Rusya topraklarındaki Alman çalışan sayısını azaltıyor

Moskova'daki Kremlin binası (AFP)
Moskova'daki Kremlin binası (AFP)
TT

Rusya topraklarındaki Alman çalışan sayısını azaltıyor

Moskova'daki Kremlin binası (AFP)
Moskova'daki Kremlin binası (AFP)

Moskova, topraklarındaki Alman çalışan sayısını önemli ölçüde azaltıyor; bu da Rusya'daki Alman kurumlarında çalışan yüzlerce memur ve işçinin önümüzdeki günlerde ülkeyi terk etmek zorunda kalacağı ya da işlerini kaybedeceği anlamına geliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Rus makamlarının Haziran ayından itibaren Almanya'nın Rusya'daki diplomatik misyonlarında ya da kamu kurumlarında, özellikle de kültür ve eğitim sektörlerinde çalıştırabileceği ya da gönderebileceği kişi sayısını önemli ölçüde azalttığını duyurdu.

Aynı kaynak, bu cezai önlemden büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının yanı sıra ülkedeki Goethe Kültür Enstitüsü, Alman okulu ve hatta Rus okullarında çalışan öğretmenler de dahil olmak üzere yüzlerce kişinin etkilendiğine dikkat çekti.

Bakanlık, prosedürün benzer sayıda Alman ve Rus yerel çalışanı içerdiğini, ancak bu iki kategoriden biri hakkında belirli sayılar veremediğini de sözlerine ekledi.

İlk grubun 1 Haziran'a kadar ülkeyi terk etmesi gerekecek. Bir haber kaynağı, Rusların da işlerini kaybedeceklerini çünkü Alman kurumlarının artık onları istihdam etme hakkına sahip olmayacağını ekledi.

Kaynak, yayınlanan ilk maddelerin tüm çalışanların ülkeyi terk etmek zorunda kalacağını gösterdiğini açıkladı.

Bu bilgi Sueddeutsche Zeitung gazetesi tarafından ortaya çıkarıldı. Gazete durumu Berlin'e karşı “Moskova'nın diplomatik savaş ilanı” olarak değerlendirdi.

Şarku’l Avsat’ın Sueddeutsche Zeitung’dan aktardığı habere göre Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Bu tek taraflı, haksız ve anlaşılmaz bir adımdır” denildi.

Nisan ayı ortasında Almanya, “istihbarat servislerinin varlığını azaltmak” amacıyla bir dizi Rus diplomatı sınır dışı etmiş, Moskova da buna karşılık olarak 20 Alman elçilik çalışanını sınır dışı etmişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Nisan ayında Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'da kalmasına izin verilen Alman diplomat ve kamu kurumu temsilcilerinin sayısına bir tavan getirdiğini duyurdu.

Haber kaynağı, “Rusya'nın Haziran başı için belirlediği bu tavan, Rusya'daki (Alman) varlığının tüm alanlarında önemli bir azalma anlamına geliyor” dedi.

Gazeteye göre Alman yetkililer geçtiğimiz haftalarda Rus bakanlığı kararını geri alması için ikna etmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştı.

Dışişleri Bakanlığı'na göre Berlin, bu tedbirin ardından Rusya ile karşılıklı mevcudiyet alanında gerçek bir denge sağlamak isteyecek.

Tüm bunlar, bir zamanlar yakın olan Almanya ve Rusya arasındaki ilişkilerin tüm zamanların en düşük seviyesine indiği bir dönemde yaşanıyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, on yıllardır Rusya ile yakınlaşmanın bu iki alanı üzerine bahis oynayan Almanya'yı büyük bir diplomatik ve ekonomik değişiklik yapmaya zorladı.

Savaştan önce Moskova, Almanya'nın en önemli gaz tedarikçisi ve en önemli petrol tedarikçilerinden biriydi.

Almanya enerji tedarik operasyonlarını durdurdu ve Kiev'in en önde gelen silah tedarikçilerinden biri ve aynı zamanda en büyük mali destekçilerinden biri haline geldi.



Rusya'da sinagog ve kiliselere saldırı: Ölen polislerin sayısı 19'a yükseldi

Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de terör saldırısı sırasında acil servis araçlarını sokakta gösteren videodan çekilen görüntüler (Reuters)
Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de terör saldırısı sırasında acil servis araçlarını sokakta gösteren videodan çekilen görüntüler (Reuters)
TT

Rusya'da sinagog ve kiliselere saldırı: Ölen polislerin sayısı 19'a yükseldi

Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de terör saldırısı sırasında acil servis araçlarını sokakta gösteren videodan çekilen görüntüler (Reuters)
Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de terör saldırısı sırasında acil servis araçlarını sokakta gösteren videodan çekilen görüntüler (Reuters)

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde iki ayrı şehirde ibadethanelere yönelik eş zamanlı saldırı düzenlendi. Saldırganlar bir rahip ve 19 polisi öldürdü.

Silahlı saldırganların Rusya'nın özerk Dağıstan Cumhuriyeti'nde sinagog, Ortodoks kilisesi ve polis noktasına düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 19’a yükseldi. Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, Dağıstan'daki Sergokala Bölge Başkanı Magomed Omarov  saldırıda oğulları yer aldığı gerekçesiyle gözaltına alındığını duyurdu.

Pazar günü bir grup silahlı saldırgan, Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kilise ve sinagoglar ile polis kontrol noktasına saldırdı. Her iki kentte de ibadethaneler ateşe verilirken, çıkan çatışmada en az 19 polis memuru öldü. Rus Ortodoks Kilisesi, kurbanlar arasında rahip Nikolai Kotelnikov'un da olduğunu açıkladı.

Saldırının gerçekleştiği Pazar günü Ortodoks Kilisesi için Pentekost Bayramının kutlandığı özel bir gündü.

Polis, Mahaçkale'de dört, Derbent'te ise iki silahlı saldırganın öldürüldüğünü açıkladı. Saldırganlardan kaçmayı başaranlar olup olmadığı ise bilinmiyor.

Rus güvenlik servisleri saldırının ardından terör soruşturması başlattı. TASS'ın haberine göre, konuya ilişkin ajansa konuşan kolluk kuvvetleri, Omarov'un, Dağıstan'ın iki kentindeki saldırılara iki oğlunun katılmasıyla bağlantılı olarak gözaltına alındığını bildirdi. Açıklamada, Omarov'un konutunda arama yapıldığı da ifade edilirken kendisinin de tutulduğu polis nezaretinde ifade verdiği bilgisi paylaşıldı.

Moscow Times haber sitesinin aktardığına göre, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), mart ayında başkent Moskova'daki Crocus City Hall konser salonuna DEAŞ tarafından düzenlenen ve 145 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyla bağlantılı olarak nisan ayında Dağıstan'da dört şüpheliyi gözaltına aldığını duyurmuştu.

Dağıstan Valisi Sergei Melikov, "uyuyan hücrelerin tümü açığa çıkarılana kadar" soruşturmanın süreceğini söyledi. Devlet haber ajansı Tass ise Dağıstanlı bir yetkilinin, saldırıya katılanlar arasında oğlu bulunduğu gerekçesiyle tutuklandığını aktardı.

Olay sonrası bölgede 3 gün yas ilan edildi.

Vali Melikov sosyal medya sitesi Telegram'dan yaptığı açıklamada, "Terör saldırısının arkasında ne olduğunu ve amaçlarını biliyoruz" dedi. Ukrayna savaşına işaret eden Melikov, "Savaşın evlerimize geldiğini anlamalıyız. Bugün bununla yüzleştik" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük destekçilerinden olan Rus Ortodoks Patriği Kirill de "düşmanın dinler arası barışı bozmak istediğini" söyledi, ancak kimi suçladığına dair daha fazla detay vermedi. TASS ise saldırganların "uluslararası bir terör organizasyonunun destekçileri" olduğunu aktardı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Mart ayında terör örgütü DEAŞ, Moskova yakınlarında "Crocus City Hall" adlı konser salonuna saldırı düzenlemiş, olayda 145 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıyı DEAŞ’ın üstlenmesine rağmen Rus yetkililer, bir kanıt göstermeden Ukrayna'yı suçladı. Kiev yönetimi saldırıyla ilgisi olduğu iddiasını reddediyor.