Çin’de katliam gibi kaza: 7 ölü, 4 yaralı

Çin polis görevlileri (Arşiv- Reuters)
Çin polis görevlileri (Arşiv- Reuters)
TT

Çin’de katliam gibi kaza: 7 ölü, 4 yaralı

Çin polis görevlileri (Arşiv- Reuters)
Çin polis görevlileri (Arşiv- Reuters)

Çin’in güneybatısında bir aracın yoldan çıkması sonucu 7 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı ifade edildi.
Çin'in Sichuan eyaletinde bulunan Leshan şehrinde akşam saatlerinde trafik kazası meydana geldi. Olayda 7 kişi hayatını kaybederken 4 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Polis olayın kaza mı yoksa saldırı mı olduğu konusunda bilgi vermezken, sürücünün gözaltına alındığı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Geçtiğimiz Çarşamba günü de Çin'in kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletinde bulunan Huludao kentinde bir araç, çok sayıda ilkokul öğrencisinin arasına dalarak 5 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
Olayla ilgili 29 yaşındaki işsiz bir sürücü tutuklandı. Çin basınında yer alan habere göre, söz konusu kaza, sürücünün eşi ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle intihar teşebbüsünde bulunması sonucunda meydana geldi.
Kurallara uyulmaması nedeniyle Çin’de sık sık trafik kazaları meydana geliyor.



Trump yönetimi, eyaletlere sağlanan finansmanı İsrail'e yönelik boykot tutumuyla ilişkilendirmekten vazgeçti

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump yönetimi, eyaletlere sağlanan finansmanı İsrail'e yönelik boykot tutumuyla ilişkilendirmekten vazgeçti

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

Dün yapılan bir açıklamada, Trump yönetiminin ABD şehir ve eyaletlerinin afet hazırlık fonundan yararlanabilmek için İsrail şirketlerini boykot etmemesini talep eden tutumunu değiştirdiği ve önceki politikanın internet sitesinden kaldırıldığı belirtildi.

İç Güvenlik Bakanlığı, eyaletlerin finansman almaya hak kazanabilmeleri için “özellikle İsrail şirketleriyle ticari ilişkilerini kesmeyeceklerini” kabul etmeleri gerektiğini belirten açıklamasını kaldırdı.

Reuters dün, bu şartın, Reuters tarafından incelenen 11 hibe duyurusuna göre eyaletlerin arama ve kurtarma ekipmanları, acil durum yöneticilerinin maaşları, yedek güç sistemleri ve diğer giderleri karşılamak için ihtiyaç duydukları en az 1,9 milyar doları kapsadığını bildirmişti.

Bu gelişme, daha önce İsrail veya antisemitizm konusundaki görüşlerini paylaşmayan kuruluşları cezalandırmaya çalışan Trump yönetimi için bir dönüm noktası anlamına geliyor.

Bu şart, İsrail'i boykot etme, yatırımları geri çekme ve yaptırım uygulama hareketini hedefliyordu. Bu hareketin amacı, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline son vermesi için ekonomik baskı uygulamaktı.

2023 yılında, İsrail'in Filistinli Hamas hareketinin saldırısına Gazze Şeridi'ne savaş açarak yanıt vermesinin ardından, bu harekete destek verenlerin sesi yükseldi.

İç Güvenlik Bakanlığı sözcüsü Trisha McCloughlin yaptığı açıklamada, “Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı'nın yardımları, mevcut yasa ve politikalarla düzenlenmeye devam edecek, siyasi testlere tabi tutulmayacak” dedi.

İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı, dün yayınlanan hibe duyurularında, eyaletlerin afet hazırlık fonlarından yararlanabilmeleri için “şart ve koşullarına” uymaları gerektiğini belirtmişti.

Bu şartlar, ajansın “yasaklanmış ayrımcı boykot” olarak tanımladığı, “İsrail'de faaliyet gösteren veya İsrail ile iş yapan şirketlerle iş yapmayı reddetme”yi gerektiriyordu.

Dün yayınlanan yeni şartlarda bu ifade yer almamaktadır.