Yunanistan, Türkiye ile anlaşmazlıkların bir kenara bırakılmasını arzuluyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye ve Yunanistan'ın aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp iki ülkeyi birleştiren unsurlara, ilişkileri derinleştirmeye odaklanmaları gerektiğini kaydetti

(AA)
(AA)
TT

Yunanistan, Türkiye ile anlaşmazlıkların bir kenara bırakılmasını arzuluyor

(AA)
(AA)

Yunan Devlet Televizyonu ERT'ye konuk olan Yerapetritis, bugün Türkiye ve Yunanistan arasında Atina'da 5’incisi düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısını değerlendirdi.

Yerapetritis, Türkiye ve Yunanistan'ı ortak bir coğrafyanın birleştirdiğini belirterek, bu nedenle iki ülkenin anlaşmazlıklarına çözüm araması gerektiğini kaydetti.

İki ülke arasında anlaşmazlıkların var olduğunu ifade eden Yerapetritis, "Bunları bir kenara bırakmalı ve bizi birleştiren unsurlara, pozitif gündeme, halk olarak daha sıkı ilişkiler edinmeye, daha sıkı ekonomik ilişkiler gerekliliğine odaklanmalıyız." dedi.

Yerapetritis, "Amacımız hangi anlaşmazlık olursa olsun bunun krize dönüşmemesidir." diye konuştu.

Yakınlaşma sürecinde adım adım ilerleneceğini ifade eden Yerapetritis, son on aydır ilişkilerde sakin suların hakim olduğuna dikkat çekti.

Bakan Yerapetritis, bugüne bakılacak olursa her iki ülkenin de ilişkilerini ilerletmek, istikrara kavuşturmak, şartlar olgunlaştığında bir sonraki adımı atmak için samimi niyete sahip olduğunu ifade etti.

Kendisinin ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Türkiye ile samimi bir ilişki kurmak için sağduyulu olmayı arzuladıklarını kaydeden Yerapetritis, "Bugün tarihi bir gün, zira 'Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi' imzaladık. Bence bizi birleştiren unsurları gösteren bir bildirge. İki komşu ülkenin dostane ilişkilere sahip olması, aralarındaki anlaşmazlıkların tehlikeli durumlar ortaya çıkarmayacak şekilde kontrol altına alınması ve her iki taraf için de karşılıklı faydalı olacak bir işbirliğinin kurulması gerektiğini gösteriyor. Bir sonraki güne işaret eden bir bildirge. Bence daha hızlı adımlar atabileceğimiz bir seviyeye vardık." dedi.

Yerapetritis, bugün iki ülkenin bakanları arasında da açık ve samimi bir hava olduğunu aktardı.

"Türk-Yunan ilişkileri için güzel bir temel atıldı"

Azınlıklar, Ortadoğu ve Kıbrıs gibi meselelerde iki ülke arasında yaklaşım farkı olduğunu ifade eden Yerapetritis, bu farklılıkların tartışılarak, diyalogla ele alınması gerektiğini ifade etti.

Yorgos Yerapetritis, "Tüm taraflar uzlaşıya varacak bir diyalog arayışı içerisinde." diye konuştu.

Türk-Yunan ilişkileri için güzel bir temel atıldığını belirten Yerapetritis, bugün imzalanan anlaşma, mutabakat muhtırası ve ortak bildirilerin, bu zemin üzerinde iki halkın yakınlaşmasına katkıda bulunacağını kaydetti.

Yerapetritis, "Bugünün ardından hükümetin bir üyesi olarak, Başbakanımızın da talimatlarıyla, herhangi bir gerginliği idare edebilmek için daha güçlü hissediyorum. Tabii ki gerginlik olur. Yan yana yaşayan, aralarında Ege Denizi olan iki ülkenin gerginlik yaşamaması mümkün değil ancak sahada kanıtlanan iyi niyetle ve dürüst ve prensipli bir politikayla yaklaşıldığı takdirde, bu gerginlikler verimli ilişkileri engelleyemez." diye konuştu.



MİT Başkanı siyasi krizin ortasında Libya'yı ziyaret etti

Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
TT

MİT Başkanı siyasi krizin ortasında Libya'yı ziyaret etti

Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)
Türkiye İstihbarat Başkanı İbrahim Kalın (Reuters)

Trablus hükümetinin destekçileri petrol ihracatını durduran ve dört yıllık göreceli istikrarı tehlikeye atan siyasi çıkmazdan bir çıkış yolu ararken, Türkiye'nin istihbarat şefi Libya'yı ziyaret etti.

Bir Türk güvenlik kaynağı bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ulusal istihbarat servisinin başkanı İbrahim Kalın'ın dün Başbakan Abdulhamid Dibeybe ve diğer yetkililerle görüştüğünü söyledi. Dibeybe Libya'nın BM tarafından tanınan ve Türkiye tarafından desteklenen ulusal birlik hükümetine başkanlık ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre kaynak, Kalın'ın Ankara'nın Libya'daki çatışmaları “ulusal anlaşma ve gerilimi daha da azaltma yoluyla” çözme umudunu dile getirdiğini ve Ankara'nın Libya'nın birliği ve istikrarına olan bağlılığını vurguladığını belirtti.

Kalın'ın ziyareti, Dibeybe’nin mayıs ayı sonunda Ankara'ya yaptığı ziyaretten beri iki taraf arasındaki en üst düzey temas olup, rakip Libyalı yetkililerin geçen ay Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir'in görevden alınmasına odaklanan siyasi açmazı yatıştırmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Libya Merkez Bankası, neredeyse tüm ulusal gelirin ana kaynağı olan Libya'nın petrol ihracatından elde edilen gelirleri alıyor ve dağıtıyor.

Kriz sırasında Libya'nın doğusundaki gruplar, Kebir'in görevden alınmasının geri alınmasını talep ederek, tüm petrol üretimini durdurduklarını açıkladılar. Bu gelişme, 2011'den bu yana çok az barış yaşayan ve 2014'te doğu ve batıdaki gruplar arasında bölünen Libya'da dört yıllık göreceli istikrarı sona erdirme riski taşıyor.