Pentagon: Deniz Piyadeleri Los Angeles'tan çekiliyor

Los Angeles'taki ABD Deniz Piyadeleri (AFP)
Los Angeles'taki ABD Deniz Piyadeleri (AFP)
TT

Pentagon: Deniz Piyadeleri Los Angeles'tan çekiliyor

Los Angeles'taki ABD Deniz Piyadeleri (AFP)
Los Angeles'taki ABD Deniz Piyadeleri (AFP)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın göçmenlik kampanyasıyla bağlantılı bir dizi protesto sırasında federal mülkleri ve kişileri korumak için geçen ay Los Angeles'a gönderilen yaklaşık 700 deniz piyadesini geri çektiğini duyurdu.

Çekilme, geçen hafta Los Angeles'a gönderilen 4 bin kişilik Ulusal Muhafız güçlerinin yaklaşık yarısının geri çekilmesi kararının ardından geldi.

Pentagon sözcüsü Sean Parnell, “Los Angeles'ta istikrarın yeniden sağlanmasıyla birlikte bakan, kaosa tolerans gösterilmeyeceğinin açık bir mesajı olan 700 deniz piyadesinin geri çekilmesi talimatını verdi” dedi.

Haziran ayında Trump, Demokrat Vali Gavin Newsom'un isteğine aykırı olarak, Kaliforniya'nın Los Angeles kentine deniz piyadeleri ve Ulusal Muhafız birlikleri göndererek, göçmenlik ve gümrük yetkililerinin işyerlerine yaptığı baskınlar nedeniyle çıkan protestoları bastırdı.

8dfrgtyh
Los Angeles Polisi (AFP)

Yasal zorluklara rağmen, bir Amerikan temyiz mahkemesi Trump'ın Kaliforniya'da Ulusal Muhafızlar üzerindeki kontrolünü sürdürmesine izin verdi.

Trump'ın Los Angeles'a asker gönderme kararı, ABD topraklarında ordunun kullanımı konusunda ulusal bir tartışma ve ülkenin en kalabalık ikinci şehrinde siyasi gerginlik yarattı.

ABD Savunma Bakanlığı, göçmenlik ve gümrük kanunlarını uygulayan görevlilerin korunmasının görevlerini yerine getirmelerini sağladığını belirterek, deniz piyadelerinin konuşlandırılmasını savundu.

Barnell dün yaptığı açıklamada, “Hızlı müdahale, sıkı disiplin ve görünür varlıkları, düzenin yeniden sağlanmasında ve kanunların üstünlüğünün pekiştirilmesinde etkili faktörler oldu” dedi.

Trump, ülkede yasadışı olarak ikamet eden milyonlarca kişiyi sınır dışı etme sözü verdi ve ilk görev döneminde büyük ölçüde yasaların uygulanmasından muaf tutulan çiftlikler de dahil olmak üzere işyerlerine baskınlar düzenledi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ülke çapında, yönetiminin yöntemlerini sorgulayan onlarca dava açıldı.

Trump, göçle mücadelesinde giderek daha fazla orduya başvurdu.

Los Angeles'a asker gönderilmesinin yanı sıra, Meksika sınırına binlerce asker konuşlandırıldı ve Pentagon sınır bölgesinde askeri bölgeler oluşturdu.



Trump, UNESCO'dan çekilme kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump, UNESCO'dan çekilme kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

New York Post gazetesi, Beyaz Saray sözcüsü Anna Kelly'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) çekilme kararı aldığını söylediğini belirtti.

Gazete, Trump'ın kararının kuruluşun "Amerikan ve İsrail karşıtı" politikalarından kaynaklandığını ifade etti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Trump, geçtiğimiz şubat ayında, ABD'nin UNESCO'daki varlığının 90 günlük bir incelemeye tabi tutulmasını emretmiş ve özellikle kuruluşun "anti-Semitik veya İsrail karşıtı" politikalar izleyip izlemediğinin araştırılmasına odaklanmıştı. New York Post'a göre, Trump yönetimi yetkilileri UNESCO'yu Filistin ve Çin'e karşı önyargılı olmakla suçluyor.