Merz ilk turda başbakanlık için salt çoğunluğu sağlayamadı

Hristiyan Demokrat Parti lideri Friedrich Merz, ilk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından (Reuters)
Hristiyan Demokrat Parti lideri Friedrich Merz, ilk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından (Reuters)
TT

Merz ilk turda başbakanlık için salt çoğunluğu sağlayamadı

Hristiyan Demokrat Parti lideri Friedrich Merz, ilk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından (Reuters)
Hristiyan Demokrat Parti lideri Friedrich Merz, ilk tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından (Reuters)

Almanya Parlamentosu bugün, Hıristiyan Demokrat Parti lideri Friedrich Merz'in Almanya Şansölyeliği için yapılan seçimin ilk turunda salt çoğunluğu elde edemediğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre, Parlamento Başkanı Julia Klöckner, Merz'in 310 oy aldığını ve başbakanlığı kazanmak için gereken 316 oyun altında kaldığını duyurdu.

Yeni Alman hükümetini kuracak olan Hıristiyan Demokrat Parti ve Sosyal Demokrat Parti'nin toplam sandalye sayısı 328.

İlk kez bir başbakan adayı, partisi genel seçimleri kazandıktan ve koalisyon görüşmelerini başarıyla tamamladıktan sonra yapılan Federal Meclis oylamasında başarısız oluyor.

Alman anayasasının şansölye seçimine ilişkin kuralları içeren 63’üncü maddesinde, “Şayet aday seçilemezse, Federal Meclis oylamadan sonraki 14 gün içinde üyelerinin yarıdan fazlasının çoğunluğuyla bir şansölye seçebilir” ifadesi yer alıyor.

Merz, ilk tura kıyasla ikinci tur oylamada daha başarılı olabileceğini düşünürse, istediği zaman yeniden aday olabilir. İki haftalık süre zarfında, farklı adaylarla istenilen sayıda oylama yapılabilir, ancak seçilmeleri için en az 316 oyluk salt çoğunluğa sahip olmaları gerekir.

Eğer hiç kimse bunu başaramazsa, anayasada belirtildiği gibi bir sonraki adımda şartlar basit çoğunluk ile düşürülür: “Seçim bu süre içinde yapılmazsa, derhal yeni bir oylama yapılır ve en çok oyu alan kişi seçilir.”

Seçilen kişi şansölye pozisyonu için çoğunluğu elde ederse, cumhurbaşkanı onu seçimden sonraki yedi gün içinde atamak zorundadır. Seçimin salt çoğunlukla yapılması halinde, Cumhurbaşkanı alternatif olarak Federal Meclisi yedi gün içinde feshedebilir ve yeni bir seçim çağrısı yapabilir.



4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, ünlü Alcatraz hapishanesinin yeniden açılması talimatıyla tartışma yarattı.

Trump, Truth Social’dan 4 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Alcatraz hapishanesinin "azılı suçlular" için yeniden açılması amacıyla Federal Cezaevleri Bürosu'na (BOP) talimat verdiğini duyurdu.

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Chad Gilmartin de “Alcatraz'ın yeniden inşası, bir hukuk ve düzen sembolü olarak hizmet vermek üzere açılması için” çalıştıklarını belirtti.

Alcatraz hapishanesi nedir?

Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentine bağlı Alcatraz Adası, öncelikle donanma savunma alanı olarak inşa edildi.

1934’te federal hapishaneye dönüştürülen yapıda Al Capone, Mickey Cohen ve George "Machine Gun" Kelly gibi kötü şöhretli mahkumlar tutuluyordu.

San Francisco Körfezi'nin güçlü akıntıları ve dondurucu soğukları nedeniyle hapishane, mahkumların kaçmasını neredeyse imkansız hale getiriyordu.

Tesis ayrıca Clint Eastwood'un başrolde oynadığı, 1979 yapımı Alcatraz’dan Kaçış’la (Escape from Alcatraz) ünlendi. Film, 1962’de hapishaneden kaçan suçluların hikayesini konu ediniyor.

Alcatraz, başrollerinde Sean Connery ve Nicolas Cage'in oynadığı 1996 yapımı Kaya (The Rock) filmiyle de tekrar gündem oldu.

Hapishane neden ve ne zaman kapatıldı?

BOP kayıtlarına göre Alcatraz’ın işletilmesi, diğer federal hapishanelere kıyasla yaklaşık üç kat daha maliyetliydi. Alcatraz’da o dönem mahkum başına maliyet 10 ila 13 dolardı. Tartışmaların ardından tesis 1963’te kapatıldı.

1973 itibarıyla ada ve hapishane, Ulusal Park Servisi tarafından işletilen bir müzeye dönüştürüldü. Tesisi her yıl 1,5 milyona yakın kişi ziyaret ediyor.

Golden Gate Ulusal Parkları Koruma Kurumu Başkanı Christine Lehnertz, BBC'ye açıklamasında şunları söylüyor:

Alcatraz geçmişin günümüzle buluştuğu bir yerdir.

Daha önceden yeniden açılması teklif edilmiş miydi?

Donald Trump, tesisin yeniden hapishane olarak açılmasını isteyen ilk ABD lideri değil.

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, 1981’de Küba'dan Florida'ya kaçan 20 bin kadar mülteciyi tutmak için Alcatraz’ı tekrar açmayı gündeme getirdi.

Ancak Reagan yönetimi, yapılan incelemeler sonucu adanın yeterli kaynaklara sahip olmadığını ve çok fazla turist çektiğini belirterek projeden vazgeçti.

Trump, Alcatraz’ı yeniden açabilir mi?

Bazı uzmanlar projenin gerçekleştirilmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor. 2018-2019’da BOP Direktör Vekili olarak görev yapan Hugh Hurwitz, şu ifadeleri kullanıyor:

Açıkçası ilk başta bunun bir şaka olduğunu düşünmüştüm. Onarılması gerçekçi değil. Her şeyi baştan yapmanız lazım. Güvenlik ekipmanı yok. Kamera yok. Çit yok. Burayı hapishane olarak kullanamazsınız.

Alcatraz’ın tarihiyle ilgili çalışmalar yapan Jolene Babyak da kanalizasyon problemine işaret ediyor. O dönemde 500’den fazla kişinin atıklarının körfeze boşaltıldığını söyleyen Babyak, “Artık bunların tekneyle taşınması gerekecek, bu gerçekçi değil” diyor.

ABD’nin federal hapishanelerinde mahkumlar için kişi başına maliyet 120 ila 164 dolar. Alcatraz gibi bir tesiste bu rakam 500 doların üzerine çıkabilir.

Independent Türkçe, BBC, Reuters, CNN