Laricani: Hizbullah Lübnan'da dengeleri değiştirebilir

Ali Laricani (AFP)
Ali Laricani (AFP)
TT

Laricani: Hizbullah Lübnan'da dengeleri değiştirebilir

Ali Laricani (AFP)
Ali Laricani (AFP)

Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Laricani’nin dün yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın askeri açıdan güçlü olmaya devam ettiğini ve dengeleri değiştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu, ancak ateşkes ihlallerine karşı şu an sessiz kaldığını belirtti.

Laricani, açıklamasında, “Hizbullah şu an harekete geçmiyorsa, bunun nedeni Lübnan ateşkesinde İsrail'e verdiği taahhüdü ihlal etmek istememesi, aksi takdirde olayların gidişatını değiştirebilecek güce sahip olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Askeri komutanlar ve nükleer bilim adamlarına yönelik suikastlar da dahil olmak üzere son zamanlarda meydana gelen suikastların Hizbullah'ı veya İran'ın bilimsel ve teknolojik kapasitesini yok edemediğini belirten Laricani, Lübnan ziyaretinde Hizbullah'ın ‘hızla yeniden yapılanarak direnişini sürdürdüğünü’ gördüğünü ifade etti.

Bölgedeki yeniden yapılanma ve devam eden direniş deneyiminin değerli olduğunu vurgulayan Laricani, bu eğilimlerin bireylerin ölümüyle ortadan kalkmayacağını belirtti.

İranlı nükleer bilim adamlarına yönelik suikastlara da değinen Laricani, "İranlı nükleer bilim insanları öldürüldü ve (ABD Başkanı Donald) Trump, İran'ın nükleer santralini bombaladığımı söylüyor! Ancak İran'ın çok sayıda bilim insanı yetiştirdiğini ve nükleer teknolojisinin yok olmayacağını anlamalı" dedi.

ABD ordusunun bölgedeki davranışlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Laricani, “ABD her gün ceset gömmek istiyorsa, başka ülkelere saldırsın” dedi.



İsrail, Küresel Sumud Filosu’na ait 13 tekneyi alıkoydu... 15 tekne Gazze Şeridi'ne doğru yoluna devam ediyor

Gazze Şeridi'ne giden filonun bir parçası olan Captain Nikos gemisinde zafer işareti yapan aktivistler (Reuters)
Gazze Şeridi'ne giden filonun bir parçası olan Captain Nikos gemisinde zafer işareti yapan aktivistler (Reuters)
TT

İsrail, Küresel Sumud Filosu’na ait 13 tekneyi alıkoydu... 15 tekne Gazze Şeridi'ne doğru yoluna devam ediyor

Gazze Şeridi'ne giden filonun bir parçası olan Captain Nikos gemisinde zafer işareti yapan aktivistler (Reuters)
Gazze Şeridi'ne giden filonun bir parçası olan Captain Nikos gemisinde zafer işareti yapan aktivistler (Reuters)

Küresel Sumud Filosu’nun organizatörleri bugün, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ne giden yabancı aktivistleri ve yardım malzemelerini taşıyan 13 tekneyi alıkoyduğunu, ancak 15 teknenin savaşın yıkıma uğrattığı Filistin topraklarına doğru yol almaya devam ettiğini açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı bir videoda, filonun önde gelen katılımcısı olan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in askerler tarafından çevrili bir teknenin güvertesinde oturduğu görüldü.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “Hamas'ın Sumud Filosu’na ait birkaç tekne güvenli bir şekilde durduruldu ve yolcuları bir İsrail limanına naklediliyor... Greta ve arkadaşları güvende ve sağlık durumları iyi.”

Gazze Şeridi'ne ilaç ve gıda taşıyan Sumud Filosu’nda 40'tan fazla sivil tekne bulunuyor. Bu teknelerde, milletvekilleri, avukatlar ve aktivistler dahil olmak üzere yaklaşık 500 kişi var.

Çeşitli teknelerde bulunan kişilerin mesajlarını içeren birkaç video filonun Telegram hesabında yayınlandı. Bu kişilerden bazıları pasaportlarını tutarak, iradeleri dışında kaçırılıp İsrail'e götürüldüklerini söylediler ve misyonlarının şiddet içermeyen ve insani olduğunu vurguladılar. Akdeniz'deki ilerleyişi uluslararası dikkatleri üzerine çeken filoya, Türkiye, İspanya ve İtalya gibi ülkeler, vatandaşlarının yardıma ihtiyaç duyması ihtimaline karşı fırkateyn ve insansız hava araçları (İHA) gönderdi.

Filo, teknelerinin ‘yasadışı’ olarak durdurulmasını kınayarak, ‘kameraların devre dışı bırakıldığını ve askerlerin gemilere çıktığını’ bildirdi.

Filo tarafından yapılan açıklamada, “Teknelerdeki tüm katılımcıların güvenliğini ve rahatlığını sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” denildi. Filo daha önce İsrail'in teknelere telsizle tehditler savurduğunu bildirmişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı daha önce İsrail donanmasının Sumud Filosu ile temasa geçerek rotasını değiştirmesini istediğini açıklamıştı. Bakanlığın X platformu üzerinden yapılan açıklamada, “İsrail, filoya aktif bir savaş bölgesine yaklaştığını ve yasal deniz ablukasını ihlal ettiğini bildirdi; yardımların güvenli kanallardan Gazze Şeridi'ne aktarılması teklifini yineledi” denildi ve filonun bu teklifi reddettiği belirtildi.

Küresel Sumud Filosu, yaklaşık iki yıldır süren savaş nedeniyle büyük bir kısmı enkaza dönüşen Filistin topraklarına uygulanan İsrail ablukasını kırmak için yapılan son deniz girişimi. Filoyu düzenleyenler dün İsrail'in düzenlediği baskını ‘savaş suçu’ olarak nitelendirerek kınadılar.

Yetkililer, ordunun gemilere tazyikli su sıkmak da dahil olmak üzere saldırgan taktikler kullandığını, ancak kimsenin yaralanmadığını bildirdiler. Sumud Filosu’nun resmi hesaplarından yapılan açıklamada, “Birkaç tekne uluslararası sularda İsrail işgal güçleri tarafından yasadışı olarak durduruldu” denildi.

Filo ayrıca, İsrail donanmasının Maria Christina gemisini batırmaya çalıştığı suçlamasında bulundu.

Reuters bu iddiayı bağımsız olarak doğrulayamadı.

(foto altı) Onlarca yolcuyu taşıyan 10 tekneyle Katanya'dan Gazze Şeridi'ne doğru yola çıkan filo (EPA)Onlarca yolcuyu taşıyan 10 tekneyle Katanya'dan Gazze Şeridi'ne doğru yola çıkan filo (EPA)

İsrail ordusu, bu suçlamayla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi. Filoda yer alanlar, hükümetlere ve uluslararası kuruluşlara defalarca, filoya katılanların güvenliğini ve misyonda yer alan silahsız aktivistlerin serbest bırakılmasını talep etmeleri çağrısında bulundu.

Filoya ait tekne takip verilerine göre, bugün şafak vakti itibarıyla 13 tekne durdurulmuş veya ele geçirilmişti. Organizatörler, İsrail'in eylemlerine karşı çıkarak, filonun ‘aynı hızla devam edeceğini’ belirten bir açıklama yaptı.

Organizatörler bugün erken saatlerde Telegram'da yaptıkları bir paylaşımda, 30 teknenin halen Gazze Şeridi'ne doğru seyir halinde olduğunu ve hedeflerine 46 deniz mili uzaklıkta olduklarını belirtti.

‘Terör eylemi’

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in, Gazze Şeridi'ne insani yardım götüren aktivistlerin filosunu durdurarak ‘terör eylemi’ gerçekleştirdiğini iddia etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “İsrail güçlerinin uluslararası sularda Gazze halkına insani yardım götürmek üzere yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na düzenlediği saldırı, uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal eden ve masum sivillerin hayatını tehlikeye atan bir terör eylemidir” ifadesi yer aldı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Sumud Filosu dün akşam erken saatlerde, radarında konumundan sadece üç deniz mili uzaklıkta 20'den fazla tanımlanamayan gemi tespit ettiğini bildirdi. Sumud Filosu'nun organizatörleri, İsrail deniz kuvvetlerinin bir saat içinde onlarca gemiyi durdurmaya başlayacağını tahmin ediyordu.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail'in filoya karşı şiddet kullanmayacağına dair kendisine güvence verdiğini belirterek, İsrail'i teknelerdeki insanları Aşdod Limanı’na nakletmeye çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, dün akşam Mısır açıklarında bulunan Küresel Sumud Filosu teknelerini ‘İsrail makamlarının durdurma sürecinde’ olduğunu söyledi.

Barrot X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, “Fransa, İsrail yetkililerinden katılımcıların güvenliğini sağlamak, onlara konsolosluk koruması sağlamak ve mümkün olan en kısa sürede Fransa'ya dönmelerine izin vermek için çağrıda bulunuyor” dedi.

Gazze Şeridi'ne doğru yola çıkan Küresel Sumud Filosu gemilerindeki aktivistler, kuşatma altındaki Filistin topraklarına yaklaşırken İsrail donanmasının kendilerini durdurmaya başladığını söylediler. (AP)Gazze Şeridi'ne doğru yola çıkan Küresel Sumud Filosu gemilerindeki aktivistler, kuşatma altındaki Filistin topraklarına yaklaşırken İsrail donanmasının kendilerini durdurmaya başladığını söylediler. (AP)

Eylül ayı ortasında yola çıkan Küresel Sumud Filosu’nun organizatörleri, gece boyunca ‘İsrail askeri gemileri’ tarafından gerçekleştirilen ‘gözdağı manevralarına’ rağmen, yolculuğuna devam edeceğini doğruladı.

İnsani yardım misyonu ve önde gelen isimler

Küresel Sumud Filosu, 40'tan fazla ülkeden yüzlerce Filistin yanlısı aktivisti taşıyan yaklaşık 45 tekneden oluşuyor. Filo, bebek maması, gıda ve tıbbi yardım malzemesi taşıyor ve ‘barışçıl ve şiddet içermeyen bir misyon’ yürüttüğünü vurguluyor.

Saat 15:00 civarında, filonun Akdeniz'de, Mısır kıyılarının 90 deniz mili kuzeyinde, Filistin topraklarından yaklaşık 170 kilometre uzaklıkta olduğu bildirildi.

27 Eylül'de bir tekne filosu, İtalya'nın güneyindeki Sicilya adasının Katanya kentindeki San Giovanni li Cuti Limanı’ndan ayrıldı. (EPA)27 Eylül'de bir tekne filosu, İtalya'nın güneyindeki Sicilya adasının Katanya kentindeki San Giovanni li Cuti Limanı’ndan ayrıldı. (EPA)

Bu harekete katılanlar arasında Nelson Mandela'nın torunu, eski Güney Afrika milletvekili Mandela Mandela, İsveçli aktivist Greta Thunberg, Fransız milletvekili Rima Hassan ve eski Barselona belediye başkanı Ada Colau yer alıyor. Amaçları, ‘İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukayı kırmak’ ve ‘açlık ve soykırımdan mustarip kuşatma altındaki halka insani yardım ulaştırmak’.

Sumud Filosu daha önceki bir açıklamada, sabahın erken saatlerinde İsrail işgal donanmasının filoya karşı bir sindirme operasyonu gerçekleştirdiğini doğrulamıştı.

Açıklamada, filonun ana gemilerinden biri olan Alma'nın ‘birkaç dakika boyunca İsrail savaş gemisi tarafından düşmanca bir şekilde kuşatıldığı’ belirtildi.

Açıklamada, olay sırasında kaptanın İsrail gemisiyle ‘doğrudan çarpışmayı önlemek için ani bir manevra yapmak zorunda kaldığı’ ifade edildi.

Açıklamanın devamında, “Kısa bir süre sonra, aynı gemi Sirius'u hedef aldı ve ayrılmadan önce nispeten uzun bir süre aynı sindirme manevralarını tekrarladı” ifadesi yer aldı.

Sirius gemisinde bulunan Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (radikal sol) Milletvekili Marie Mesmeur, AFP'ye en az iki tanımlanamayan gemi gördüğünü, bunlardan birinin ‘çok yakın’ olduğunu söyledi.

Mesmeur, geminin ‘kör edici bir ışık yönelten askeri müdahale gemisi’ olduğunu ve aynı zamanda alarm verilmeden önce ‘radar ve internet iletişiminin’ kesildiğini belirtti.


Tahran balistik füzelerinin menzilini artırmayı planlıyor

 İki Devrim Muhafızı, 29 Nisan 2022'de Tahran'da düzenlenen bir miting sırasında sergilenen Şahab-3 füzesinin önünde (AP)
 İki Devrim Muhafızı, 29 Nisan 2022'de Tahran'da düzenlenen bir miting sırasında sergilenen Şahab-3 füzesinin önünde (AP)
TT

Tahran balistik füzelerinin menzilini artırmayı planlıyor

 İki Devrim Muhafızı, 29 Nisan 2022'de Tahran'da düzenlenen bir miting sırasında sergilenen Şahab-3 füzesinin önünde (AP)
 İki Devrim Muhafızı, 29 Nisan 2022'de Tahran'da düzenlenen bir miting sırasında sergilenen Şahab-3 füzesinin önünde (AP)

İran Harekât Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Cafer Esedi, Batılı güçlerin son dönemde balistik füze menzilinin 400 kilometreye düşürülmesi yönündeki taleplerine yanıt olarak, ülkesinin balistik füzelerinin menzilini genişletmek için çalışacağını açıkladı.

Esedi, "Füzelerimizin gücü ve menzili, İsrail'in geçen haziran ayında başlattığı savaşın sadece 12 gün sürmesini sağladı" dedi. Esedi, "caydırıcı füze kabiliyetlerimizin düşmanla mücadelede belirleyici bir rol oynadığını" belirterek, "İran'ın füze menzili, İran'ın kendisi için belirlediği 2 bin kilometrelik sınırı aşarak, gerekli olan her noktaya ulaşmak için artacak" ifadelerini kullandı.

Bu arada ABD dün, İran'ın füze ve askeri programlarını desteklemedeki rolleri nedeniyle 21 kuruluş ve 17 kişiye yeni yaptırımlar uyguladı. Washington, bu programları Ortadoğu güvenliği ve Amerikan çıkarları için bir tehdit olarak değerlendirerek, bu adımın geçen pazar günü başlayan BM yaptırımlarının yeniden uygulanmasına verdiği desteğin bir parçası olduğunu vurguladı.


FBI, önde gelen bir Yahudi örgütüyle bağlarını kesiyor

FBI Direktörü Kash Patel, 8 Mayıs 2025'te bir kongre duruşması sırasında (Arşiv-AP)
FBI Direktörü Kash Patel, 8 Mayıs 2025'te bir kongre duruşması sırasında (Arşiv-AP)
TT

FBI, önde gelen bir Yahudi örgütüyle bağlarını kesiyor

FBI Direktörü Kash Patel, 8 Mayıs 2025'te bir kongre duruşması sırasında (Arşiv-AP)
FBI Direktörü Kash Patel, 8 Mayıs 2025'te bir kongre duruşması sırasında (Arşiv-AP)

FBI dün, muhafazakarların aktivist Charlie Kirk'ün örgütünü aşırılıkçılık sözlüğüne dahil ettiği gerekçesiyle grubu eleştirmesinin ardından, Yahudi karşıtlığını izleyen önde gelen bir örgüt olan Anti-Defamation League ile bağlarını kestiğini açıkladı.

FBI Direktörü Kash Patel, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, büronun, "kendisini bir gözetleme örgütü gibi gösteren siyasi cephelerle iş birliği yapmayacağını" belirtti. Anti-Defamation League (ADL), yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Patel'in kararı, milyarder Elon Musk da dahil olmak üzere sağcı aktivist ve liderlerin, ADL'nin Kirk'ün Turning Point USA örgütünü web sitesinde bir "aşırılık ve nefret sözlüğüne" dahil etmesine yönelik eleştirilerinin ardından geldi. Kirk, eylül ayında suikasta kurban gitmişti. Eleştirilerin ardından ADL, sözlüğün tamamını web sitesinden kaldırdı. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre sözlük, Kirk'ün örgütünün "hoşgörüsüz ifadeler" geçmişine sahip olduğunu belirtmişti; grup ise bu suçlamayı reddetti.

Sivil haklar savunucuları, Kirk'ün siyahi Amerikalılar, Müslümanlar ve göçmenler hakkındaki açıklamalarını gerekçe göstererek, söylemlerini ırkçı, göçmen karşıtı ve kadın düşmanı olarak nitelendirerek eleştirdiler.