Dubai, Dünya Hükümetler Zirvesi’nin 7’incisine ev sahipliği yapacak

7. Dünya Hükümetler Zirvesi önümüzdeki pazar günü başlıyor
7. Dünya Hükümetler Zirvesi önümüzdeki pazar günü başlıyor
TT

Dubai, Dünya Hükümetler Zirvesi’nin 7’incisine ev sahipliği yapacak

7. Dünya Hükümetler Zirvesi önümüzdeki pazar günü başlıyor
7. Dünya Hükümetler Zirvesi önümüzdeki pazar günü başlıyor

Dünya Hükümetler Zirvesi’nin yedincisi, 30 uluslararası kuruluşun liderlerin yanı sıra 140 ülkeden 4 binin üzerinde kişinin katılımıyla önümüzdeki pazar günü başlayacak. Zirvede devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, uluslararası yetkililer ve uluslararası arenanın geleceğini şekillendiren önemli isimler bir araya gelecek.
BAE Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid Al Mektum’un ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi, uluslararası şirketlerde çalışan 120’den fazla başkan ve görevlinin katılımının yanı sıra hayati öneme sahip sektörlerden 600 danışman ve uzmanın konuşmalarına sahne olacak.
Zirvenin vizyonu ‘Ulusların başarı yöntemlerine” dair reçete sunmak
Kabine İşleri Bakanı ve Dünya Hükümetler Zirvesi Başkanı Muhammed el-Gergavi, zirveye dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Şeyh Muhammed bin Raşid’in 7. Dünya Hükümetler Zirvesi için vizyonu, hükümetlerin geliştirme tesislerinden ve en yeni eğilim ve uygulamalardan faydalanmalarını ve başarılı bir uygulama için en iyi araçlarla donanmalarını sağlamaktır. Amaç, bir akademi olan zirvenin rolünden hareketle dünyadaki tüm hükümetlere ‘ulusların nasıl başardığına’ yönelik bir reçete sunmaktır.”
El-Gergavi, Şeyh Muhammed’in, 2019 Zirvesi’nin 7 milyar insan için daha iyi bir gelecek yaratma çabalarını destekleme hedefine dayanarak, insan hayatının geliştirilmesini merkeze alması talimatını verdiğini belirtti. Dünya Hükümetler Zirvesi Başkanı açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Zirve, teknolojinin geleceğine, ilerideki hükümetler üzerindeki etkisine,  sağlığa, yaşam kalitesine, çevreye, iklim değişikliğine, eğitime, iş piyasasına, ticarete ve uluslararası iş birliğine odaklanacak. Ayrıca toplumların, siyasetin, hükümet ve toplum arasındaki iletişimin geleceğine yönelik yedi ana tema kapsamında tecrübe ve deneyimlerini paylaşmaları üzere bir dizi devlet ve hükümet başkanının, yetkilinin ve aydınlar ile girişimcilerin katılımına tanıklık edecek.”
Dubai Veliaht Prensi ve İcra Konseyi Başkanı Şeyh Hamdan bin Muhammed Al Mektum, BAE’nin önde gelen isimlerinin katılacağı zirvede geleceğin şehirlerini şekillendirecek yedi temel değişkenin ele alınacağı önemli bir oturumda konuşma yapacak.
Ayrıca İçişleri Bakanı Şeyh Saif bin Zayid Al Nahyan “Bilgelik Yolu” başlıklı oturumda ve Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan da “Papa’nın BAE’yi ziyareti: Yeni bir insani kardeşlik çağı” başlıklı oturumda konuşacak. Şeyh Muhammed Bin Zayid Al Nahyan’ın kızı Prenses Meryem, “Miras Alacağımız Geleceği Seçmek” adlı oturuma katılacak. Ayrıca Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa Franciscus da canlı yayında hükümetlere hitap edecek.
El-Gergavi, zirvenin birçok hayati sektörde başarılı deneyimlere sahip önde gelen uluslararası isimleri kendisine çektiğini söyledi. Dünya Hükümetler Zirvesi’nin, şeref konukları olan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Kosta Rika Devlet Başkanı Yardımcısı Epsy Campbell Barr ve Estonya Başbakanı Jüri Ratas’ın özel diyalog oturumlarına ve konuşmalarına ev sahipliği yapacağını kaydetti. Ayrıca Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin de Lübnan, Arap dünyası ve uluslararası alana yönelik hükümet çalışmalarının geleceği konusundaki vizyonunu tartışmak üzere bir diyalog oturumuna katılacağını bildirdi.
Nobel Ödülü sahibi isimler de zirvede yer alacak
Dünya Hükümetler Zirvesi’nin çalışmaları, Davos Dünya Ekonomik Forumu’nun Kurucusu ve Başkanı Profesör Klaus Schwab’ın “Küreselleşmenin Dördüncü Nesli” konulu konuşmasıyla başlayacak. Dünya Hükümetler Zirvesi ayrıca ilk kez Nobel Ödülü alan dört ismin katılımına da tanık olacak. Bu isimler Kolombiya’nın 32. Devlet Başkanı olan Juan Manuel Santos, Princeton Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Daniel Kahneman, ekonomi ve uluslararası ilişkiler profesörü Paul Krugman ve Liberya’daki ikinci iç savaşın sona ermesinde kilit rol oynayan barış aktivisti Lema Gabboy. Gabboy’un kadınların savaş sonrası toplumları inşa etmedeki rolüne ilişkin bir oturuma katılacağı belirtildi.
30’dan fazla uluslararası örgütün temsilcilerinin de katılacağı zirvede Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile özel bir oturum düzenlenecek. Ayrıca, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Dördüncü Sanayi Devrimi döneminde ekonominin geleceği hakkında bir konuşma yapacak. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Başkanı Guy Ryder, da “Daha İyi Bir Gelecek İçin Çalışmak” başlıklı oturuma katılacak.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı Tahran'ı ziyaret ederek Pezeşkiyan ve Bakıri ile görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Tahran'ı ziyaret ederek Pezeşkiyan ve Bakıri ile görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında dün Tahran'da İran Dini Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Prens Halid bin Selman, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Hamaney ile görüştüğünü ve kendisine İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in yazılı bir mesajını ilettiğini belirterek, Dini Lider’le ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Tesnim haber ajansından aktardığına göre Hamaney görüşme sırasında “Suudi Arabistan ile ilişkiler her iki ülke için de faydalı… Birbirimizi tamamlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Tesnim, Hamaney ile yapılan görüşmeye İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin de katıldığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, dün Tahran'a varışında Bakıri ile bir araya geldi. İran haber ajansları Bakıri'nin Pekin Anlaşması'nın imzalanmasından beri Suudi Arabistan ile ilişkilerin artarak geliştiğini söylediğini aktardı. Bakıri, Tahran ve Riyad'ın bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini ve ülkesinin Suudi Arabistan ile savunma ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Tesnim'e göre Bakıri, “İran, Suudi Arabistan'ın Gazze Şeridi ve Filistin konusundaki tutumunu takdir ediyor” dedi.

Ziyareti değerlendiren siyasi çevrelere göre Prens Halid bin Selman'ın ziyareti, her iki ülkeyi de ilgilendiren boyutları olan bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ortasında gerçekleşiyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Prens Halid bin Selman'ın resmi bir ziyaret için İran’a geldiği ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ortak ilgi alanlarına giren konuların ele alınacağı bir dizi görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Suudi siyasi analist Abdullatif el-Melhem, Suudi Arabistan Savunma Bakanı’nın İran ziyaretinin, Suudi yönetiminin Pekin Anlaşması’na bağlılık çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve geliştirme, ortak çıkarlarını gerçekleştirmek ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin pekiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Riyad ile Tahran arasındaki koordinasyon ve iş birliği düzeyini yükseltme isteğini yansıttığını düşünüyor.

 Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. (EPA)Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. (EPA)

Şarku’l Avsat'a konuşan el-Melhem, Suudi liderliğinin bölgede barış ve refahı sağlamaya çalıştığını, bölgeyi çatışmalar evresinden istikrar ve güvenlik evresine taşımayı hedeflediğini ve bölge halklarının daha iyi bir refah, zenginlik ve ekonomik entegrasyon geleceğine yönelik özlemlerini gerçekleştirmeye odaklandığını söyledi. Suudi Arabistan ve İran arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin ‘bölgede barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanması ve halkların özlemlerinin gerçekleştirilmesi’ için yürüttüğü çabaların meyvelerinden biri olduğunu belirtti. Ziyaretin Suudi Arabistan'ın uluslararası ve bölgesel taraflarla iş birliği ve eşgüdüm içerisinde bölgenin güvenlik ve istikrarını arttırmaya yönelik devam eden diplomatik çabalarının bir parçası olması bekleniyor.

Bir dizi toplantı

Ziyaret, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları ve ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu gözden geçirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinden iki haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti. İkili istişarelerin yanı sıra Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı pazartesi günü İranlı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki gelişmeleri ve bu konuda sarf edilen çabaları ele aldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in Kasım 2024'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) – Arap Birliği Zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeden (SPA)Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in Kasım 2024'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) – Arap Birliği Zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeden (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı'nın Tahran ziyareti kapsamında bölgedeki son gelişmelerin ele alınması ve bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Söz konusu ziyaret öncesinde bir dizi gelişme yaşandı. ABD-İran görüşmelerinin ilk turu geçtiğimiz cumartesi günü Umman'ın başkenti Maskat'ta gerçekleştirilirken, Suudi Arabistan ve ABD tarafları geçtiğimiz hafta beş istasyonda bir dizi siyasi ve güvenlik istişaresinde bulundu.

Ziyaret, 1979'dan bu yana bir Suudi savunma bakanının İran'a yaptığı ikinci ziyaret olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Pekin Anlaşması ve 10 Mart'ta Çin'in himayesinde iki ülke arasındaki tarihi uzlaşma ve ilişkilerin yeniden başladığının duyurulmasının ardından İran'ı ziyaret eden en önde gelen Suudi yetkililerden biri.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştü. (AP)Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştü. (AP)

Pekin Anlaşması’nın ardından iki ülkeden bir dizi üst düzey yetkili karşılıklı ziyaretlerde bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Haziran 2023'te Tahran'a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında ‘iki ülke arasındaki ilişkilerin normal olduğunu ve iki ülkenin İslam kardeşliği ve iyi komşuluk bağlarıyla birleşmiş, bölgenin önemli ülkeleri olduğunu’ vurgulayan Prens Faysal bin Ferhan, “Bu ilişkiler bağımsızlık ve egemenliğe tam ve karşılıklı saygı, içişlerine karışmama, uluslararası hukuk ilkeleri, Birleşmiş Milletler Şartı ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Şartı gibi açık bir temele dayanmaktadır” dedi.

Pekin'deki anlaşmanın ardından bir dizi İranlı yetkili benzer şekilde Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Bu isimler arasında eski Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ali Bakıri Kani ve şimdiki Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin yanı sıra Kasım 2023'teki İİT-Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 2024 İİT-Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif yer alıyordu.

Pekin Anlaşması taahhütleri

Pekin Anlaşması'nı takip etmek üzere kurulan Suudi Arabistan-Çin-İran Üçlü Ortak Komitesi, ilki Aralık 2023'te Çin'in başkenti Pekin'de, diğeri ise Kasım 2024'te Riyad'da olmak üzere iki toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda iki ülke, Pekin Anlaşması'nı tüm maddeleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler Şartı, İİT Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlı kalarak ülkeleri arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını sürdürdüklerini vurgularken, Çin de Suudi Arabistan ve İran'ın Pekin Anlaşması'nı geliştirme yönünde attıkları adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu ve Pekin Anlaşması'nın tümüyle uygulanması konusundaki kararlılığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, İran ve Suudi Arabistan'ın büyüyen ve istikrarlı bir bölgede barış ve huzuru tesis etme niyetinde olduğunu, bunun da ‘mevcut tehditlerin üstesinden gelmeyi amaçlayan ikili ve bölgesel iş birliğinin sürdürülmesini ve geliştirilmesini’ gerektirdiğini belirtti. “İran-Suudi Arabistan eylemleri kalkınma, barış, bölgesel ve uluslararası güvenlik çerçevesinde ikili ve çok taraflı uluslararası iş birliğinin başarılı bir modelini taçlandırmaktadır” diyen Revançi, iki tarafın tarihi ve kültürel bağlar ve iyi komşuluk ilkesi temelinde çeşitli siyasi, güvenlik, ekonomik, ticari ve konsolosluk alanlarında iş birliğini geliştirmeye devam ettiğini bildirdi.