Netanyahu’ya aleyhindeki davaların düşürülmesi için siyaset sahnesini terk etme şartı

Netanyahu 30 Nisan'da kabine toplantısında (AP)
Netanyahu 30 Nisan'da kabine toplantısında (AP)
TT

Netanyahu’ya aleyhindeki davaların düşürülmesi için siyaset sahnesini terk etme şartı

Netanyahu 30 Nisan'da kabine toplantısında (AP)
Netanyahu 30 Nisan'da kabine toplantısında (AP)

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında bir pazarlık yapmayı önerdi. Miara, hapse girmemek ve görevden ve genel olarak siyasi hayattan çekilmek şartıyla Netanyahu aleyhindeki yargı sürecinin durdurulmasını teklif etti.

İsrail merkezli “Kanal 12” televizyon kanalına göre, savcının konumu şu: Netanyahu kendisine yöneltilen suçlamaları kabul eder ve pazarlık yaparsa fiili hapis cezasından kurtulacak.

Netanyahu (Reuters)
Netanyahu (Reuters)

Başsavcının pozisyonuna ilişkin sızıntılar, Netanyahu'nun “4000 sayılı dosyada” yargılanması ile ilgili arabuluculuk çabalarının ardından geldi. Netanyahu'nun avukatları, “dava ile hiçbir ilgisi bulunmayan emekli bir yargıcın başkanlığındaki ceza hakemliğine başvurulması ve tarafların bu arabuluculuk yoluyla pazarlık yapması” şeklindeki öneriyi geçen ayın sonunda Miara ile görüşmüştü.

Baharav-Miara ve ekibi, tüm davalarda Netanyahu'yu savunmak için görevlendirilen avukatlardan oluşan ekip ve 4000 sayılı dosyada Netanyahu ile rüşvet alışverişinde bulunmakla suçlanan iş insanı Shaul Elovitch'in savunuculuğunu yapan avukat ekibi ortak oturuma katıldı. Elovitch'in avukatları, "4000 sayılı dosyayı" cezai tahkim yoluyla çözmek istedi. Netanyahu'nun avukatları da bu teklife sıcak baktılar ve Miara’nın ağzından devletin teklife vereceği yanıta paralel yanıt vereceklerini mahkemeye bildirdiler.

Geçtiğimiz günlerde kapalı kapılar ardında gerçekleşen mahkeme oturumunda tahkim yoluna gidilmesi önerisi gündeme geldi. Mahkeme dışından bir hakime başvurmanın amacı, yargılama süresini kısaltmak olarak yorumlandı.

İsrail Başbakanı (Reuters)
İsrail Başbakanı (Reuters)

Netanyahu'nun yakın çevresi, davadaki gelişmelerin ardından "savcılığın arabuluculuk yapmasını tavsiye edenin mahkeme olduğunu" doğruladı. Netanyahu'nun davasındaki kovuşturma ve savunmanın ardından tanık listesinin 60'tan fazla azaltılması konusunda anlaşma sağlandı.

Netanyahu birkaç dosyada suçlamalarla karşı karşıya: “1000 sayılı dosya”, “2000 sayılı dosya” ve “4000 sayılı dosya”. Bu suçlamalar, “rüşvet davalarına karışmak, kamu güvenliğini ihlal etmek ve görevi kötüye kullanmak” şeklinde kendini gösteriyor.Eski Savunma Bakanı ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz, önceki gün yaptığı açıklamada Netanyahu'nun görevden ayrılması şartıyla yolsuzluk davasını hapse girmeden sonlandıran bir savunma anlaşmasını desteklediğini ifade etti.Gantz basın açıklamalarında şunları söyledi: "Netanyahu bu dava nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Yargıya karşı savaşmak ve hüküm verme mekanizmasını yok etmek için tüm gücünü, müttefiklerini ve hükümetin araçlarını kullanıyor. Duruşmadan kurtulur ve kendisi de etkisiz hale getirilirse bu plan başarısız olur. İsrail, Netanyahu'dan sonra yeniden normal bir ülke olacak."



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün, İsrail bombardımanı sonucu son 24 saat içinde 97 kişinin hayatını kaybettiğini ve 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA bugün erken saatlerde Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yerinden edilmiş insanların barındığı bir okula insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda en az 10 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve İsrail'in şafak vaktinden bu yana düzenlediği çok sayıda hava saldırısında da yaşamını yitirenler olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın WAFA’dan aktardığına göre Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentinin güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesinde İsrail ordusuna ait tanklar vatandaşların evlerine ateş açtı. İşgalciler ayrıca, Gazze şehrinin kuzeydoğu bölgelerini de bombaladı.

AP, hayatını kaybedenler arasında 8 yaşında bir kız çocuğu olan Miyar Ebu Avde'nin de bulunduğunu bildirdi. Cenazesi Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi’ne nakledildi.

Jdjdj
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 8 yaşındaki Miyar Ebu Avde'nin cenazesinin etrafını saran yakınları (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün İsrail bombardımanının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah'ta bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef aldığını duyurdu.

Mfmdk
 İslam el-Batş, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden yeğeni 19 yaşındaki Mahmud el-Batş'ın cenazesini Şifa Hastanesi'nde son yolculuğuna uğurladı... (AP)

Bakanlık tarafından bugün Facebook üzerinden yayınlanan basın açıklamasında, “İşgal, Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef alarak sağlık sistemini zayıflatmaya yönelik sistematik politikasını sürdürüyor” denildi.

Kdkjd
Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yardım dağıtımı sırasında öldürülen Rim el-Ahras'ın cenaze töreninden (AP)

Bakanlık, İsrail’i kınayarak, sağlık kurumlarına koruma sağlanması ve sistemin çalışmalarının baltalanmaya ve hedef alınmaya devam edilmesinin suç sayılması yönündeki acil talebi yineledi.

İsrail işgal güçleri, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Saldırılar sonucu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 54 bin 510 Filistinli hayatını kaybetti ve 124 bin 901 kişi yaralandı. Kurbanların bir kısmı ise halen enkaz altında.