Erdoğan’ı seçim zaferinin ardından bekleyen zorluklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim zaferinin ardından Beştepe’de konuşma yaptı. (AFP)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim zaferinin ardından Beştepe’de konuşma yaptı. (AFP)
TT

Erdoğan’ı seçim zaferinin ardından bekleyen zorluklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim zaferinin ardından Beştepe’de konuşma yaptı. (AFP)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim zaferinin ardından Beştepe’de konuşma yaptı. (AFP)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerdeki zaferiyle beş yıllık yeni bir dönem kazandıktan sonra başta enflasyonla mücadele, deprem sonrası yeniden yapılanma, İsveç’in NATO’ya katılımı ve Suriye ile uzlaşma başta olmak üzere büyük zorluklarla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Enflasyonla mücadele

Şarku’l Avsat’ın Fransız basınından aktardığı habere göre, enflasyonla mücadele, vatandaşların yükünü hafifletmek için bir öncelikten daha fazla öneme sahip.

Türkiye’de resmi enflasyon rakamı sonbaharda yüzde 85’i aştıktan sonra nisan ayında 43,68’e geriledi.

Ağustos ve şubat ayları arasında faiz oranı yüzde 14’ten yüzde 8,5’e düşürüldü.

Merkez Bankası tarafından şu açıklamada bulunuldu:

“Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması daha da önemli hale gelmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geleneksel ekonomi teorilerinin aksine yüksek faiz oranlarının enflasyonu artırdığını savunuyor.

Erdoğan, seçim kampanyası sırasında faizleri artırmaya niyeti olmadığını gösterdi.

Türk lirası iki yılda değerinin yarısından fazlasını kaybetti ve bu hafta dolar kuru 20 lirayı gördü.

Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla 25 milyar dolara yakın bir dövizin Merkez Bankası’na satıldığı öne sürüldü.

Ancak döviz rezervleri 2002’den bu yana ilk kez kırmızı çizgiye ulaştığı için liranın düşüşünün devam edeceği öngörülüyor.

Deprem sonrası yeniden yapılanma

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkenin güneydoğusunda 11 ili harap etti ve en az 50 bin kişinin ölümüne neden oldu. Üç milyondan fazla kişi yi de yerinden etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen illerdeki 650 bin konutu en kısa sürede yeniden inşa etme sözü verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Erdoğan’ın açıklamasına göre depremin ülke ekonomisine maliyeti 100 milyar doları aşıyor.

İsveç’in NATO üyeliği

Türkiye’nin NATO’daki müttefikleri, Ankara’nın İsveç’in NATO’ya üyeliği üzerindeki vetosunu kaldırmasını bekliyor.

Stockholm mayıs ayı başlarında yeni bir terörle mücadele yasasının kabul edilmesi de dahil olmak üzere iyi niyet sinyallerini artırırken, Türkiye -Macaristan gibi- bu konudaki kararlılığını sürdürüyor.

Ankara, İsveç’ten FETÖ ve PKK ‘terör örgütü mensuplarının’ Türkiye’ye iade edilmesini talep ediyor.

NATO dışişleri bakanlarının temmuz ayında Vilnius’ta (Litvanya’nın başkenti) yapılacak Devlet Başkanları zirvesinden önce, salı günü Oslo’da bir araya gelmeleri planlanıyor. Burada, İsveç’in ittifaka katılımına karşı vetoyu kaldırma konusunda Türk tarafından olumlu mesaj verilmesi bekleniyor.

Suriye ile uzlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimi son aylarda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile yakınlaşma çabalarına katılım gösterdi. Ancak Rusya’nın arabuluculuğuna rağmen bu girişimleri başarısız oldu.

Esed, mevkidaşı ile herhangi bir görüşmeden önce Suriye’nin kuzeyinde muhalefetin kontrolündeki bölgelerde konuşlanmış Türk güçlerinin geri çekilmesini ve Ankara’nın muhalif gruplara verdiği desteğin sona ermesini talep etti.

2016’dan bu yana Suriye topraklarında YPG’ye karşı harekatlar düzenleyen Türkiye, savaştan kaçan 3,4 milyon Suriyeli mülteciyi ev sahipliği yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mayıs ayı başlarında en az bir milyon Suriyelinin gönüllü dönüşüne olanak sağlamak için Suriye’nin kuzeyindeki 13 noktada 200 bin konut inşa edileceğini duyurdu.



İlber Ortaylı hayatını kaybetti

İlber Ortaylı hayatını kaybetti
TT

İlber Ortaylı hayatını kaybetti

İlber Ortaylı hayatını kaybetti

Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı 78 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Profesör Doktor Ortaylı'nın tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ortaylı bir süredir Koç Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi görüyordu. Diyabet ve böbrek rahatsızlığı bulunduğu bilinen Ortaylı'nın geçtiğimiz günlerde entübe edildiği açıklanmıştı.

Ortaylı, akademik çalışmaları, derin tarih bilgisi ve televizyon programlarındaki yorumlarıyla Türkiye'de geniş kesimlerin tanıdığı bir isimdi.


MSB: İran'dan ateşlenen bir füze etkisiz hale getirildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

MSB: İran'dan ateşlenen bir füze etkisiz hale getirildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Milli Savunma Bakanlığı, İran'dan ateşlenen 3. füzenin de etkisiz hale getirildiğini duyurdu. MSB'den yapılan açıklamada, "Balistik mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hâle getirilmiştir" denildi. NATO, savaşın başlangıcından bu yana Türk hava sahasında üçüncü İran füzesini düşürdü. NATO hava savunma sistemleri, 4 Mart'ta Türkiye'ye fırlatılan ilk İran balistik füzesini düşürdü , ardından 9 Mart'ta ikinci bir İran füzesi daha düşürüldü .

Milli Savunma Bakanlığı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi."İran’dan ateşlenip Türk hava sahasına giren bir balistik mühimmat Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hâle getirilmiştir. Ülkemizin topraklarına ve hava sahasına yönelen her türlü tehdide karşı gerekli tüm tedbirler kararlılıkla ve tereddütsüz bir şekilde alınmakta, olayın bütün boyutlarıyla aydınlatılması için ilgili ülkeyle görüşülmektedir. Milli güvenliğimiz öncelenerek bölgedeki tüm gelişmeler dikkatle takip edilmekte ve değerlendirilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."


Türkiye İran’a, hava sahasının ihlalinin ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdi

Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
TT

Türkiye İran’a, hava sahasının ihlalinin ‘kabul edilemez’ olduğunu bildirdi

Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, 9 Mart 2026 (AFP)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ‘Türk hava sahasının ihlalinin kabul edilemez olduğunu’ bildirdi. Bu açıklama, İran’a ait ikinci bir füzenin Türk hava sahasında düşürülmesinin hemen ardından geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Arakçi telefon görüşmesinde, İran’dan fırlatılan iki füze ile ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini Fidan’a iletti. Fidan ise tüm tarafların sivilleri tehlikeye atabilecek adımlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Millî Savunma Bakanlığı bugün NATO’nun hava savunma önlemleri çerçevesinde, ülkenin güneydoğusundaki Malatya şehrine Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemini konuşlandırdığını duyurdu.

Malatya’daki Kürecik Radar Üssü, İran’a ait iki balistik füzenin Türkiye’ye yöneldiğinin tespit edilmesine katkı sağladı.

wefre
Türk hava sahasında NATO hava savunma sistemleri tarafından düşürülen ikinci İran füzesinin kalıntıları, Diyarbakır, 9 Mart 2026 (Reuters)

Millî Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, NATO’ya ait savunma sistemlerinin İran’dan fırlatılan bir balistik füzeyi Türk hava sahasına girdiği sırada etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Bu, beş gün içinde yaşanan ikinci benzer olay oldu.

Açıklamada, “İran’dan fırlatılan ve Türk hava sahasına giren balistik füze, Doğu Akdeniz’deki NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi” denildi. Füzeden düşen parçaların Gaziantep’te açık bir alana düştüğü, ancak herhangi bir yaralanmaya yol açmadığı bildirildi.

Bakanlık, “Topraklarımıza veya hava sahamıza yönelik herhangi bir tehdide karşı gerekli tüm önlemler kararlılıkla ve tereddütsüz alınacaktır. Türkiye’nin uyarılarının dikkate alınması herkesin yararınadır” ifadelerini yineledi.