Gillette’in yeni reklamına boykot çağrısı

Gillette’nin son reklamından bir kesit (Youtube)
Gillette’nin son reklamından bir kesit (Youtube)
TT

Gillette’in yeni reklamına boykot çağrısı

Gillette’nin son reklamından bir kesit (Youtube)
Gillette’nin son reklamından bir kesit (Youtube)

Tıraş bıçağı markası Gillette’nin yeni reklamı tartışmalara neden oldu. Reklam, erkekleri şiddet, taciz, ayrımcılığa karşı çıkmaya ve hemcinslerinden hesap sormaya çağırdığı düşünülerek bazı kesimler tarafından boykot edilmesi için çağrı yapıldı.
Gillette, yayınlanmasından sonra Youtube’da 10 milyon ve Twitter’da 18 milyondan fazla izlenen yeni reklamında, ‘Erkeğin elde edebileceğinin en iyisi’ şeklindeki 30 yıllık sloganını, ‘Erkeğin olabileceğinin en iyisi’ olarak değiştirdi.
Bununla birlikte Youtube’da reklama, 218 bin beğeni, 579 bin beğenilmedi aldı.
Şirket reklamda, ‘Erkeğin olabileceği en iyi şey bu mudur’ diye bir soru yöneltiyor. Sonra zorbalık, cinsel taciz, cinsiyet temelli davranış ve agresif erkek davranışı sahneleri gösterilmeye başlanıyor.
Ancak reklam, ayrıca kamuya açık yerlerde yukarıda belirtilen olumsuz davranışların engellenmesi gibi olumlu davranışlara da örnekler veriyor. Bu, bazılarının reklamı beğenmesini ve övmesini sağladı.
Bazı sosyal medya kullanıcıları Gillette’in özür dilemesini talep etti.
Şirket Başkanı Gary Coombe, BBC’ye verdiği demeçte şunları söyledi;
“Birbirimizden hesap sorarak, olumsuz davranışlara bahane bulmayı bırakarak ve yeni nesli ‘kendilerinin en iyisine’ ulaşmaları için teşvik ederek, gelecek yıllar için olumlu bir değişime katkıda bulunabiliriz.”



Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin tehditlerini ciddiye almayarak savaşın şiddetini artırıp daha fazla Ukrayna toprağını ele geçirebilir.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan Kremlin’e yakın üç kaynak, Putin’in ekonomik yaptırımlara ve askeri baskılara rağmen savaşmaya devam edeceğini savunuyor.

Kaynaklardan biri, Putin’in bakış açısına ilişkin şunları paylaşıyor: 

Putin şu ana kadar barışın detayları hakkında kendisiyle kimsenin ciddi şekilde müzakere etmediğini düşünüyor, buna Amerikalılar da dahil. Bu yüzden hedeflerine ulaşana kadar devam edecek.

Putin’in savaşı sonlandırmak için öne sürdüğü koşullar arasında, Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması ve ittifakın doğuya doğru genişlememesi, Kiev’in askeri açıdan tarafsız kalması ve Moskova’nun ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un Rus toprağı olarak tanınması yer alıyor. 

Analizde, Rus ordusunun son üç ayda Ukrayna’da 1415 kilometrekarelik ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Kremlin güçleri, halihazırda Ukrayna’nın beşte birini kontrol ediyor. 

Kaynaklar, Putin’in Ukrayna'nın savunması çökene kadar savaşmaya devam edebileceğini ve toprak taleplerini artırabileceğini savunuyor. Böyle bir durumda Kremlin’in Dnipro, Sumi ve Harkov şehirlerini de ele geçirmek isteyebileceği belirtiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, dünkü açıklamasında, Patriot hava savunma sistemlerinin Almanya'dan Ukrayna’ya sevkıyatına başlandığını bildirmişti. Cumhuriyetçi lider ayrıca 14 Temmuz’daki açıklamasında, Moskova’nın 50 gün içinde Kiev’le anlaşmaya varmaması halinde Rusya’ya vergileri yüzde 100 artıracağını açıklamıştı.

Kaynaklar, Putin’in Trump’a yönelik stratejisi hakkında şunları söylüyor: 

Putin, Trump’ın hoş olmayan şeyler yapabilecek öngörülemez biri olduğunu anlıyor. Onu çok fazla kızdırmamak için manevralar yapıyor.

CNN’in analizinde de Putin’in, 50 günlük süreyi savaşı tırmandırıp daha fazla toprağı ele geçirmek için fırsat olarak kullanabileceği savunuluyor. 

Independent Türkçe, CNN, Reuters