​Suudi Arabistan'da çocuk evlilikleri yasaklanıyor

​Suudi Arabistan'da çocuk evlilikleri yasaklanıyor
TT

​Suudi Arabistan'da çocuk evlilikleri yasaklanıyor

​Suudi Arabistan'da çocuk evlilikleri yasaklanıyor

Suudi Arabistan'da 15 yaşından küçüklerin evlenmesi yasaklanırken 15-18 yaş aralığındaki evlilikler için yargı izni şartı getiriliyor.
Suudi Arabistan Şura Meclisi, 18 yaşından küçüklerin (erkek veya kız) evliliğini yetkili mahkeme iznine bağlanmasını, 15 yaşın altındakilerin ise evlenmelerinin yasaklanmasında karar aşamasına geldi.
Yeni karar yoluyla reşit olmayan kızların evliliğini düzenleyen kuralların Meclis’te oylamaya sevk edildiği duyruldu. Karar, reşit olmayan kızların evliliği sorunuyla ilgili büyük bir reform atılımı olarak kabul ediliyor.
Şura Meclisi İnsan Hakları Komitesi Başkanı Dr. Hadi el-Yami, "Hazırlıkların çeşitli kurumlarca gerçekleştirilen kapsamlı çalışmaların ışığında yapıldığını ve Meclis’e sevk edildiğini" açıkladı.
Kararda yeni olan, Şura Meclisi İslam İşleri Komitesi’nin, Çocuk Koruma Sistemi’ne uygun olarak yaş sınırını 18’e yükseltilmesine, ayrıca ilave bir öneri olarak 15 yaşından önce evlenme yasağı getirilmesine ve 15-18 yaş arasındaki kişilerin evliliğini ise yetkili mahkemenin (Kişisel Durumlar Mahkemesi) kontrol ve iznine tabi tutulmasına gitmesi.
Şarku’l-Avsat’a konuşan el-Yami, Meclis’in, ikinci yılına giren proje ile bu konunun önemini hissettiğini vurgulayarak bu kontrollerin aileyi koruyacağına ve yükselen boşanma oranını azaltacağına dikkat çekti. “Erken yaşta evlilik bazen sağlık ve aile sorunlarına ve boşanma oranının yükselmesine neden olmaktadır. Bu, bu projede esas aldığımız çalışmaların sonuçlarıdır” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’ın 18 yaşın altındaki kişilerin evlenmesini yasaklayan bir kanunun koyulmasına doğru gidip gitmediği sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Karar, rejimi değiştirmek için değil kamu düzenini düzenlemek içindir ve bu kurallar evlilik sürecini ve idaresini bu kategori için gereken korumayı sağlayacak şekilde düzenliyor. Kurallar, tıbbi bir rapor ve sosyal işler ile diğer prosedürlerden bir rapor gerektiriyor. İşlemler sonunda karar, evlilik izni ile ilgili yetkili mahkeme tarafından veriliyor.”
Ulusal İnsan Hakları Derneği üyesi Halid el-Fahri ise Şarku’l-Avsat’a konu hakkında şunları söyledi: “Bu kurallar, Suudi Arabistan tarafından imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi ve 18 yaşından küçüklerin evlilik sözleşmelerinin yalnızca yetkili mahkeme yoluyla yapılmasını öngören Çocuk Koruma Sistemi ile uyumludur.”
Fahri sözlerine şöyle devam etti: “Reşit olmayan kızların evliliği, küçük yaştaki kızların istismar edilmesine neden oluyor. Çünkü bazı aileler evlilik yoluyla maddi kazanç sağlamak ya da kızın sorumluluğundan kurtulmak için kızları erken yaşta evlendiriyor.”
Aile Güvenliği Programının bir üyesi olan Hukuk Danışmanı Muhammed el-Vahibi, Suudi Arabistan’daki boşanma oranlarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını belirtti. Şarku’l-Avsat’a konuşan Vahibi şu ifadeleri kullandı: “Boşanma oranının yüksek olduğu inkar edilemez. Reşit olmayan kızların evliliği, boşanmanın artmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Çünkü küçükler ister kız isterse erkek olsun, sorumluluk bilincine sahip olmadan evleniyorlar.”



Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
TT

Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)

Suudi Arabistan Pazartesi günü Suudi Arabistan ve Mısır arasında iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek İzleme ve Siyasi İstişare Komitesi'nin yedinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapoyor.

Mısır'ın Riyad Büyükelçisi Hani Ebu Sare, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, masadaki en önemli dosyaların “ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel meseleler” olacağını belirterek, ortak çıkar dosyalarının acil ve sıcak hale geldiğini ve iki ülke arasında en üst düzeyde koordinasyon gerektirdiğini söyleyerek birçok detayın daha sonraki bir tarihte netleşeceğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Dr. Bedr Abdulati'nin Mısır ve Suudi Arabistan arasında Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin toplanmasının yanı sıra iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkileri desteklemek, güçlendirmek ve ortak bölgesel sorunlar hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla bir dizi üst düzey Suudi yetkiliyle görüşmelerde bulunmasının beklendiği bir ziyaret için Suudi Arabistan'a gittiğini duyurdu.

Geçen yılın başlarında Mısır'ın başkenti Kahire'de iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde aynı komitenin bir toplantısı düzenlenmiş, toplantıda çeşitli alanlarda ikili işbirliği mekanizmalarının yoğunlaştırılması, iki ülkeyi ilgilendiren ve ortak çıkarlarına hizmet eden konularda ortak koordinasyonun geliştirilmesinin yolları ele alınmış, ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ve bunlar üzerinde sarf edilen çabalar değerlendirilmişti.

Görüşme sırasında Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ülkesinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme arzusunu vurgulayarak iki ülke liderlerinin direktifleri doğrultusunda ikili ilişkilerin ulaştığı seviyeden övgüyle söz ederken Mısırlı mevkidaşı da Kahire ve Riyad'ın bakanlar düzeyinde siyasi istişare mekanizmasını her yıl düzenlemek istediklerini vurgulayarak bu zor anlarda kardeşler arasında koordinasyonun ve rollerin bütünleştirilmesinin öneminin arttığını ifade etti.

Takip ve Siyasi İstişare Komitesi de Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri düzeyinde gerçekleştiriliyor.

Komite, Riyad ve Kahire'nin, iki ülke liderlerinin direktiflerini uygulayarak ve 26 Haziran 2007 tarihinde Kahire'de imzalanan Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı hükümlerine uygun olarak, tüm alanlarda ikili işbirliği olanaklarını arttırma isteği çerçevesinde düzenlenmektedir.

Geçen yıl Ağustos ayında Prens Faysal bin Ferhan, göreve geldikten sonra Suudi Arabistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati'yi Riyad'da kabul etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında Prens Faysal bin Ferhan Kahire'ye resmi bir ziyarette bulunarak Bakan Bedr Abdulati ile bir araya geldi. İki taraf, çeşitli alanlardaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri iki ülke ve halk liderlerinin arzularını gerçekleştirecek şekilde destekleme ve geliştirme yollarını gözden geçirdikleri bir resmi görüşme oturumu gerçekleştirdi.

İki bakan ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki kriz olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ikili ve çok taraflı eylemlerin yoğunlaştırılması konusunu da ele aldı.

Ziyaret sırasında Prens Faysal bin Ferhan, ülkesi ile Mısır arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasındaki merkezi önemini vurgulayarak bunun her iki ülke için de bir tarih ve inanç meselesi olduğunu belirtti. Bakan Ferhan, ziyareti sırasında yapılan resmi görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin, özellikle de ekonomik ve ticari dosyaların, kalkınma dosyalarının ve bunların her alanda geliştirilmesinin yollarının ele alındığını sözlerine ekledi.