Rusya, Amerika ile doğrudan uçuşları yeniden başlatmayı teklif etti

İngiltere'deki bir havaalanından kalkan uçak  (Arşiv - Reuters)
İngiltere'deki bir havaalanından kalkan uçak  (Arşiv - Reuters)
TT

Rusya, Amerika ile doğrudan uçuşları yeniden başlatmayı teklif etti

İngiltere'deki bir havaalanından kalkan uçak  (Arşiv - Reuters)
İngiltere'deki bir havaalanından kalkan uçak  (Arşiv - Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanlığı dün, Washington ile yapılan son istişareler sırasında Moskova'nın ABD'ye iki ülke arasında doğrudan uçuşların yeniden başlatılmasını teklif ettiğini açıkladı.

ABD'li ve Rus diplomatlar perşembe günü İstanbul'da bir araya gelerek, son yıllarda birkaç kez yaşanan diplomatik sınır dışı edilmelerle sekteye uğrayan büyükelçilik faaliyetlerinin normalleştirilmesi konusunu ele aldılar.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, görüşmeleri “önemli ve ticari” olarak nitelendirdi ve “Rus ve ABD diplomatik misyonlarının faaliyetlerinin karşılıklı olarak engelsiz bir şekilde finanse edilmesi ve diplomatların görevlerini yerine getirmeleri için elverişli koşulların sağlanması için ortak adımlar üzerinde anlaşmaya varıldı” ifadelerini kullandı.

Bakanlık ayrıca ABD'ye “doğrudan hava trafiğini yeniden tesis etme olasılığını incelemeyi” teklif ettiğini belirtti. Zaman konusunda ayrıntı verilmezken, Washington'dan da konuyla ilgili henüz bir yorum gelmedi.

Şarku’l Avsat’ın DPA'dan aktardığına göre Rus kaynaklar, görüşmelerin amacının her iki ülkedeki diplomatik misyonların normal işleyişini yeniden tesis etmek olduğunu ifade etti.

Görüşmelerin diplomatik faaliyetler için yeniden sınırsız finansman sağlanmasına yönelik adımları da içerdiği bildiriliyor. Batı'nın Rus bankalarına uyguladığı kapsamlı yaptırımlarla birlikte Batılı kredi ve banka kartları artık Rusya'da kullanılamıyor.

ABD tarafı da Moskova'daki büyükelçiliğin sorunsuz işleyişini engelleyen bankalara ve hizmetlere erişim konusundaki endişelerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Yapıcı görüşmeler yoluyla iki taraf bu alanlardaki ikili diplomatik faaliyetlerin istikrara kavuşturulması için atılacak ilk adımları belirledi” denildi.

Rusya ayrıca ABD'de 2016-2018 yılları arasında el konulan altı mülkünün iadesini talep etti. Müzakerelerin önemli olduğu ve daha ileri görüşmelerin planlandığı bildirildi.

Rusya tarafından müzakerelere Dışişleri Bakanlığı Kuzey Atlantik Dairesi Başkanı Büyükelçi Alexander Darchiyev katıldı. ABD ise Dışişleri Bakanlığı Rusya uzmanı Sonata Coulter'i İstanbul'a gönderdi.

ABD ve Batılı ülkeler, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da geniş çaplı işgal başlatmasının ardından Moskova'ya uygulanan bir dizi yaptırımın parçası olarak Rusya ile hava bağlantılarını kesti.

İstanbul turundan önce geçtiğimiz ay Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da üst düzey ABD'li ve Rus diplomatlar arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi için görüşmeler yapıldı.



Trump'ın BM Daimi Temsilcisi adayı BM'yi önyargılı olmakla suçladı ve reform çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
TT

Trump'ın BM Daimi Temsilcisi adayı BM'yi önyargılı olmakla suçladı ve reform çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, BM'nin muazzam potansiyelini överken reform yapılmasının önemini vurguladı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki onay oturumunda konuşan Waltz şunları söyledi: “Çin'den Rusya'ya, Avrupa'dan gelişmekte olan ülkelere kadar herkesin anlaşmazlıkları çözmek için bir araya gelebileceği bir yer olmalı. Ancak 80 yılın ardından BM, temel misyonu olan barışı sağlama görevinden uzaklaştı. BM Şartı’na ve onun temel ilkelerine geri dönmeliyiz. ‘Barışı koruma’ amacı halen önemli bir role sahip, ancak reforma da ihtiyaç var.”

Waltz, ABD'nin BM operasyonlarının yüzde 25'ini finanse ettiğini, Afrika'daki misyonların ‘milyarlarca dolara mal olduğunu ve on binlerce askeri içerdiğini’ kaydetti. Waltz, “1940'lardan bu yana var olan, yenilenmiş bir yetkisi olmayan ve görünürde bir sonu olmayan iki misyonumuz var. BM Güvenlik Konseyi'ne misyonların süresini ve maliyetlerini sınırlandırması, hedeflerini netleştirmesi ve ulus inşasına değil barışı korumaya odaklanması için baskı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Waltz, Çin'le yüzleşmenin kendisi için ‘mutlak bir öncelik’ olduğunu vurguladı ve Pekin'in etkisine karşı koymak için ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile birlikte çalışma sözü verdi.

BM'de ‘antisemitizmle’ yüzleşmek

Öte yandan Waltz, BM Genel Kurulu'nun 2015-2023 yılları arasında İsrail aleyhinde 154 karar kabul ederken, diğer tüm ülkeler aleyhinde sadece 71 karar kabul ettiğine dikkat çekerek, ‘yaygın antisemitizmle’ yüzleşilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Waltz, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarını 7 Ekim olaylarına karışmakla ve okullarını da ‘Yahudi karşıtı nefreti öğretmekle’ suçlayarak, ‘UNRWA'nın dağıtılması’ gerektiğini bildirdi.

Waltz, ‘İsrail ile iş yapan ABD şirketlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunan BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin yeniden atanmasının bu önyargının bir tezahürü olduğunu’ söyledi.

Suriye ‘değerlendirilmesi gereken bir fırsat’

Suriye konusunda ise Waltz, ABD için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, önceliklerinin BM'deki müttefik ve ortaklarıyla birlikte çalışarak ‘Esed rejimini hedef alan ve İran'ın etkisini sınırlayan yaptırımları’ kaldırmak olacağını vurguladı.

Waltz, “Önümüzde değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ancak kritik bir dönemden geçiyoruz. Bu bana Libya’yı hatırlatıyor, bir seçim yapmamız gerekiyor: Ya bu fırsatı değerlendiririz ya da Suriye kaosa sürüklenir ve bu da tüm bölgeyi beraberinde sürükleyebilir. Şu anda bu fırsat değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

Suriye konusunda ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve diğer yetkililerle birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade eden Waltz, “Suriye'de Libya'da yaptığımızdan daha iyisini yapmayı umuyoruz” dedi.

Waltz sözlerini şöyle tamamladı: “ABD Başkanı'nın liderliğinde barış ve refahı yaymaya devam edebileceğimize ve ‘BM'yi yeniden büyük yapabileceğimize’ inanıyorum.”