Halil Falyalı cinayeti davasında karar açıklandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş'ın öldürülmesine ilişkin 7 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanık Mustafa Söylemez, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Halil Falyalı, KKTC'de 8 Şubat 2022 düzenlenen silahlı saldırıda şoförü Murat Demirtaş ile öldürüldü (AA)
Halil Falyalı, KKTC'de 8 Şubat 2022 düzenlenen silahlı saldırıda şoförü Murat Demirtaş ile öldürüldü (AA)
TT

Halil Falyalı cinayeti davasında karar açıklandı

Halil Falyalı, KKTC'de 8 Şubat 2022 düzenlenen silahlı saldırıda şoförü Murat Demirtaş ile öldürüldü (AA)
Halil Falyalı, KKTC'de 8 Şubat 2022 düzenlenen silahlı saldırıda şoförü Murat Demirtaş ile öldürüldü (AA)

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Faysal Söylemez ve Abdurrahim Çelik katıldı. Diğer sanıklar Mustafa Söylemez, Ender Yıldız ve Cengiz Şener de tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

Savunma yapan Mehmet Faysal Söylemez, Kıbrıs'a gitmediğini, uyuşturucu kullanıp satmadığını ve kimseye şantaj yapmadığını öne sürdü.

Maktul Halil Falyalı ile tanışmadıklarını belirten sanık; diğer sanık, tanık ve müştekileri de tanımadığını iddia etti.

Kardeşi Mustafa Söylemez ile ilgili somut delil olmadığını, kendisinin dosyada üretilmiş delillerle sanık yapıldığını savunan Mehmet Faysal Söylemez, "Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum. Burada yargısız infaz yapılmaktadır. Ölen iki insan vardır onların hakkının savunulması gerekir ama doğru şekilde." dedi.

Avukattan mahkeme başkanına: "Siz tetikçisiniz"

Sanık Mehmet Faysal Söylemez'in avukatı Coşkun Atılgan da dosyada cinayetin Söylemez kardeşler tarafından işlenmediğine dair deliller olduğunu belirterek şunları söyledi:

Halil Falyalı'nın gerçekten katilinin kim olduğunu hiç mi merak etmiyorsunuz? Erhan Kinai kimdir hiç mi merak etmiyorsunuz? 'Ben bu davanın ağırlığını vicdanım boyunca taşıyacağım, şu mesajları bir okuyayım' demeyecek misiniz? Görüntüleri izlemeyecek misiniz? HSYK sizin hakkınızda gereğini yapacak. Ben sizin yargılanmanız için her şeyi yapacağım. Siz bu davanın tarafısınız, siz bu delilleri karartansınız. Siz tetikçisiniz.

Sanık Mustafa Söylemez ise olay yerinde kendisine ait delil bulunmadığını öne sürerek "Benim kiraladığım, gelirken de havaalanına bıraktığım aracın içinde 1 adet eldiven bulunmuş. Ben duruşmada o eldivenin bana ait olmadığını söyledim. DNA'sı da bana ait çıkmadı. Benim suçsuzluğumu ispatlayan delilleri saklıyorsunuz. Siz yargıç değilsiniz, tarafsınız. Verecek bir savunmam yok." diye konuştu.

Mehmet Söylemez'in avukatı Abdülhamit Saysal, reddi hakim sürecinin devam ettiğine dikkati çekerek bu süreçte heyetin karar veremeyeceğini iddia etti.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, bir önceki celse verdiği mütalaasını tekrar ettiğini kaydetti.

Karar verileceği belirtilerek sanıklara son sözleri de soruldu.

Mehmet Faysal Söylemez , "Olayı bizim üzerimizden ihale etmeye çalışıyorsunuz, aydınlatmaya çalışmıyorsunuz. Tarafsınız, bu davadan çekilin, çekilmemenizi reddediyorum." dedi. Mustafa Söylemez ise "Siz yargıç değilsiniz, ben sizi yargıç olarak görmüyorum. Siz cellatsınız. Bir insan celladına ne diyebilir? Sizin suratınıza tükürmüyorum, tükürüğüm daha değerli." ifadelerini kullandı.

Diğer sanıklar, suçsuz olduklarını dile getirdi.

Karar: Mustafa Söylemez'e 2 kez müebbet

Davaya karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Mustafa Söylemez'i, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırdı. "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan beraat kararı veren heyet, Söylemez'in bu suç yönünden tahliyesi hükmü de kurdu.

Diğer sanıklar Abdurrahim Çelik, Cengiz Şener ve Ender Yıldız'ı, "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 12 yıl 6 ay olmak üzere toplam 25'şer yıl hapisle cezalandıran heyet, "suç örgütü üyeliği" suçundan beraati kararlaştırdı.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Faysal Söylemez ve Metin Süs'ün atılı tüm suçlardan beraatlerine hükmeden heyet, ayrıca Mehmet Faysal Söylemez'in tahliyesine yönelik karar aldı.

Yakalamalı sanık Cemil Önal'ın dosyasının ayrılmasını kararlaştıran heyet, duruşmanın SEGBİS çözümü yapıldıktan sonra Söylemez kardeşlerin avukatları Coşkun Atılgan ve Abdulhamit Saysal hakkında, hakaretleri nedeniyle savcılığa ve HSK'ye suç duyurusunda bulunulmasını da hükme bağladı.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, KKTC'de, hakkındaki "adam kaçırma, darp ve zorla alıkoyma" suçlamalarıyla ilgili 14 Ekim 2021'de polise teslim olan ve tutuklanan maktul Halil Falyalı'nın, kendisi ve çalışanları aleyhindeki davalar geri çekilince 17 Aralık 2021'de cezaevinden tahliye edildiği bilgisi yer almıştı.

KKTC'de 8 Şubat 2022 düzenlenen silahlı saldırıda şoför Murat Demirtaş ile Halil Falyalı'nın öldüğü belirtilen iddianamede, cinayetin "son derece organize, planlı ve profesyonel bir şekilde" işlendiğine vurgu yapılmıştı.

İddianamede, şüphelilerin suçun işlendiği tarihten çok daha önce bu eylemi gerçekleştirmeye karar verdikleri ancak Falyalı'nın cezaevinde olması nedeniyle eylemin gerçekleştirilmediği anlatılmıştı.



Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’a konuşan iki kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkes için girişimde bulunmaya çalıştığını ve ateşkes önerisini ABD Başkanı Donald Trump yönetimine iletmek için Türkiye'den destek talep ettiğini söyledi.

Kimliklerinin gizli kalması koşuluyla ayrı ayrı konuşan iki kaynak, Hamas yönetiminin, Hamas Hareketi tarafından önerilen ‘kapsamlı anlaşma’ ya da diğer adıyla ‘paket anlaşmasının’ Türkiye ile ABD arasındaki ’iyi ilişkilerden’ dolayı Türk yetkililer tarafından Trump yönetimine iletilebileceğine inandığını söyledi.

Hamas'ın önerisi, üzerinde mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkûmun salıverilmesi karşılığında tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını, savaşın durdurulmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesini öngörüyor.

Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş başkanlığındaki heyet, pazar günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Derviş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile de bir araya gelerek savaşın durdurulmasıyla ilgili görüşün yanı sıra, Filistin'in iç durumuna ve diğer konulara değindi.

Kaynaklardan biri Hamas'ın Türkiye'nin desteğini istemesiyle ilgili tutumunu, Hamas'ın tüm İsrailli rehineleri teslim etmesi halinde savaşın durmasını garanti edeceğini söyleyen ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler’in açıklamalarına dayandırdığını, ancak İsrail'in bu girişimi reddettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetindeki bazı bakanlar tarafından yapılan açıklamalar da bu tutumu teyit ediyor.

Kaynaklardan diğeri ise şunları söyledi:

“Türkiye'deki görüşmeler, Türk yetkililere, Hamas’ın vizyonunu Washington'a iletmek için mevcut ABD yönetimiyle olan iyi ilişkilerini kullanmaları gerektiği mesajını vermeyi amaçlıyordu.”

İki kaynak da ABD'nin bu öneriyi kabul etmesi için İsrail'e baskı yapılmasında daha büyük bir rol oynaması amacıyla, arabulucu Katar da dahil olmak üzere Donald Trump yönetimindeki yetkililere mesajın iletilmesi için şimdiye kadar başka araçların da kullanıldığı konusunda hemfikir.

Kaynakların aktardıklarına göre Hamas, Gazze'deki savaş devam ederken gerçekleşmesini istediği anlaşılan Trump'ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde bir anlaşmaya varılması için ABD’nin tutumuna güveniyor. Kaynaklardan biri Trump'ın İran ile nükleer programı konusunda geçici de olsa bir çözüme ulaşmayı istediğini söyledi.

Hamas’tan kaynakların birkaç gün önce Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın vizyonu ‘bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıl sürecek uzun bir ateşkese’ hazır ve açık olmasına dayanıyor.

Hamas, herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve belirli bir insani protokol uyarınca insani yardımların Gazze Şeridi’ne girişini de kapsamasını istiyor. Hamas ayrıca Arap, Müslüman ve Avrupa ülkelerinin desteğini alan Mısır'ın önerisi doğrultusunda, Gazze'yi tam yetki ile yönetecek, bağımsız ve fraksiyona bağlı olmayan kişilerden oluşan bir Filistin komitesinin kurulmasını kabul ettiğini de açıkladı.