Trump Keşmir konusunda anlaşma ararken, Hindistan'ın diplomatik hırsı sınanıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi Beyaz Saray'da ağırladı. (Arşiv – AP
ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi Beyaz Saray'da ağırladı. (Arşiv – AP
TT

Trump Keşmir konusunda anlaşma ararken, Hindistan'ın diplomatik hırsı sınanıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi Beyaz Saray'da ağırladı. (Arşiv – AP
ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi Beyaz Saray'da ağırladı. (Arşiv – AP

Analistler, Hindistan ve Pakistan'ın ABD'nin müdahalesi sayesinde topyekûn savaşın eşiğinden döndüğünü, ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın Keşmir anlaşmazlığında arabuluculuk yapmayı teklif etmesinin ardından Yeni Delhi'nin küresel diplomatik güç olma hedefinin büyük bir sınavla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Hindistan'ın dünyanın beşinci büyük ekonomisi olma yolundaki hızlı yükselişi, küresel sahnedeki güvenini ve etkisini arttırdı. Hindistan, Sri Lanka'daki ekonomik çöküş ve Myanmar depremi gibi bölgesel krizlerin ele alınmasında önemli bir rol oynadı.

Ancak Keşmir konusunda Pakistan'la yaşanan çatışma Hindistan siyasetinin sinir uçlarına dokunuyor. Son birkaç gündür iki ülke arasında karşılıklı füze atışları ve hava saldırılarıyla şiddetlenen çatışmalarda en az 66 kişi hayatını kaybetti.

Hindistan'ın, Keşmir sorununda kendi çıkarlarından ödün vermeden ticaret gibi konularda Trump'ın gözüne girmek için diplomatik olarak nasıl bir yol izleyeceği büyük ölçüde iç politikaya bağlı olacak ve Keşmir sorununun gelecekteki seyrini belirleyebilecek.

Güney Asya analisti olan Michael Kugelman, “Hindistan (ateşkesin gerektirdiği) daha geniş kapsamlı görüşmelere sıcak bakmıyor. Bu yaklaşıma bağlı kalmak zorlu bir iş olacak” ifadelerini kullandı.

Ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunun bir işareti olarak iki hükümet cumartesi gecesi geç saatlerde ciddi ihlal suçlamalarında bulundu.

Kugelman ateşkesin gerilimin en yüksek olduğu dönemde ‘aceleyle sağlandığını’ kaydetti. Trump dün, “Bu iki büyük ulusla ticareti önemli ölçüde arttıracağım” dedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, çatışmanın başlamasından bu yana kamuoyu önünde herhangi bir yorumda bulunmadı.

Görsel kaldırıldı.Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif (Reuters)

Hindistan Keşmir'i kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve özellikle de dışarıdan bir arabulucu aracılığıyla müzakere edilemeyeceğini düşünüyor. Hem Hindistan hem de Pakistan, Keşmir'in bazı kısımlarını kontrol ediyor ve bölgede tam egemenlik iddiasında bulunuyor. Hindistan'ın Pakistan destekli bir isyan olarak tanımladığı durum yüzünden bölge üzerinde iki savaş ve çok sayıda başka çatışma yaşandı. Pakistan ise isyanı desteklediğini reddediyor.

Hindistanlı savunma analisti Brahma Chellaney, “Hindistan, ABD'nin baskısıyla, başladıktan sadece üç gün sonra askeri operasyonları durdurmayı kabul ederek, uluslararası toplumun dikkatini bu krize neden olan Pakistan destekli sınır ötesi terörizme odaklamak yerine Keşmir çatışmasına çekiyor” dedi.

İki ülkenin 1947'de ayrılmasından sonra Hindistan ve Pakistan, Keşmir konusunda süregelen anlaşmazlıklarında Batı tarafından on yıllar boyunca bir ve aynı olarak görüldü. Ancak son birkaç yılda Hindistan'ın ekonomik yükselişi de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle bu durum değişti. Pakistan'ın ekonomisi ise sıkıntıda ve Hindistan'ın yalnızca onda biri büyüklüğünde.

Görsel kaldırıldı.Hindistan Başbakanı Narendra Modi, (EPA)

Trump'ın Keşmir sorununa bir çözüm bulunması önerisi ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Hindistan ve Pakistan'ın tarafsız bir yerde daha geniş konularda görüşmelere başlayacağı yönündeki açıklaması, Hindistan'daki birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Pakistan, Trump'ın Keşmir konusundaki teklifi için defalarca teşekkür ederken, Hindistan, ateşkesin sağlanmasında herhangi bir üçüncü tarafın rolünü kabul etmeyerek, bunun tamamen iki taraf arasındaki bir anlaşmanın sonucu olduğunu ileri sürdü.

Hindistan'daki analistler ve muhalefet partileri, Yeni Delhi'nin geçtiğimiz çarşamba günü Pakistan'a füze atarak stratejik hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını sorgulamaya başladı. Hindistan, bunun geçen ay Keşmir'de turistleri hedef alan ve 26 kişinin ölümüne yol açan saldırıya misilleme olduğunu iddia etti. Yeni Delhi saldırıdan Pakistan'ı sorumlu tuttu, İslamabad ise bu iddiayı reddetti.

Pakistan'ın iç kesimlerine füzelerin ateşlenmesi Modi'nin seleflerine kıyasla risk almaya daha meyilli olduğunu gösterdi. Ancak ani ateşkes Modi'yi ülke içinde nadir görülen eleştirilere maruz bıraktı.

Modi'nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nden (Hindistan Halk Partisi) eski bir parlamenter olan Swapan Dasgupta, ateşkesin Hindistan'da çeşitli nedenlerle iyi karşılanmadığını, çünkü ‘Trump'ın aniden ortaya çıkıp kararını açıkladığını’ söyledi.

Hindistan'ın ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi de bu görüşü yineleyerek, hükümetten ‘Washington'un neden ateşkes ilan ettiğini’ açıklamasını talep etti. Hindistan Ulusal Kongresi Sözcüsü Jairam Ramesh, “Üçüncü tarafların arabuluculuğu için kapıları açtık mı?” diye sordu.

Düşmanlıkların sona ermesine rağmen, ilişkilerde Hindistan'ın sertliğini test edecek ve daha katı bir yaklaşım benimsemesine neden olabilecek bir dizi sıcak nokta var.

Diğer yandan Pakistanlı diplomatlar ve hükümet yetkilileri, ülkeleri için en önemli konunun, Hindistan'ın geçen ay askıya aldığı ve Pakistan'daki çok sayıda çiftçi ve hidroelektrik santrali için hayati bir su kaynağı olan İndus Su Anlaşması olacağını söyledi.

Pakistan eski Dışişleri Bakanı ve mevcut hükümeti destekleyen Pakistan Halk Partisi'nin lideri Bilawal Bhutto Zerdari, “ABD'nin daha geniş bir diyalog için verdiği güvence olmasaydı Pakistan ateşkesi kabul etmezdi” dedi.

Pakistan'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Moeed Yusuf, Keşmir'le ilgili risk döngüsünü kırmak için kapsamlı bir anlaşmanın gerekli olduğunu söyledi. Yusuf, “Çünkü krizin kökleri halen orada. Her altı ayda, bir yılda, iki ya da üç yılda bir benzer bir şey oluyor ve sonra nükleer bir ortamda savaşın eşiğine geri dönüyoruz” ifadelerini kullandı.



Pakistan, Kabil ve Afganistan'ın bazı bölgelerini hedef aldı

Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)
Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)
TT

Pakistan, Kabil ve Afganistan'ın bazı bölgelerini hedef aldı

Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)
Taliban güvenlik güçleri, Afganistan'ın Nangarhar eyaletindeki Afganistan ve Pakistan arasındaki Torkham sınır geçiş noktasını koruyor (AFP)

Taliban hükümeti bugün, Pakistan'ın Kabil ve Afganistan'ın diğer bölgelerini hedef alan bir saldırı düzenlediğini duyururken, Kabil polisi şehirde dört kişinin öldüğünü bildirdi.

Hükümet sözcüsü Zabihullah Mucahid X'te yaptığı paylaşımda, "Pakistan askeri rejimi saldırganlığını sürdürerek bir kez daha Kabil, Kandahar, Paktia, Paktika ve bazı bölgeleri bombaladı" ifadelerini kullandı.


Endonezya Savunma Bakanı: Gazze'ye asker konuşlandırılması Barış Konseyi'ne bağlı

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)
Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)
TT

Endonezya Savunma Bakanı: Gazze'ye asker konuşlandırılması Barış Konseyi'ne bağlı

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)
Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, (Reuters)

Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin bugün yaptığı açıklamada, Endonezya birliklerinin Gazze'deki uluslararası güvenlik gücünde konuşlandırılmasının, barış konseyinin mevcut durumuna bağlı olacağını söyledi.

Sjamsoeddin gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin 20 bin asker göndermeye hazır olduğunu, ancak şu anda aşamalı olarak 8 bin asker göndereceğini, diğer ülkelerin daha küçük sayılarda asker gönderme sözü verdiğini ifade etti.

Endonezya Genelkurmay Başkanı General Maruli Simanjuntak, geçtiğimiz ay ülkesinin Gazze ve diğer çatışma bölgelerine olası konuşlandırmaya hazırlık olarak asker eğitimine başladığını duyurmuştu.

Endonezya birliklerinin, Trump'ın çok uluslu bir barış gücü olarak kurmayı planladığı "Uluslararası İstikrar Gücü"nün bir parçası olması öngörülüyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu gücün konuşlandırılması, nihai amacı Hamas'ı silahsızlandırmak ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini sağlamak olan planın bir sonraki aşamasına geçmek için çok önemli bir unsurdur. Ancak ABD, birçok müttefik ülkenin hiçbir koşulda katılmayı reddetmesi nedeniyle, asker göndermeye istekli ülkeleri harekete geçirmekte zorlanmaktadır.


Vietnam, İran savaşı nedeniyle yakıt tedarikinde aksaklıklar yaşanması nedeniyle evden çalışmayı teşvik ediyor

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)
Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)
TT

Vietnam, İran savaşı nedeniyle yakıt tedarikinde aksaklıklar yaşanması nedeniyle evden çalışmayı teşvik ediyor

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)
Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir benzin istasyonunun önünde kalabalık toplandı (AFP)

Vietnam Ticaret Bakanlığı, İran ile savaşın neden olduğu tedarik kesintileri ve fiyat artışları nedeniyle yakıt tasarrufu çabalarının bir parçası olarak yerel şirketlere çalışanlarını evden çalışmaya teşvik etmeleri çağrısında bulundu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre hükümet bugün yaptığı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın raporuna atıfta bulunarak, Vietnam'ın Ortadoğu'dan enerji ithalatına büyük ölçüde bağımlı olması nedeniyle, ABD-İsrail'in İran'a karşı savaşının başlamasından bu yana yakıt kesintilerinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Açıklamada, şirketlerin “seyahat ve ulaşım ihtiyacını azaltmak için mümkün olduğunca evden çalışmayı teşvik etmeleri” gerektiği belirtildi.

Vietnam'ın en büyük akaryakıt ticaret şirketi Petrolimex'in verilerine göre, Güneydoğu Asya ülkesinde benzin fiyatları geçen ayın sonundan beri yüzde 32, dizel yüzde 56 ve gazyağı yüzde 80 arttı.

Bugün başkent Hanoi'deki benzin istasyonlarının önünde uzun araba ve motosiklet kuyrukları görüldü.

Bakanlık açıklamasında ayrıca şirketlere ve bireylere yakıt stoklamamaları ve spekülasyon yapmamaları çağrısında bulundu.

Başbakan Pham Minh Chinh dün Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki meslektaşlarını arayarak yakıt ve ham petrol tedarikini güvence altına aldı.

Vietnam dün, nisan ayı sonuna kadar geçerli olacak bir önlem olarak yakıt ithalatına uygulanan gümrük vergilerini iptal etme kararı aldı.