İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün (Pazar) Suriye'nin güneyinin tamamen askerden arındırılmasını talep etti. Netanyahu, İbrani devletinin yeni yönetime bağlı güçlerin başkent Şam'ın güneyinde konuşlanmasına izin vermeyeceğini vurguladı.
AFP'ye göre Netanyahu, Tel Aviv'in güneyindeki Holon'da yaptığı konuşmada şu ifadelerikullandı: “Heyet Tahrir el Şam örgütünün ya da Yeni Suriye Ordusu'nun güçlerinin Şam'ın güneyindeki bölgeye girmesine izin vermeyeceğiz. Suriye'nin güneyinin tamamen askerden arındırılmasını talep ediyoruz.”
Beşar Esad'ın 8 Aralık'ta devrilmesiyle birlikte İsrail, 1967'de işgal ettiği ve 1981'de ilhak ettiği platoyu çevreleyen Suriye'nin güneybatısındaki Golan Tepeleri'ndeki askerden arındırılmış tampon bölgeye asker gönderdi.
Netanyahu, "İsrail güçleri kasabalarımızı korumak ve her türlü tehdide karşı koymak için Hermon Dağı bölgesinde ve çevresinde kalacak” dedi.
Beşar Esad'ın devrilmesinden bu yana Suriye'de eski rejime ait askeri tesislere yüzlerce saldırı düzenleyen İsrail, cephaneliğin yeni yönetim güçlerinin eline geçmesini engellemek istediğini vurguluyor.
2011'de başlayan Suriye savaşı sırasında İsrail, Suriye ordusu ve müttefikleri, özellikle de Lübnan Hizbullah'ı ve İran'ın mevzilerini hedef alan yüzlerce saldırı düzenledi.
Gazze'deki çatışmalar 'her an' yeniden başlayabilir
İsrail'in Gazze Şeridi'nde her an savaşa devam etmeye hazır olduğunu ifae eden Netanyahu, ister müzakereler ister başka yollarla hedeflerine ulaşma sözü verdi.
Holon'daki subay mezuniyet töreninde konuşan Netanyahu, “Her an yoğun çatışmalara devam etmeye hazırız, operasyonel planlarımız hazır. Gazze'de Hamas'ın organize güçlerinin çoğunu ortadan kaldırdık, ancak ister müzakereler ister başka yollarla olsun savaşın hedeflerine tam olarak ulaşacağımızdan şüphe yok” dedi.
Ateşkes, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine yönelik saldırısıyla tetiklenen savaşın başlamasından 15 ay e sonra, 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti.
Savaşın nihai olarak sona erdirilmesini sağlayacak üç aşamayı öngören ateşkes anlaşmasının ilk aşaması 1 Mart'ta sona erecek.
Cumartesi günü Hamas planlandığı üzere altı rehineyi serbest bırakırken, İsrail'in de ateşkes anlaşması kapsamındaki yedinci takas turunda 600'den fazla Filistinli tutukluyu serbest bırakması gerekiyordu.
Ancak Netanyahu Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını, esirlerin serbest bırakılması "aşağılayıcı törenler olmadan" garanti altına alınana kadar erteleme kararı aldığını duyurdu.