WSJ: ABD Savunma Bakanı, hassas planları paylaşmak için Signal’i 12 kez kullandı

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (EPA)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (EPA)
TT

WSJ: ABD Savunma Bakanı, hassas planları paylaşmak için Signal’i 12 kez kullandı

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (EPA)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (EPA)

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in, Pentagon’un günlük operasyonlarını yönetmek için Signal'i daha önce açıklanandan daha kapsamlı bir şekilde kullandığı ve yönetim uygulamalarına yakın kaynaklara göre en az 12 ayrı konuşmaya katıldığı belirtildi.

Wall Street Journal'da (WSJ) yer alan habere göre, Hegseth bir vakada yardımcılarından şifreli uygulama aracılığıyla yabancı hükümetleri devam eden bir askeri operasyon hakkında bilgilendirmelerini istedi.

İki kaynağa göre Hegseth ayrıca, hükümet dışı mesajlaşma servisini, medyaya çıkma, yurtdışına seyahat ve diğer sınıflandırılmamış ancak hassas bilgileri tartışmak için kullandı. Bu kişiler, eski Fox News sunucusunun konuşmaların çoğunu kendisinin başlattığını, Pentagon'daki ofisindeki güvenli olmayan bir hattan ve kişisel telefonundan kısa mesajlar gönderdiğini söyledi.

Hegseth'in mesajlarından bazılarının, bakanın kişisel telefonuna erişim izni olan askeri yardımcısı Albay Ricky Buria tarafından gönderildiği belirtildi. Kaynaklar, mart ayında ABD'nin Yemen'deki Husilere saldıracağı bilgisini, bakanın eşi, kardeşi ve kişisel avukatının da dahil olduğu bir Signal sohbet grubunda paylaşanın Buria olduğunu belirttiler.

Pentagon Başmüfettiş Vekili Steven Stebbins geçtiğimiz ay, Hegseth'in Signal kullanımını soruşturduğunu açıklamış, The Atlantic de bakanın Yemen saldırılarıyla ilgili bilgileri üst düzey yönetim yetkililerinin de yer aldığı bir sohbette paylaştığını ortaya çıkarmıştı. Hegseth'in aile üyelerinin yer aldığı ayrı bir görüşmede paylaşılan benzer bilgiler de Stebbins’in soruşturmasının bir parçası.

Hegseth'in diğer bazı konuşmalarda paylaştığı mesajlar arasında personel meseleleri, kesintilerle karşı karşıya olan Pentagon programları ve yönetimin ulusal güvenlik konusundaki tartışmalarının ayrıntıları hakkındaki düşünceleri de yer alıyordu.

İki kaynak, yardımcılarına askeri operasyonlar hakkında müttefikleri bilgilendirme yetkisi veren mesajların Hegseth'in gönderdiği en hassas mesajlar arasında olduğunu söyledi.

Hegseth'in Pentagon'un geniş iletişim ağını kullanmak yerine Savunma Bakanlığı'nın günlük operasyonlarını yönetmek için Signal'i kullanmayı tercih ettiğini söylediler. Hegseth'in konuşmalara eklediği kişiler arasında korumaları, özel kalem ve sekreter yardımcısı ofislerindeki personel ve halkla ilişkiler asistanları da vardı.

Yardımcıların mesajları okuyabilmek için genellikle masalarından kalkıp Pentagon'da telefon çekmeyen bir yer bulmaları gerekiyordu.

Uzmanlar, daha önceki yönetimlerin hükümet dışı mesajlaşma uygulamalarını kullandığını, ancak Signal'in yüksek düzeyde korunan bilgileri paylaşmak için kullanılmasının hassas bilgilerin yanlış ellere geçmesi riskini doğurabileceğini belirtiyor.

Konuya aşina kişiler, bazı durumlarda Hegseth'in mesajlarının düzgün bir şekilde kaydedilmeden kaybolduğunu, bunun da resmi kayıt tutmayı gerektiren yasaları ihlal edebileceğini söyledi.

2023 tarihli bir Pentagon yönergesi, Signal de dahil olmak üzere bazı hükümet dışı uygulamaların resmi işler için kullanımını kısıtlıyor ve bu mesajlaşma hizmetlerinin hassas sınıflandırılmamış bilgiler için kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.



4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, ünlü Alcatraz hapishanesinin yeniden açılması talimatıyla tartışma yarattı.

Trump, Truth Social’dan 4 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Alcatraz hapishanesinin "azılı suçlular" için yeniden açılması amacıyla Federal Cezaevleri Bürosu'na (BOP) talimat verdiğini duyurdu.

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Chad Gilmartin de “Alcatraz'ın yeniden inşası, bir hukuk ve düzen sembolü olarak hizmet vermek üzere açılması için” çalıştıklarını belirtti.

Alcatraz hapishanesi nedir?

Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentine bağlı Alcatraz Adası, öncelikle donanma savunma alanı olarak inşa edildi.

1934’te federal hapishaneye dönüştürülen yapıda Al Capone, Mickey Cohen ve George "Machine Gun" Kelly gibi kötü şöhretli mahkumlar tutuluyordu.

San Francisco Körfezi'nin güçlü akıntıları ve dondurucu soğukları nedeniyle hapishane, mahkumların kaçmasını neredeyse imkansız hale getiriyordu.

Tesis ayrıca Clint Eastwood'un başrolde oynadığı, 1979 yapımı Alcatraz’dan Kaçış’la (Escape from Alcatraz) ünlendi. Film, 1962’de hapishaneden kaçan suçluların hikayesini konu ediniyor.

Alcatraz, başrollerinde Sean Connery ve Nicolas Cage'in oynadığı 1996 yapımı Kaya (The Rock) filmiyle de tekrar gündem oldu.

Hapishane neden ve ne zaman kapatıldı?

BOP kayıtlarına göre Alcatraz’ın işletilmesi, diğer federal hapishanelere kıyasla yaklaşık üç kat daha maliyetliydi. Alcatraz’da o dönem mahkum başına maliyet 10 ila 13 dolardı. Tartışmaların ardından tesis 1963’te kapatıldı.

1973 itibarıyla ada ve hapishane, Ulusal Park Servisi tarafından işletilen bir müzeye dönüştürüldü. Tesisi her yıl 1,5 milyona yakın kişi ziyaret ediyor.

Golden Gate Ulusal Parkları Koruma Kurumu Başkanı Christine Lehnertz, BBC'ye açıklamasında şunları söylüyor:

Alcatraz geçmişin günümüzle buluştuğu bir yerdir.

Daha önceden yeniden açılması teklif edilmiş miydi?

Donald Trump, tesisin yeniden hapishane olarak açılmasını isteyen ilk ABD lideri değil.

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, 1981’de Küba'dan Florida'ya kaçan 20 bin kadar mülteciyi tutmak için Alcatraz’ı tekrar açmayı gündeme getirdi.

Ancak Reagan yönetimi, yapılan incelemeler sonucu adanın yeterli kaynaklara sahip olmadığını ve çok fazla turist çektiğini belirterek projeden vazgeçti.

Trump, Alcatraz’ı yeniden açabilir mi?

Bazı uzmanlar projenin gerçekleştirilmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor. 2018-2019’da BOP Direktör Vekili olarak görev yapan Hugh Hurwitz, şu ifadeleri kullanıyor:

Açıkçası ilk başta bunun bir şaka olduğunu düşünmüştüm. Onarılması gerçekçi değil. Her şeyi baştan yapmanız lazım. Güvenlik ekipmanı yok. Kamera yok. Çit yok. Burayı hapishane olarak kullanamazsınız.

Alcatraz’ın tarihiyle ilgili çalışmalar yapan Jolene Babyak da kanalizasyon problemine işaret ediyor. O dönemde 500’den fazla kişinin atıklarının körfeze boşaltıldığını söyleyen Babyak, “Artık bunların tekneyle taşınması gerekecek, bu gerçekçi değil” diyor.

ABD’nin federal hapishanelerinde mahkumlar için kişi başına maliyet 120 ila 164 dolar. Alcatraz gibi bir tesiste bu rakam 500 doların üzerine çıkabilir.

Independent Türkçe, BBC, Reuters, CNN