Zelenskiy: ABD'nin Ukrayna madenlerine ilişkin teklifi güvenlik garantilerinden yoksun ve adil değil

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump ile New York'ta yaptığı görüşmede (AP)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump ile New York'ta yaptığı görüşmede (AP)
TT

Zelenskiy: ABD'nin Ukrayna madenlerine ilişkin teklifi güvenlik garantilerinden yoksun ve adil değil

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump ile New York'ta yaptığı görüşmede (AP)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump ile New York'ta yaptığı görüşmede (AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD'nin ülkesindeki madenlerle ilgili teklifinin güvenlik garantilerinden yoksun olduğunu ve Kiev için adil olmayacağını söyledi.

Zelenskiy başkent Ankara'yı ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin teklifiyle ilgili şu yorumu yaptı: “Eğer bir şey vereceksek karşılığında bir şey almalıyız.”

Ülkesinin herhangi bir kıta için hammadde merkezi olmak istemediğini ve bunun dostluk ya da ortaklıkla ilgili olmadığını ifade eden Zelenskiy, ABD'nin desteğini kesmek istemediğini belirtti. Zelenskiy ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'nın yanında daha fazla durmasını istediğini vurguladı.

dsfergt
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy (AP)

Zelenskiy ülkesinin Rusya ve ABD arasında devam eden savaş müzakerelerine katılmamasını eleştirerek, savaşın ABD ve Avrupa'da değil Ukrayna'da yaşandığını belirtti.

Zelenskiy, “'Savaşı sona erdirmek için planlarımız bunlar' dediklerinde bu bizim sorularımızı arttırıyor. Biz neredeyiz? Bu müzakere masasının neresindeyiz? Savaş Ukrayna'nın içinde yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

scdfvrgt
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i Ankara'da kabul etti. (Cumhurbaşkanlığı)

Ukrayna'nın adil ve sürdürülebilir bir barış istediğini, ateşkesin savaşı sona erdirmek için önemli bir adım olacağını düşündüğünü belirten Zelenskiy, ‘Ukrayna’ya gerçekten güvenlik garantisi verebilecek ülkelerle’ ilerlenmesi gerektiğini vurguladı.

Basında yer alan haberlere göre ABD, titanyum, uranyum, lityum ve diğerlerinin yanı sıra nadir toprak minerallerinin bulunduğu Ukrayna'daki madenlerin yüzde 50'sini satın almayı teklif etti.



Trump Gazze’deki savaşın sona erdiğini ilan ederken Blair'in Barış Konseyi’ne katılmasına ilişkin şüphelerini dile getirdi

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Mısır gezisi sırasında gazetecilere konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Mısır gezisi sırasında gazetecilere konuşuyor (Reuters)
TT

Trump Gazze’deki savaşın sona erdiğini ilan ederken Blair'in Barış Konseyi’ne katılmasına ilişkin şüphelerini dile getirdi

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Mısır gezisi sırasında gazetecilere konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Mısır gezisi sırasında gazetecilere konuşuyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’deki savaşın sona erdiğini ilan ederken Gazze'de her şeyin yoluna gireceğini belirtti.

Trump, İsrail ve Mısır'a yapacağı çok önemli ziyaretler için yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gazze konusunda birçok sözlü güvence aldık. Belki rehineler biraz daha erken serbest bırakılabilir. Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin devam edeceğine ve Gazze için hızlı bir şekilde bir barış konseyi kurulacağına inanıyorum.”

ABD Başkanı, Gazze'nin bir yıkım alanı gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

Trump dün Gazze'deki savaşı sona erdirmek için ‘çok özel’ olarak nitelendirdiği bir tur kapsamında İsrail ve Mısır'a gitmek üzere ABD’den ayrıldı. Başkanlık uçağı yağmurlu havada Washington yakınlarındaki Andrews Hava Üssü'nden havalandı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre Trump’a gezisinde Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Huesith ve CIA Direktörü John Ratcliffe eşlik ediyor.

Öte yandan Trump, Irak Savaşı'ndaki rolü nedeniyle sürekli eleştirilen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Gazze Şeridi'nin yönetimini denetlemek amacıyla kurulacak olan yeni ‘Barış Konseyi’ne katılıp katılmayacağını sorguladı. Trump, “Tony'yi her zaman sevmişimdir, ancak onun herkes tarafından kabul edilebilir olduğundan emin olmak istiyorum” dedi. Ancak Trump, Blair'in seçilmesinde söz sahibi olabilecek belirli liderlerin isimlerini vermedi.

Geçtiğimiz ay açıklanan Beyaz Saray'ın Gazze’de barış planında Blair, kurulması planlanan barış konseyinin bir üyesi olarak yer alıyordu. Trump, bugün İsrail parlamentosu Knesset'te yapacağı bir konuşmanın da olduğu tur için çıktığı yolculuk sırasında Air Force One uçağında gazetecilere bazı açıklamalarda bulundu. Trump, ateşkesin dördüncü gününe girmesiyle birlikte, Gazze'deki savaşı resmen sona erdirmek amacıyla Mısır'da düzenlenecek olan ve dünya liderlerinin de katılacağı zirveye katılmayı planlıyor.

Barış Konseyi’nin hızlı bir şekilde çalışmaya başlayacağını söyledi Trump, ancak Blair'in tüm ilgili taraflarca kabul edilip edilmeyeceğinden emin görünmüyordu.

ABD Başkanı, “Tony'nin herkes tarafından kabul edilip edilmeyeceğini bilmek istiyorum, çünkü bunu bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Blair'i Barış Konseyi’ne atama fikri, 2003 yılında Irak’ın işgalini destekleme kararıyla itibarını zedeleyen Blair'in, Filistinli siyasetçiler ve analistler ile İngiltere'deki İşçi Partisi üyeleri arasında şüpheyle karşılandı.

ABD’nin öncülüğündeki işgalin ardından, ABD ve İngiltere tarafından öne sürülen Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu yönündeki iddiaların yanlış olduğu ortaya çıkmıştı.


Trump: Putin’i Ukrayna’nın Tomahawk füzeleri edinebileceği konusunda uyarabilirim

Akdeniz'de bir ABD destroyerinden fırlatılan Tomahawk füzesi (Arşiv/AP)
Akdeniz'de bir ABD destroyerinden fırlatılan Tomahawk füzesi (Arşiv/AP)
TT

Trump: Putin’i Ukrayna’nın Tomahawk füzeleri edinebileceği konusunda uyarabilirim

Akdeniz'de bir ABD destroyerinden fırlatılan Tomahawk füzesi (Arşiv/AP)
Akdeniz'de bir ABD destroyerinden fırlatılan Tomahawk füzesi (Arşiv/AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Rusya Ukrayna’yı işgaline son vermezse Kiev’e Tomahawk füzeleri gönderilebileceğini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bildirebileceğini söyledi.

Trump, Alaska'da Putin ile yaptığı zirvede barış anlaşmasına varılamamasının ardından Avrupa'daki müttefikleri aracılığıyla Kiev'e uzun menzilli seyir füzeleri tedarik etmeyi düşünüyor. Air Force One uçağında gazetecilerin Putin ile bu konuyu şahsen görüşüp görüşmeyeceğini sorması üzerine Trump, "Onunla konuşabilirim ve ona eğer bu savaşta bir çözüm bulunmazsa, onlara Tomahawk füzeleri göndereceğimi söyleyebilirim” cevabını verdi.

Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kiev'e yeni silah tedarikini görüşmek üzere cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Zelenskiy’nin Tomahawk füzeleri talep ettiğini de sözlerine ekledi. Gazze'de uzun vadeli bir barış anlaşması için İsrail ve Mısır'ı kapsayan bir tur için yola çıkan Trump, “Tomahawk yeni bir saldırı adımıdır” dedi. ABD Başkanı, “Tomahawk füzelerinin kendilerine ateşlenmesini isterler mi? Sanmıyorum” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce Kiev'e Tomahawk füzeleri tedarik edilmesine karşı uyarıda bulunmuş ve bunun büyük bir tırmanışa yol açacağını ve Washington ile Moskova arasındaki ilişkileri etkileyeceğini söylemişti. Trump daha önce, artık dördüncü yılına giren Ukrayna’daki savaşın, geçtiğimiz ocak ayında başkanlık koltuğuna ikinci kez oturmadan önce çözeceğine dair vaatte bulunduğu dünyanın dört bir yanındaki çatışmaların en zorlusu olduğunu kabul etmişti.


Netanyahu, İsrail'e yeniden saldırı planlayan ‘düşmanlar’ konusunda uyarıda bulundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu, İsrail'e yeniden saldırı planlayan ‘düşmanlar’ konusunda uyarıda bulundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta ‘büyük zaferler’ elde ettiğini söyledi. Fransız Haber Ajansı AFP’nin aktardığına göre Netanyahu, ‘savaş henüz bitmedi’ diye vurguladı.

Ablukada olan ve büyük bir yıkıma uğrayan Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin geri dönüşü arifesinde yaptığı konuşmada Netanyahu şunları söyledi:

“Birlikte, tüm dünyayı hayrete düşüren muazzam zaferler elde ettik. Size şunu söylemek istiyorum: Savaştığımız her yerde kazandık. Ancak savaşın henüz bitmediğini de belirtmek isterim.”

Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halen büyük güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyayız. Bazı düşmanlarımız toparlanıp bize tekrar saldırmaya çalışıyor. Ama biz onlarla ilgileneceğiz.”

Netanyahu konuşmasında daha fazla detay vermekten kaçındı.

Netanyahu, İsrail'in Gazze'de tutulan tüm rehineleri almaya hazır olduğunu açıkladı. Yahudi devleti ve Hamas, ateşkes anlaşması kapsamında pazartesi günü rehineler ve Filistinli tutukluların takasını başlatacak.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “İsrail tüm rehineleri derhal teslim almaya hazır” ifadeleri yer aldı.