Suriye'nin güneyinin tamamen askerden arındırılmasını talep eden Netanyahu, Gazze'de savaşa kaldığı yerden devam etmeye hazır

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu (AP)
TT

Suriye'nin güneyinin tamamen askerden arındırılmasını talep eden Netanyahu, Gazze'de savaşa kaldığı yerden devam etmeye hazır

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu (AP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün (Pazar) Suriye'nin güneyinin tamamen askerden arındırılmasını talep etti. Netanyahu, İbrani devletinin yeni yönetime bağlı güçlerin başkent Şam'ın güneyinde konuşlanmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

AFP'ye göre Netanyahu, Tel Aviv'in güneyindeki Holon'da yaptığı konuşmada şu ifadelerikullandı: “Heyet Tahrir el Şam örgütünün ya da Yeni Suriye Ordusu'nun güçlerinin Şam'ın güneyindeki bölgeye girmesine izin vermeyeceğiz. Suriye'nin güneyinin tamamen askerden arındırılmasını talep ediyoruz.”

Beşar Esad'ın 8 Aralık'ta devrilmesiyle birlikte İsrail, 1967'de işgal ettiği ve 1981'de ilhak ettiği platoyu çevreleyen Suriye'nin güneybatısındaki Golan Tepeleri'ndeki askerden arındırılmış tampon bölgeye asker gönderdi.

Netanyahu, "İsrail güçleri kasabalarımızı korumak ve her türlü tehdide karşı koymak için Hermon Dağı bölgesinde ve çevresinde kalacak” dedi.

Beşar Esad'ın devrilmesinden bu yana Suriye'de eski rejime ait askeri tesislere yüzlerce saldırı düzenleyen İsrail, cephaneliğin yeni yönetim güçlerinin eline geçmesini engellemek istediğini vurguluyor.

2011'de başlayan Suriye savaşı sırasında İsrail, Suriye ordusu ve müttefikleri, özellikle de Lübnan Hizbullah'ı ve İran'ın mevzilerini hedef alan yüzlerce saldırı düzenledi.

Gazze'deki çatışmalar 'her an' yeniden başlayabilir

İsrail'in Gazze Şeridi'nde her an savaşa devam etmeye hazır olduğunu ifae eden Netanyahu, ister müzakereler ister başka yollarla hedeflerine ulaşma sözü verdi.

Holon'daki subay mezuniyet töreninde konuşan Netanyahu, “Her an yoğun çatışmalara devam etmeye hazırız, operasyonel planlarımız hazır. Gazze'de Hamas'ın organize güçlerinin çoğunu ortadan kaldırdık, ancak ister müzakereler ister başka yollarla olsun savaşın hedeflerine tam olarak ulaşacağımızdan şüphe yok” dedi.

Ateşkes, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine yönelik saldırısıyla tetiklenen savaşın başlamasından 15 ay e sonra, 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.

Savaşın nihai olarak sona erdirilmesini sağlayacak üç aşamayı öngören ateşkes anlaşmasının ilk aşaması 1 Mart'ta sona erecek.

Cumartesi günü Hamas planlandığı üzere altı rehineyi serbest bırakırken, İsrail'in de ateşkes anlaşması kapsamındaki yedinci takas turunda 600'den fazla Filistinli tutukluyu serbest bırakması gerekiyordu.

Ancak Netanyahu Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını, esirlerin serbest bırakılması "aşağılayıcı törenler olmadan" garanti altına alınana kadar erteleme kararı aldığını duyurdu.



Ukraynalılar, Trump'a tepkili: Bizi Kızılderililer gibi bitirecekler

Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)
Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)
TT

Ukraynalılar, Trump'a tepkili: Bizi Kızılderililer gibi bitirecekler

Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)
Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)

Donald Trump'ın yıllardır Rusya'yla savaşan Ukrayna'nın değerli madenlerinden pay talep etmesi, Doğu Avrupa ülkesinde yaşayanların tepkisini çekti.

Sovyetler Birliği döneminden kalma çiftçi kasabası Liodiane'ye de giden Guardian muhabiri Luke Harding, Ukraynalıların ne düşündüğünü dünyaya duyurdu. 

UkrLithiumMining adlı Ukrayna şirketinin bölgedeki temsilcisi olan Mikola Hreçukha, Liodiane'deki tarım faaliyetlerinin zayıflamasıyla birlikte artık bölgede neredeyse hiç kimsenin yaşamadığını vurgulayarak ekliyor:

Her yerde iyi miktarda lityum var. En büyük yoğunluk, 200-500 metre derinliklerinde. Günde 4 bin 300 ton çıkarabiliriz. Muazzam bir potansiyel var.

Bölgedeki çalışmalar, nadir bulunan bir lityum alüminyum silikat olan petalitin ciddi miktarlarda olduğunu ortaya koyuyor. Bu mineral, elektrikli otomobil ve cep telefonu bataryalarında kullanılıyor. 

Lityum, titanyum, uranyum, kömür, demir, çelik ve denizaltından çıkarılabilecek kaya gazına sahip Ukrayna'nın rezervlerinin değerinin 14,8 trilyon doları bulduğu tahmin ediliyor

Bunların önemli bir kısmının çıkarılması için yatırım yapılması gerekiyor. Rusya'nın işgal ettiği topraklarda da ciddi miktarda rezerv olduğu bildiriliyor.

Ancak yine de Donald Trump, Kiev'e yapılan yardımın karşılığını almakta kararlı.

Ekonomik Strateji Merkezi adlı Kiev merkezli düşünce kuruluşunda çalışan kıdemli ekonomist Volodimir Landa, "Sanki Amerika'ya karşı savaş kaybetmişiz de tazminat isteniyor gibi" diyor. 

Liodiane yakınlarında yaşayan Ukraynalılardan Tetyana Slivenko da şu ifadeleri kullanıyor:

Savaş zamanında bizim kaynaklarımızı almak istiyor. Biz nasıl yaşayacağız? Çocuklarımız var. ABD ekonomik potansiyelimizi bizden almak istiyor gibi. Kızılderililere yaptıkları gibi bizi bitirecekler.

Civardaki Kopanki ve Haiivka köylerinde çoğu yaşlı 300 civarında kişi yaşıyor. 

72 yaşındaki Stanislav Ryabçenko maden inşasıyla birlikte taşınacak gençlerin bölgeyi canlandırmasını istediğini belirtirken "Trump şantaj yapıyor. Rusları tek başına atamayacağımızı biliyor. Ortak üretime ihtiyacımız var, ele geçirmeye değil" diyor. 

UkrLithiumMining, Kiev'in 350 kilometre güneyindeki bu bölgede 20 yıllığına madencilik yapmak için 2017'de devletten 5 milyon dolar karşılığında lisans almış. 

Şirketin stratejilerden sorumlu üst yöneticisi Denis Alyoşin, yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyduklarını ve 350 milyon dolarla yeni ve modern bir maden ocağı kurabileceklerini söylüyor:

İnsanlar yere kazma vurunca para bulacağını sanıyor. Bu proje üzerinde 5-6 yıldır çalışıyoruz. Yatırımla birlikte 2028'de üretime başlayabiliriz.

ABD Başkanı Donald Trump, Kiev'e gönderilen yardımların karşılığında 500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementi istediklerini ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin de bunu kabul ettiğini 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada öne sürmüştü. 

Zelenski ise maden anlaşmasına açık olduklarını fakat nadir toprak elementi rezervlerinin neredeyse yarısının Rus işgali altındaki topraklarda yer aldığını iki hafta önce belirtmişti. 

Konuyla ilgili müzakereler sürüyor.

Independent Türkçe, Guardian, Reuters