ABD'de Şükran Günü tatilinde "rekor sayıda" tüketici alışveriş yaptı

ABD'de Şükran Günü'nden Siber Pazartesi'ye kadar geçen 5 günlük tatil döneminde alışveriş yapan 200,4 milyon tüketicinin geçen yılın rekorunu geçtiği bildirildi

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)
TT

ABD'de Şükran Günü tatilinde "rekor sayıda" tüketici alışveriş yaptı

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği, (NRF) Prosper Insights & Analytics işbirliğinde Şükran Günü tatil alışverişine yönelik anketin sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.

NRF'nin açıklamasında, Şükran Günü'nden Siber Pazartesi'ye kadar geçen 5 günlük tatil döneminde 200,4 milyon tüketicinin alışveriş yaparak geçen yılın rekoru olan 196,7 milyonu geride bıraktığı kaydedildi.

Tüketicilerin tatil boyunca hem çevrim içi hem de mağaza içi kanalları kullandığına işaret edilen açıklamada, 121,4 milyon tüketicinin fiziksel mağazaları ziyaret ettiğini, bu rakamın geçen yıl 122,7 milyon seviyesinde olduğu belirtildi.

Açıklamada, geçen yıl 130,2 milyon olan çevrim içi alışveriş yapanların sayısının da bu yıl 134,2 milyona çıktığı vurgulandı.

Efsane Cuma'nın (Black Friday), mağaza içi alışveriş için en popüler gün olma serisini sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, bugün fiziksel mağazaları ziyaret edenlerin sayısının 76,2 milyona yükseldiği aktarıldı.

Açıklamada, Efsane Cuma'nın internetten alışverişte de en popüler gün olduğuna dikkati çekilerek, yaklaşık 90,6 milyon tüketicinin bu günde çevrim içi alışveriş yaptığı, Siber Pazartesi'nde internetten alışveriş yapanların sayısının ise bu yıl 73 milyona düştüğü bildirildi.

Çoğunlukla tatil ile ilgili alışveriş yapıldı

Şükran Günü tatil döneminde alışveriş yapanların en çok alışveriş yaptığı yerlerin internet (yüzde 44), marketler ve süpermarketler (yüzde 42), büyük mağazalar (yüzde 40), giyim ve aksesuar mağazaları (yüzde 36) ve elektronik mağazaları (yüzde 29) olarak sıralandığı kaydedilen açıklamada, bu dönemde çoğunlukla tatille ilgili alışverişler yapıldığı vurgulandı.

Açıklamada, beş günlük dönemde hediye alışverişi yapanlar en çok giyim ve aksesuar, oyuncak, hediye kartı, kitap ve video oyunu satın almayı tercih etti.

NRF, tatil sezonu olarak adlandırdığı 1 Kasım'dan 31 Aralık'a kadar sürede bu yıl 957,3 milyar dolar ile 966,6 milyar dolar arasında harcama yapılmasını bekliyor.

Açıklamada ifadelerine yer verilen NRF Başkanı Matthew Shay, "Şükran Günü ile Siber Pazartesi arasındaki beş günlük dönem, yılın en yoğun alışveriş günlerinden bazılarını temsil ediyor ve tüketicilerin devam eden dayanıklılığını ve ekonominin gücünü yansıtıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl Şükran Günü tatili döneminde alışveriş yapanların beklentileri aştığını vurgulayan Shay, bu dönemde perakendecilerin tüketicilere ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlerde güvenli, rahat ve uygun fiyatlı alışveriş deneyimleri sunmaya hazır olduğunu ifade etti.



Japonya'da turist akını etkisi: İkili fiyat planlanıyor

Uzmanlar, ikili fiyat sistemi kapsamında turistlerin ödeyeceği fiyatların aniden artmasının geri tepebileceğine dikkat çekiyor (AFP)
Uzmanlar, ikili fiyat sistemi kapsamında turistlerin ödeyeceği fiyatların aniden artmasının geri tepebileceğine dikkat çekiyor (AFP)
TT

Japonya'da turist akını etkisi: İkili fiyat planlanıyor

Uzmanlar, ikili fiyat sistemi kapsamında turistlerin ödeyeceği fiyatların aniden artmasının geri tepebileceğine dikkat çekiyor (AFP)
Uzmanlar, ikili fiyat sistemi kapsamında turistlerin ödeyeceği fiyatların aniden artmasının geri tepebileceğine dikkat çekiyor (AFP)

Japonya'da işletmeler, turistlere farklı fiyat uygulamayı değerlendiriyor. Japon Yeni'nin değer kaybetmesi ve turist akını nedeniyle işletmeler, yabancı turistlerle halka ikili fiyat uygulamayı planlıyor. 

Ülkenin ikinci büyük adası Hokkaido'daki turizm birliği, özellikle kış tatili için tercih edilen vilayetteki işletmelere, turistlere alışverişte daha yüksek fiyat uygulama çağrısı yaptı. 

Japonya'nın batısındaki Himeji Belediyesi de geçen ayki açıklamasında, UNESCO Dünya Mirası listesindeki 17. yüzyıldan kalma Himeji Kalesi'ne giriş ücretlerinin yabancı turistler için en az 4 kat artırılmasının planlandığını bildirmişti.

Bu yılın ilk yarısında Japonya'yı yaklaşık 17,78 milyon turist ziyaret etti. Rekor düzeydeki bu sayının çoğu Güney Kore, Çin, Tayvan ve ABD'den ülkeye seyahat eden kişilerden oluşuyor. 

Osaka Valiliği de aşırı turizme karşı koymak için yabancı ziyaretçilerden ek vergiler alınmasını değerlendiriyor. Yetkililer, bunun 2025'te Osaka'da düzenlenecek EXPO Fuarı'ndan önce devreye sokulabileceğini belirtiyor. 

Diğer yandan başkent Tokyo'daki bir restoran nisandan beri çift fiyat uygulamasını kullanıyor. 

Tamatebako adlı deniz ürünleri restoranı, yabancı turistlerden hafta içi her gün açık büfe için 7 bin 678 Japon Yeni (yaklaşık 1650 TL) ücret alıyor. Japonya'da ikamet edenler içinse fiyat 6 bin 578 Japon Yeni (yaklaşık 1400 TL).

Japonya'nın kooperatif haber ajansı Kyodo News'ün konuştuğu işletme sahibi  Shogo Yonemitsu, fiyat uygulamasına dair şunları söyledi: 

Japonca konuşan yurttaşlarla İngilizce özel hizmete ihtiyaç duyan yabancı turistler için nasıl aynı menü fiyatını belirleyebiliriz ki?

Araştırma şirketi Loyalty Marketing'in şubatta yayımladığı bir ankette, katılımcıların yaklaşık yüzde 60'ı iki kademeli fiyatlandırmayı doğru bulduğunu belirtmişti.

Ancak Kokugakuin Üniversitesi'nden Tomoya Umekawa, ikili fiyat politikasının dikkatli belirlenmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: 

Japon Yeni'ndeki düşüşün ardından yabancıların bunları karşılayabileceği gibi dar görüşlü bir yaklaşımla fiyatları aniden değiştirmek sorun yaratabilir.

Independent Türkçe, Guardian, Kyodo News