ABD Başkanı Donald Trump, dün Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Beyaz Saray'ın Rus petrolüne cezai vergiler getirmesinden aylar sonra, Hindistan'ın Rus petrolü alımını durduracağına dair kendisine söz verdiğini duyurdu.
Trump, Oval Ofis'te gazetecilerin bir sorusuna yanıt olarak, "Hindistan'ın petrol alımından rahatsızdım ve (Modi) bugün bana Rusya'dan petrol almayacaklarına dair güvence verdi." dedi. Trump, "Bu büyük bir adım. Şimdi Çin'i de aynısını yapmaya ikna etmem gerekiyor" ifadesini kullandı.
ABD Başkanı, "Bunun hemen yapılamayacağını. Biraz zaman alacak bir süreç, ancak yakında tamamlanacak" açıklamasını yaptı. Hindistan, ABD başkanının açıklamasını henüz doğrulamadı.
Modi, cumartesi günü Trump'ın yakın arkadaşı olan yeni ABD Yeni Delhi Büyükelçisi Sergio Gore ile Yeni Delhi'ye gittikten sadece birkaç saat sonra görüştü. Ağustos ayı sonlarında Trump, Yeni Delhi'nin Rus petrolü satın almasına misilleme olarak, Hindistan'ın ülkesine yaptığı ihracata %50 gümrük vergisi koydu. Washington, petrolü Kremlin'in Ukrayna'daki savaşının temel finansman kaynaklarından biri olarak görüyor. Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan'ın en büyük ticaret ortağıdır.
Trump'ın açıklamaları, cuma günü Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy'yi Beyaz Saray'da kabul etmesinin öncesinde geldi. Bu, Ukrayna Devlet Başkanı'nın Trump'ın geçen ocak ayında iktidara dönmesinden beri Washington'a yaptığı üçüncü ziyaret olacak.
Ukrayna, enerji altyapısına yönelik yeni Rus bombardıman dalgalarıyla karşı karşıya. Trump pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana devam eden savaşı sona erdirmeyi kabul etmemesi halinde, Putin'i Kiev'e uzun menzilli Amerikan Tomahawk füzeleri sağlamakla tehdit edebileceğini vurguladı.
Ukrayna'daki savaşın gidişatı hakkındaki bir soruya yanıt olarak Trump, çarşamba günü Ukrayna Devlet Başkanı'nın "saldırıya geçmek" istediğini ve "bu konuda bir karar vereceğini" söyledi.