Ukrayna, 22 Mayıs pazartesi günü Bahmut için savaşmaya devam edeceklerini açıklayarak, şehrin bir kısmını kontrol ettiklerini dile getirdi. Aynı şekilde Rus silahlı Wagner grubu, 1 Haziran’a kadar yıkılan şehrin kontrolünü Rus ordusuna devredeceğini duyurdu.
Öte yandan Moskova, Ukraynalı ‘sabotajcıları’ Ukrayna sınırındaki bir Rus bölgesine girmekle suçlarken, Kiev ise bunu yalanladı. Ukrayna ayrıca, Bahmut’un Rus kuvvetlerinin eline düştüğünü de yalanlayarak, hala şehrin bir kısmının kontrolünü ellerinde tuttuklarını dile getirdi ve çatışmaların devam ettiğini belirtti. Wagner grubu ve Rus ordusu, hafta sonu Bahmut’un kontrolünü ele geçirdiklerini ilan etmişti.
Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar, “Savaş devam ediyor” dedi. Maliar’ın açıklamasından bir gün önce de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Bahmut’un Rusya’nın eline geçmediğini açıklamıştı. Kiev güçlerinin Bahmut’taki ‘uçaklar’ bölgesini hâlâ kontrol ettiğini dile getiren Maliar, “Kenar mahallelerin kuzeyi ve güneyindeki tepeler için savaş devam ediyor” şeklinde konuştu.
Kuvvetleri Bahmut’a yapılan saldırıyı yöneten Wagner grubunun başkanı, geçen cumartesi günü savaşçılarının şehrin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Pazartesi günü kuvvetlerinin 1 Haziran’a kadar Bahmut’tan ayrılacağını ve kontrolü düzenli Rus kuvvetlerine devredeceğini açıkladı. Yevgeniy Prigojin, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada “Wagner grubu, 25 Mayıs ile 1 Haziran arasında Artyomovsk’tan (şehrin Sovyetlerdeki adı) ayrılacak” dedi. Prigojin, kuvvetlerinin kontrolü Rus ordusuna devretmeden önce şehrin batı eteklerinde ‘savunma hatları’ kurduğunu da belirtti.
Rusya’nın askeri liderliğiyle giderek artan bir kamuoyu anlaşmazlığına kilitlenen Prigojin, “Savunma Bakanlığı yeterli birliğe sahip değilse de bizim binlerce generalimiz var” dedi. Yevgeniy Prigojin, beceriksizlikle ve Ukrayna’daki çatışmada Moskova’ya büyük çaplı kayıplar verdirmekle suçladığı Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’u sert bir şekilde eleştirdi. Wagner savaşçılarının 25 Mayıs’a kadar geri çekileceği daha önce açıklanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bahmut’un işgali nedeniyle Wagner ve Rus ordusunu tebrik etmişti. Ancak Zelenskiy, geçen pazar günü G7 zirvesi sırasında Bahmut’un Rusya tarafından ‘işgal edilmediğini’ söyledi. Rus işgalinin en uzun ve en kanlısı olan Bahmut muharebesinde her iki tarafın da ağır kayıplar verdiğine inanılıyor.
Sabotaj grubu
Öte yandan Rus yetkililer, Ukraynalı bir ‘sabotaj’ grubunun Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesine girdiğini duyurdu. Yetkililer, Rusya topraklarına yönelik bir dizi saldırı çerçevesinde onları yok etmek için çalışmaların devam ettiğine dikkat çekti.
Kremlin sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’dan gelen ‘sabotajcılar’ tarafından Rusya topraklarına yönelik sürekli saldırılar konusunda bilgilendirildiğini belirtti. Saldırının ‘dikkati, Moskova’nın gerçekleştirdiği Bahmut işgalinden uzaklaştırmayı’ amaçladığını belirten Dmitri Peskov, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada “Savunma Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi ve Sınır Muhafızları Başkana bilgi verdi. Bu yıkıcı grubun Rus topraklarından sürülmesi ve tasfiyesi için çalışmalar sürüyor” dedi. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’in danışmanı Mykhailo Podolyak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Ukrayna, Rusya’nın Belgorod bölgesindeki olayları ilgiyle takip ediyor ve durumu inceliyor. Ama bununla hiçbir ilgisi yok” ifadelerini kullandı.
Zaporijya’ya gece saldırısı
Yerel açıdan Ukraynalı yetkililere göre, Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna’daki Zaporijya nükleer santrali, Rus gece saldırılarının neden olduğu bir kesintinin ardından elektrik ağına yeniden bağlandı. Ukrayna devlet nükleer enerji şirketi Energoatom, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada “Ukrayna elektrik sisteminden nükleer santrale güç sağladı” dedi.
Şirket, Rus güçlerin gece saldırısının, istasyonu Ukrayna ağına bağlayan son yüksek gerilim elektrik hattına olan bağlantıyı kestiğini doğruladı. Öte yandan istasyonu kontrol eden Rus işgal yönetimi, “Yüksek gerilim hattının kesilmesi nedeniyle istasyonun harici güç kaynağı kesildi” şeklinde konuştu.
Ukrayna ordusu, gece saatlerinde Dnipro üzerinde 4 füze ve 15 Rus insansız hava aracı düşürdüğünü açıkladı. Ukrenergo şirketi, yüksek gerilim hatlarının hasar gördüğünü, bunun da özellikle bölgedeki en büyük elektrik santrallerinden birinin ve Ukrenergo’ya ait birkaç trafo merkezinin faaliyetlerinin durmasına yol açtığını vurguladı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) genel müdürü Rafael Grossi, pazartesi günü yaptığı açıklamada tesisin nükleer güvenliğinin ‘son derece zayıf’ olduğunu söyledi. Twitter üzerinden açıklama yapan Grossi, “Artık istasyonu korumakta uzlaşı sağlamalıyız. Bu durum devam edemez” dedi.
Rus ordusunun 4 Mart 2022’de kontrolüne geçmesinden bu yana bu devasa nükleer kompleksin elektrik şebekesinden yedinci kez bağlantı kesiliyor. Daha önce Ukrayna’nın elektriğinin yüzde 20’sini üreten santral, Eylül ayında kapatılmadan önce bombardımanlara maruz kalmasına rağmen Rus saldırısının ilk aylarında faaliyete devam etti.
O zamandan beri Sovyet dönemine ait 6 VVER-1000 reaktörünün hiçbiri güç üretmedi. Ancak tesis, hala Ukrayna elektrik sistemine bağlı ve ürettiği elektriği başta reaktörlerin soğutulmasını sağlamak olmak üzere kendi ihtiyaçları için tüketiyor.
Danimarka barış zirvesine ev sahipliği yapmayı teklif etti
Öte yandan Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen, geçen pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkesinin Ukrayna ile Rusya arasında barışa nasıl ulaşılacağını tartışmak üzere Temmuz ayında bir zirveye ev sahipliği yapmak istediğini söyledi. Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi toplantısının oturum aralarında gazetecilere açıklamada bulunan Rasmussen, “Öncelikle, böyle bir zirve düzenleme konusunda küresel bir taahhüde ulaşmak için biraz çaba sarf etmemiz gerekiyor” dedi.
Barış zirvesine sadece Ukrayna’nın müttefik ülkelerinin katılmaması gerektiğine dikkati çeken Rasmussen, “Hindistan, Brezilya ve Çin gibi ülkelerden ilgi ve katılım oluşturmak gerekiyor” açıklamasında bulundu. Ancak Rusya’nın böyle bir zirveye katılmasının ‘Danimarka açısından zor’ olduğunu dile getiren Danimarka Dışişleri Bakanı, “Ukrayna böyle bir toplantının zamanının geldiği sonucuna varırsa, bu harika olur. O zaman tabii ki Danimarka bu toplantıya ev sahipliği yapmak ister” dedi.