Aramco, ilk çeyrek net kârının yüzde 14 düşüşle 27,2 milyar dolara gerilemesine rağmen 2024 yılında kârının artmasını bekliyor

31 milyar dolarlık temettü tutarı korundu.

Saudi Aramco CEO'su Emin en-Nasır bir etkinlikte konuşuyor. (Reuters)
Saudi Aramco CEO'su Emin en-Nasır bir etkinlikte konuşuyor. (Reuters)
TT

Aramco, ilk çeyrek net kârının yüzde 14 düşüşle 27,2 milyar dolara gerilemesine rağmen 2024 yılında kârının artmasını bekliyor

Saudi Aramco CEO'su Emin en-Nasır bir etkinlikte konuşuyor. (Reuters)
Saudi Aramco CEO'su Emin en-Nasır bir etkinlikte konuşuyor. (Reuters)

 

Saudi Aramco, 2023 yılının aynı dönemindeki 119,54 milyar riyal (31,88 milyar dolar) ile karşılaştırıldığında ilk çeyrek kârının yıllık yüzde 14 düşüşle 102,27 milyar riyale (27,27 milyar dolar) gerilemesine rağmen, cari yıl kârının yıllık yüzde 3 artışla 124,3 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Diğer yandan ilk çeyrekte 20,3 milyar dolar olmak üzere 31 milyar dolarlık temettü ödemesini sürdüren Aramco, ikinci çeyrekte 10,8 milyar dolarlık dördüncü bir performansa bağlı temettü dağıtımı yapacağını açıkladı.

Aramco, Suudi Arabistan Menkul Kıymetler Borsası'na (Tedavul) yaptığı açıklamada bu düşüşü öncelikle daha düşük ham petrol satış hacimlerine, daha zayıf rafinaj ve kimyasal marjlarına ve daha düşük finans ve diğer gelirlere bağladı. Bu durum, ham petrol üretiminden alınan düşük ücretler, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha yüksek ham petrol fiyatları ve daha düşük gelir vergileri ve zekât ile kısmen dengelendi.

Geçen yılın dördüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında, 2024'ün ilk çeyreğinde net gelir 102,27 milyar riyal (27,27 milyar dolar) olarak gerçekleşirken, 100,22 milyar riyale (26,73 milyar dolar) kıyasla net gelir bir önceki çeyreğe göre nispeten sabit kaldı.

2023'ün aynı döneminde 417,46 milyar riyal (111,32 milyar dolar) olan gelirlerin 2024'ün ilk çeyreğinde 402,04 milyar riyal (107,21 milyar dolar) olarak gerçekleştiği belirtilen açıklamada, bu düşüşün temel olarak satılan ham petrol hacminin azalmasına ve dönem içinde artan ham petrol fiyatlarıyla kısmen dengelenmesine bağlandı.

Satışlarla ilgili diğer gelirler 2024 yılının ilk çeyreğinde 35,81 milyar riyal (2023 yılının ilk çeyreğinde 42,37 milyar riyal, son çeyreğinde 50,13 milyar riyal) olarak gerçekleşti. Sonuç olarak, toplam gelir ve satışlarla ilgili diğer gelirler 2024 yılının ilk çeyreği için 437,85 milyar riyal (2023 yılının ilk çeyreğinde 459,83 milyar riyal, son çeyreğinde 459,29 milyar riyal) oldu.

Petrol üretimi

Şirket, petrol üretiminin günde 12,4 milyon varil petrol eşdeğerine ulaştığını açıkladı. Dammam sahası geliştirme projesi ve el-Mercan, el-Berri ve ez-Zuluf'ta ham petrol üretiminin arttırılması da dahil olmak üzere açıklanan projelerin, Suudi Arabistan hükümetinin şirketin üretim üst sınırını 12 milyon varilde tutma kararından etkilenmeyeceği ifade edildi.

Bu projelerden elde edilen üretim, günlük 12 milyon varil olan maksimum sürdürülebilir üretim kapasitesini korumak için kullanılacak.

Aramco geçen yılın sonunda 121,3 milyar dolar net gelir bildirirken, bu rakam 2022 sonunda 161,07 milyar dolara kıyasla yüzde 24,7 düşüş gösterdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman Mart 2024'te, şirketin toplam hisselerinin yüzde 8'inin Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'na ait şirketlerin portföylerine devrinin tamamlandığını duyurdu.



Çin'de rekor büyüklükte bir altın yatağı daha bulundu

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Çin'de rekor büyüklükte bir altın yatağı daha bulundu

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Çinli jeologlar, ülkenin kuzeydoğusunda rekor seviyede, 1000 tonluk bir altın yatağı keşfettiklerini iddia ediyor; geçen yıl da 80 milyar dolar tutarında değerli metal bulunmuştu.

Araştırmacılar, Çin'in gelişmiş maden arama teknolojisinin, dünyanın en büyükleri arasında yer alan bu devasa yatakların keşfini kolaylaştırdığını söylüyor.

Küresel çaptaki finansal dalgalanmalar sırasında ülkelerin ekonomilerini korumalarına yardımcı olan altın, aynı zamanda batarya ve elektronik cihazların geliştirilmesinde de kullanılıyor.

Çin, 2024'e kadar yaklaşık 380 tona ulaşan üretimiyle dünyanın en büyük altın üreticisi olsa da kanıtlanmış altın yatakları hâlâ Güney Afrika ve Avustralya'nın gerisinde.

Kuzeydoğu eyaleti Liaoning'deki son yatak gibi keşifler, ülkenin altın üretimindeki rekabetini sürdürmesine katkı sağlayabilir.

xcsdvfg
Çin'in kuzeybatısındaki Qilian Dağı'ndaki bir madende bulunan 6,6 kg ağırlığındaki altın külçesi (Xinhua/AFP)

Öte yandan pek çok uzman son tahminlerin doğruluğuna şüpheyle yaklaşıyor ve bu yeni yatakların kalitesi ve çıkarılıp çıkarılamayacağına dair kuşkularını dile getiriyor.

Ancak Çin, bunların yüksek altın kazanım oranına sahip, "çıkarılması kolay" sahalar olduğunu savunuyor.

SCMP'nin aktardığı üzere yerel haberler, yatak sahasının doğudan batıya 3 kilometre ve kuzeyden güneye 2,5 kilometreden fazla uzandığını iddia ediyor.

Liaoning altın yatağı keşfinin ayrıntıları yakın zamanda China Mining Magazine adlı akademik dergide yayımlandı.

Bu keşif, jeologların kasımda Hunan eyaletindeki Wangu altın yatağında tahmini 80 milyar dolar değerinde altın bulduğuna dair haberlerin hemen ardından geldi.

Hunan Jeoloji Bürosu, yerin yaklaşık 1,6 kilometre derinliğinde altınla dolu kayalar üzerinde 40 damar keşfettiğini açıklamıştı.

Büro, bu damarların 300 ton altın barındırabileceğini ve daha derinlerde daha fazla rezerv olabileceğini ifade etmişti.

Toplamda, bölgede 1000 tondan fazla altın olabileceği belirtilmişti.

Hunan Eyaleti Jeoloji Enstitüsü keşfin ardından, bulgunun "ülkenin kaynak güvenliğinin korunmasına katkı sağlaması açısından önemli" olduğunu dile getirmişti.

Ancak Dünya Altın Konseyi'ndekilerin de aralarında yer aldığı jeologlar, bu tahminleri teyit etmek için bağımsız doğrulama ve daha fazla sondaj yapılması çağrısında bulunuyor ve bu yatakları üretime geçirmenin yıllar alabileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar bu keşiflerin Çin'in altın arama teknolojisindeki ilerlemelerine de odaklanılmasına neden olduğunu söylüyor.

Son keşfin arkasındaki ekip, "Maden arama, keşif ve yatak araştırmalarında önemli ilerlemeler kaydedildi" diye yazıyor.

2024'teki yeni keşif turunda, genel ve ayrıntılı araştırmayı birleştiren keşif yöntemi benimsendi. Şu anda, tüm inşaat sondaj deliklerinde cevher bulundu.

Independent Türkçe