Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı
TT

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

Almanya Federal Mahkemesi (BGH), egzozlarında manipüle edilmiş dizel motorlu araçlar satın alan sürücülerin otomobil üreticilerinden şartlı olarak tazminat talep etme hakları olduğuna karar verdi.

Alman yargı sistemindeki en yüksek dereceli mahkemesi BGH, egzoz gazı kontrol yazılımlarının işlevsel olduğunu ve yasa dışı olmadığını kanıtlamanın otomobil üreticilerine düştüğünü belirtti.

BGH, Alman otomobil üreticileri Volkswagen, Audi ve Mercedes-Benz aleyhine açılan davada şirketlerin araç sahiplerine araçlarının satın alma fiyatının yüzde 5 ile yüzde 15'i arasında tazminat ödeyebileceğine hükmetti.

Alman mahkemeleri şimdiye kadar, dünya çapındaki "Dizel emisyonu skandalı" skandalına neden olan yasa dışı yazılımın otomobil alıcılarına kasıtlı olarak verilen bir zarar olmadığını, en fazla üreticilerin ihmali olduğunu savunarak tüketicilere tazminat ödemeyi reddetmişti.

Bu arada, Mart 2023’de Almanya'da otomobil üreticisi Mercedes'e karşı araç üreticilerinin yanıltıcı cihazlarda sorumluluğu konusunda açılan davada AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (CJEU), "Yasa dışı yanıltıcı cihazla donatılmış bir aracın alıcısı, söz konusu cihazın alıcıya zarar vermesi durumunda araç üreticisinden tazminat alma hakkına sahiptir." kararını almıştı.

AB mahkemesi, AB hukukunun, bir aracın yasaklanmış hile cihazı ile donatılması halinde kamu çıkarlarına ilave olarak taşıtın bireysel alıcısının çıkarlarını da koruduğuna karar vermişti. CJEU, söz konusu kararda araç sahiplerine tazminat miktarını hesaplanmasını Alman mahkemelerine bırakmıştı.

Öte yandan, BGH’nin sürücülerin otomobil üreticilerinden şartlı olarak tazminat talep etme hakları olduğu yönündeki kararının, Avrupa’da otomobil üreticilerinden bir tazminat talebi dalgasını tetiklemesi bekleniyor.

Söz konusu cihazın emisyonların test koşullarında gerçeğinden daha düşük çıkmasını sağladığı belirtiliyor.

Araç üreticileri ise bu cihazların motoru korumak için yer aldığını iddia ediyor.

- Dizel emisyonu skandalı

ABD Çevre Koruma Ajansı 2015 yılının eylül ayında Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markaları bulunan Volkswagen Grubu, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.



Trump, çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini %50'ye çıkarmayı planladığını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)
TT

Trump, çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini %50'ye çıkarmayı planladığını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir fabrikada konuşuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Pennsylvania'daki bir fabrikada yaptığı konuşmada, çelik ithalat vergilerini yüzde 50'ye çıkaracağını söyledi ve ABD'li US Steel ile Japon Nippon Steel arasındaki ortaklığı övdü.

Trump, “Çelik ithalatına uygulanan gümrük vergisini yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkaracağız, bu da çelik sektörüne daha fazla güvence sağlayacak” dedi.

Son seçimlerde başkanlık zaferine katkıda bulunan eyaletteki işçilere yaptığı konuşmada Trump, “Kimse bundan kurtulamayacak” diye ekledi.

Ocak ayında ikinci başkanlık dönemine başlayan Trump, ABD'nin müttefikleri ve rakiplerine gümrük vergileri uygulamaya başladı.

Ayrıca çelik, alüminyum ve otomobil sektörlerine yüzde 25 oranında gümrük vergisi uyguladı.

Trump, daha önce bu vergilerin Amerikan şirketlerini korumaya yardımcı olduğunu belirterek, ilk başkanlık döneminde metal ithalatına da vergi uygulamamış olsaydı fabrikanın kapanacağını belirtmişti.

Trump konuşmasında, “US Steel'in ABD'nin kontrolü altında kalacağını” da vurguladı.

Anlaşma kapsamında herhangi bir işten çıkarma veya dış kaynak kullanımı olmayacağını ifade etti.