Suudi Arabistan, kasım ayından Aralık 2023 sonuna kadar, günde bir milyon varillik gönüllü petrol üretimi kesintisine devam edeceğini duyurdu.
Enerji Bakanlığı’ndan resmi bir kaynak, Suudi Arabistan’ın Temmuz 2023’te başlayan ve daha sonra Aralık 2023 sonuna kadar uzatılan günde bir milyon varillik gönüllü petrol üretimi kesintisini sürdüreceğini bildirdi.
Kaynak, Suudi Arabistan’ın kasım ve aralık ayı üretiminin günde yaklaşık 9 milyon varil olacağı bilgisini vererek, “Bu gönüllü kesinti kararı, kesintinin derinleştirilmesi veya üretimin artırılmasının değerlendirilmesi amacıyla önümüzdeki ay gözden geçirilecek” dedi.
Bu kesintinin, Suudi Arabistan’ın daha önce Nisan 2023’te duyurduğu ve Aralık 2024 sonuna kadar uzatılan birkaç OPEC+ üreticisinin gönüllü kesintisine ek olduğunu dile getiren kaynak şu ifadeleri kullandı:
“Bu gönüllü ek kesinti, OPEC+ ülkelerinin petrol piyasalarının istikrarını ve dengesini desteklemek amacıyla gösterdiği ihtiyati çabaları güçlendirmek için yapılıyor.”
Bu karar, OPEC ile OPEC+ ittifakının Ortak Bakanlar İzleme Komitesi toplantısının başlamasından saatler önce duyuruldu.