Deklarasyonu'nun lafzına ve ruhuna bağlılıklarını gösterdiler. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek ve sürdürülebilir ve karşılıklı yarar sağlayan kalkınmanın temellerini atmak için somut olarak çalışmaya başladılar” denildi.

Türk diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Somali ve Etiyopya dışişleri bakanları ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığını belirtti.

Kaynaklar, görüşmelerin “olumlu bir atmosferde” gerçekleştiğini ve “Ankara Deklarasyonu vizyonunun uygulanması ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi” konularının ele alındığını söyledi.

Aynı kaynaklar, teknik görüşmelerin bir sonraki turunun Türkiye'nin arabuluculuğunda mart ayında yapılacağını ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Aralık'ta Somali ve Etiyopya'nın arasındaki gerilimi sona erdirmek üzere, Ankara'da Türkiye'nin arabuluculuğunda iki ülkenin anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Türkiye tarafından yayınlanan anlaşma metnine göre iki taraf “görüş ayrılıklarını ve ihtilaflı konuları bir kenara bırakarak, ortak refah hedefiyle iş birliği içinde kararlılıkla ilerleme” konusunda mutabık kaldı.

Anlaşmazlık, Ocak 2024'te Etiyopya'nın Somali'deki ayrılıkçı bölge olan Somaliland ile bir liman ve askeri üs kurmak üzere bir kıyı bölgesini kiralamak için anlaşma imzalamasıyla başladı, ancak Addis Ababa tarafından onay verilmedi.

Somali bu hareketi egemenliğinin ihlali olarak değerlendirerek iki ülke arasında diplomatik ve askeri bir anlaşmazlığa yol açtı. Bu anlaşmazlık, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un 12 Aralık'ta Ankara'da bir araya gelerek, Etiyopya'ya Somali'de alternatif bir deniz çıkışı sağlaması beklenen anlaşma imzalamasıyla çözülmüş gibi görünüyor.



Ukrayna savaşı etkisi: ABD-Rusya yakınlaşması, Çin’i endişelendiriyor

Ukrayna ordusu, özellikle doğu cephesinde Rus birliklerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor (AFP)
Ukrayna ordusu, özellikle doğu cephesinde Rus birliklerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor (AFP)
TT

Ukrayna savaşı etkisi: ABD-Rusya yakınlaşması, Çin’i endişelendiriyor

Ukrayna ordusu, özellikle doğu cephesinde Rus birliklerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor (AFP)
Ukrayna ordusu, özellikle doğu cephesinde Rus birliklerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor (AFP)

ABD ve Rusya’nın Ukrayna savaşını sonlandırmak için yeniden temas kurması, Çin’i endişelendiriyor. 

Amerikan medya kuruluşu CNN, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le diyaloğu tekrar başlatarak “yıllardır oturmuş ABD dış politikasını altüst ettiğini” yazıyor. 

Bu durumun, Çin lideri Şi Cinping’in Washington ve Moskova’yla ilişkilerini kaçınılmaz olarak etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

Trump, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamalarda, Ukrayna savaşının durdurulması için Çin’in desteğinin gerektiğini söylemişti. Pekin’in Rusya üzerindeki etkisinin, çatışmaların sonlandırılması için önemli olduğunu belirtmişti. 

Ancak son gelişmelerle Pekin’in “Rusya’nın müttefiki ve küresel güç olarak barış görüşmelerinin dışında bırakıldığı” ifade ediliyor. 

Washington’ın, Kremlin’le bağlarını güçlendirerek Rusya’nın İran, Kuzey Kore ve Çin’le ilişkilerini zayıflatmayı amaçlayabileceği yazılıyor. Diğer yandan özellikle Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin derin olduğu, Washington’ın burada istediğini elde edemeyebileceği aktarılıyor.

Şanghay'daki Doğu Çin Normal Üniversitesi’nden Yu Bin şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Çin ve Rusya ilişkileri kendine has özellikler barındırıyor, özellikle son 10 yıllık dönemde oluşturulan güçlü bir temele ve kurumsal bağlara sahip.

Yu, ABD-Rusya hattında anlaşma sağlanması ve Ukrayna savaşının sonlanması halinde, Washington’ın Pekin’e “yoğunlaşabileceğine” dikkat çekiyor. 

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, geçen ayki açıklamasında Tayvan meselesine de atıfta bulunarak Çin’in “Hint-Pasifik bölgesindeki saldırganlığıyla mücadele etmeyi” amaçladıklarını söylemişti.

Trump ve Putin arasındaki yakınlaşma sinyalleri, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinde sürecin dışında bırakılma endişesi yaratıyor.

Çin ise Ukrayna’daki barış görüşmelerinin tamamen dışında kalmamak için, Avrupa ülkelerine göz kırparak süreçte “tüm tarafların rol oynaması gerektiğini” bildirmişti. 

Independent Türkçe, CNN, Bloomberg