Atatürk Havalimanı'nda gergedan boynuzu operasyonu

Atatürk Havalimanı'nda gergedan boynuzu operasyonu
TT

Atatürk Havalimanı'nda gergedan boynuzu operasyonu

Atatürk Havalimanı'nda gergedan boynuzu operasyonu

Gümrük ekipleri tarafından Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen operasyonda 14 milyon 500 bin lira değerinde 21 adet gergedan boynuzu, 1 adet gergedan boynuzu parçası ve 7 paket içerisinde yırtıcı yaban hayvanı tırnağı ele geçirildi.
İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince nesli tehlike altında olan canlıların yasa dışı ticaretinin önlenmesi amacıyla Türkiye'den transit geçen yolculara Hava Takip Programı üzerinden risk değerlendirmesi yapıldı.
Bu kapsamda Güney Afrika'dan Vietnam'a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanına gelen iki transit yolcu şüpheli olarak belirlendi. Şahıslara ait valizlerin-ray marifetiyle kontrolünde valizler içerisinde boynuz şekilleri olduğu görüldü. Valizler açıldığında şüpheli cisimlerin gergedan boynuzu olduğu anlaşıldı. Yapılan araştırmada şüpheli yolcuların Vietnam'a gitmek üzere arındırılmış alanda bekledikleri tespit edildi.
Gergedan boynuzlarının, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CİTES) kapsamında sadece CİTES Belgesi ile ticaretinin yapılabilmesinden dolayı şüpheli şahıslar kontrol altına alındı. Söz konusu şahısların gergedan boynuzlarına ait CİTES Belgelerinin bulunmadığını beyan etmeleri üzerine, bagajlarda bulunan piyasa değeri 14 milyon 500 bin lira olan toplam 21 adet muhtelif şekil ve ebatlarda gergedan boynuzu, 1 adet gergedan boynuzu parçası ve 7 paket içerisinde yırtıcı yaban hayvanı tırnağına el konuldu.
Boynuzlar ve yabani hayvan tırnakları Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İstanbul Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi.



Ukrayna'nın kuzeyinde bir otobüse düzenlenen Rus saldırısında 9 kişi öldü

Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlenen Rus füze saldırısının ardından otobüsün önünde ağlayan bir adam (AP)
Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlenen Rus füze saldırısının ardından otobüsün önünde ağlayan bir adam (AP)
TT

Ukrayna'nın kuzeyinde bir otobüse düzenlenen Rus saldırısında 9 kişi öldü

Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlenen Rus füze saldırısının ardından otobüsün önünde ağlayan bir adam (AP)
Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlenen Rus füze saldırısının ardından otobüsün önünde ağlayan bir adam (AP)

Yerel yetkililerin bugün yaptığı açıklamaya göre Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna'nın kuzeyinde sivilleri taşıyan bir minibüse düzenlediği saldırıda 9 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Sumi sınır bölgesi askeri yönetimi Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Düşmana ait bir insansız hava aracı, bir otobüse saldırdı, 9 kişi öldü, 4 kişi yaralandı" bilgisini paylaştı.

Kaynak, aracın Rusya sınırındaki Sumi'ye doğru ilerlediğini belirtti.

Bu şehir, mart ayında Ukrayna güçlerinin, 2024 yazından beri küçük bir bölümünü işgal ettiği karşıdaki Rus bölgesi Kursk'tan çıkarılmasından bu yana artan Rus bombardımanına maruz kalıyor.

Rusya ve Ukrayna, 2022 baharından bu yana ilk kez İstanbul'da yapılan doğrudan görüşmelerde, her iki tarafın da bin kişiyi kapsayan geniş çaplı esir takası konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Ancak toplantı, Kiev ve müttefiklerinin ilan ettiği "öncelik" olan ateşkes duyurulmadan sona erdi.

Rus müzakereci, düzenlediği basın toplantısında, iki tarafın ateşkes vizyonunu "detaylandırmak" için birlikte çalışacaklarını doğruladı.

Ukrayna müzakere heyeti başkanı Rustam Umerov, Ukrayna tarafının ayrıca iki ülke cumhurbaşkanları Vladimir Putin ile Volodimir Zelenskiy arasında bir görüşme fikrini de gündeme getirdiğini açıkladı.

Görüşme gerçekleşirse, Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana ilk görüşme olacak. Rus müzakereci, Moskova'nın "talebi not aldığını" ifade etti.