Tahran yönetimi, dün diplomatik çözüm kadar askerî çatışma senaryosuna da hazır olduğunu açıkladı. İranlı müzakerecilerin Doha'dan ayrılmasının ardından savaşı sona erdirmeyi öngören bir anlaşma taslağının gündemde olduğu bildirildi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ülkesinin her iki senaryoya da “önceki dönemlere kıyasla çok daha hazırlıklı” olduğunu belirtti. Katar ve Pakistan arabuluculuğunda yürütülen temasların “son derece yoğun” olduğunu kaydeden Arakçi, “Artık her şey ABD tarafına bağlı” dedi.
Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre ajansa konuşan konuya yakın bir yetkili, anlaşma taslağının görüş ve değerlendirmelerin alınması amacıyla taraflar arasında dolaşıma sokulduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması için ABD'nin deniz ablukasını kaldırmasını ve Tahran'ın taleplerini yerine getirmesini şart koştu.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da ülkenin dini liderinin hükümete müzakere konusunda yetki verdiğini açıkladı. Ancak söz konusu yetkinin kapsamına ilişkin ayrıntı paylaşmadı.
Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Bakıri Keni ile Pekin'de gerçekleştirdiği görüşmede, yeniden silahlara başvurmak yerine siyasi çözüm yollarının tercih edilmesi çağrısında bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise İran'a yönelik yeni bir askerî operasyon ihtimaline ilişkin göstergelerden “derin endişe” duyduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek bölgesel gelişmeleri ele aldı.
ABD Başkanı Donald Trump ise İsrail'in Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada, “Acele etmiyorum. Onların ekonomisini felç ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İran yönetiminin anlaşma konusunda aciliyet hissetmediğini ancak savaşın başlangıcından bu yana hiç olmadığı kadar anlaşma istediğini öne süren Trump, “Onlarla görüşüyoruz ve süreç iyi ilerliyor” dedi.
