​İsrail, Batı Şeria’da Filistinli 2 genci öldürdü

​İsrail, Batı Şeria’da Filistinli 2 genci öldürdü
TT

​İsrail, Batı Şeria’da Filistinli 2 genci öldürdü

​İsrail, Batı Şeria’da Filistinli 2 genci öldürdü

İsrail kuvvetleri dün Batı Şeria’nın batısındaki Kufr Nimeh köyünde 2 genci öldürdü, yaralanan 23 sivili de gözaltına aldı. Filistinliler, İsrail’in baskın olarak tanımladığı bu operasyonun ‘sivillerin doğrudan infazı’ olduğunu duyurdu.
Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Ramallah'ın Kufr Nimeh köyü girişinde kontrol yapan 2 İsrail askerlerine çarpan otomobile açılan ateş sonrası 20 yaşlarındaki Emir Mahmud Cuma Derrac ve Yusuf Raid Muhammed Ankavi’nin öldüğünü, Haitham Bessam Cuma Alkam’ın da yaralandığını bildirdi.
Kufr Nimeh muhtarı Haldun el-Dek, köy dışında konuşlanan İsrail askerlerinin gece 3 sularında kendilerine çarpan otomobildeki 3 kişiye kurşun yağdırdığını aktardı.
El-Dek, askerlerin bulunduğu sokaktaki virajın tehlikeli olması nedeniyle olayın muhtemelen trafik kazası olduğunu dile getirdi.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, köyün çıkışında, yol kenarında duran Filistinlilerin İsrail askerlerin baskın düzenlediğini öne sürdüğü açıklamasında “İsrail askerleri sabotajcıların üzerine ateş açtı. 2 kişi öldü, 3 kişi de hafif yaralandı. Baskın sonucunda biri ağır 2 asker yaralandı” ifadesini kullandı.
Adraee, Filistinli gençleri İsrail askerlerine molotof kokteyli atmakla suçlayarak “Araçlarında başka Molotof kokteylleri de bulundu” dedi. 
Filistin'den İsrail'e sert tepki
Filistin yönetimi, İsrail’in suçlamalarını reddederek askerlerin şüphe duydukları normal bir trafik kazası nedeniyle gençleri öldürdüğünü ifade etti.
Filistin Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Derrac ve Ankavi’nin ölümü, işgal kuvvetlerinin tüm ülkede kurduğu yasa dışı ölüm tuzakları ile düzenlediği infaz operasyonları kapsamında gelmiştir. Evinden çıkan her vatandaş ölüm riski altındadır. İsrailli yetkililerin suçları ve ağır ihlalleri nedeniyle uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk kurallarından sorumlu tutulmaması gerekir. İşgal ordusu, Filistinlilerin hayatlarına, topraklarına, mülklerine, kutsallarına, anavatanlarındaki milli ve şahsi varlıklarına el koymaya devam ediyor. Bu suçlarla ilgili resmi soruşturma açılması gerek.”
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve diğer örgütler, infaz operasyonunu kınadı. Fetih Hareketi Basın Sözcüsü Münir el-Cagub konuya dair şunları söyledi:
“Kınamaktan ve karşı çıkmaktan bıktım. İşgale sert bir sopa gerekli. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’deki siyasi ve askeri kanadı, askerlerine Filistinlileri soğuk kanlı bir şekilde öldürme talimatı vermekle suçluyor.”
FKÖ Yürütme Kurulu üyesi Hanan Aşravi de infazın tüm uluslararası insani norm ve yasaların açık ve kasıtlı bir ihlali olduğunu belirttiği açıklamasında şunları söyledi:
“İsrail’in meydan infazlarına kasıtlı öldürmelere, toplu cezalara, terörizmine devam etmesi, İsrail hükümetinin ABD ortaklığı ve desteğine dayanarak tüm dünyaya ve uluslararası kurumlara açık bir şekilde saygısızlık yaptığının göstergesidir. Ayrıca bu uluslararası toplum, sürekli tekrarlayan kınamalarını somut adımlara dönüştürmekten acizdir.”
Başta Hamas ve İslami Cihad Hareketi olmak üzere diğer gruplar da saldırıyı kınadı. Hamas ve İslami Cijhat Hareketi, işgal kuvvetlerinin Batı Şeria halkına zulmettiğini belirterek buna karşılıklarının sert olacağını vurguladı.
İsrail saldırıları sürüyor
İsrail, Batı Kudüs’teki 11 kişi ile, Batı Şeria’daki şehir, kamp ve köylerden 26 Filistinliyi tutukladığı gün 2 genci öldürüldü. İsrail savaş uçakları dün öğle vakitlerinde Gazze Şeridi'nde Filistinli grupların mevzilerine 3 hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, İsrail tarafına gönderilen patlayıcı yüklü balonlara karşılık olarak 2 Hamas mevziine ve Gazze Şeridi’nin doğu sınırındaki direniş kontrol noktasına hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. İsrail ordusu ayrıca Gazze Şeridi'nin merkezindeki Maghazi Kampı'nın doğusundaki eğitim noktasına, Deyr el-Balah ve Han Yunus’un da doğusuna saldırı düzenledi.



Suriye-İsrail görüşmelerinde “büyük uçurum”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)
TT

Suriye-İsrail görüşmelerinde “büyük uçurum”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, cumartesi günü Bakü'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın terasından etrafı izlerken (AP)

Şam ve Tel Aviv'den Bakü'de yapılacak Suriye-İsrail görüşmesi hakkında çelişkili haberler çıkarken, Şarku’l Avsat’a konuşan siyasi kaynaklar, iki ülke arasındaki ön görüşmelerin pozisyonlar arasında “büyük bir uçurum” olduğunu ve Şam'ın İsrail’in işgali altındaki Suriye toprakları Golan Tepeleri’nden tamamen çekilmesi talebinden vazgeçmediği sürece İsrail'in derin bir normalleşme konusunda istekli olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Aynı kaynaklar, İsrail'in Suriye’nin normalleşmenin ‘bir miktar’ olması ve Beşşar Esed rejiminin düşüşünden sonra işgal ettiği bölgelerden çekilmesiyle sınırlı kalması yönündeki tutumunu reddettiğini ve bu bölgelerin büyük bir kısmında kalmak karşılığında daha fazla normalleşme istediğini söyledi. Kaynaklar, İsrail'in Şeyh dağlarının zirvelerinde ve Golan Tepeleri’nin doğusunda işgal ettiği 9 bölgede kalmakta ısrar ettiğini vurguladı.

İsrail, Suriye'deki birçok tarafın Golan Tepeleri’ndeki Yahudi yerleşimlerine saldırı düzenleme niyetinde olduğuna dair bilgilere sahip olduğunu iddia etti. Bu bilginin, İsrail ordusunun geçtiğimiz haftalarda Suriye'nin iç kesimlerinde gerçekleştirdiği tutuklamalarla doğrulandığını ve İran'a bağlı milis güçlerin üyelerinin, Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren cihatçı gruplarla iş birliği içinde yerleşim yerlerine saldırı düzenlemeyi planladıklarını itiraf ettiklerini öne sürdü.

cvfgh
İşgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki bir eğitim alanında askeri eğitim sırasında ilk yardım eğitimi alan İsrail askerleri (AFP)

İsrailli bir yetkili, hükümetinin Suriye yönetimine güvenmediğini ve onun vaatlerine güvenemeyeceğini belirterek, İsrail ordusunun sadece İsraillilerin güvenliğini sağlayacak savunma önlemleri almakta kararlı olduğunu, bu nedenle sıkı güvenlik garantileri içeren tam bir barış anlaşmasının imzalanmasının bu güvenliği sağlamanın tek yolu olduğunu düşündüğünü söyledi.

İsrailli kaynaklar, Suriye yönetiminin şu aşamada İsrail ile ‘karşılıklı olarak saldırganlığı durdurma’ garantisi veren bir güvenlik anlaşması yapmakla ilgilendiğini doğruladı. Bu anlaşma, 1974 yılında imzalanan iki ülke arasındaki kuvvetlerin ayrılması anlaşmasına ve İsrail'in bu anlaşmada kabul edilen sınır hattına çekilmesine dayanıyor.

Ancak İsrail, ilişkilerin bir miktar normalleşmesi ile bağlantılı olsa bile geri çekilmeyi reddediyor. İsrail ordusu, Suriye ile birincisi İsrail sınırları içinde (yani İsrail'in Golan Tepeleri’nde işgal ettiği bölge) olup, burada İsrail ordusu büyük bir kuvvet ve ağır tahkimatlarla konuşlanacağı, ikincisi, sınır boyunca 3-5 kilometre genişliğinde bir güvenlik kuşağı oluşturulması ve bu kuşağın içinde silahlı kişilerin bulunmasının yasaklanacağı, üçüncü ise Şam'dan güney ve güneybatıya kadar silahsızlandırılacak üç bölge oluşturulmasını öngören ‘yeni bir güvenlik doktrini’ belirlemişti. Söz konusu güvenlik kuşağında 9 adet müstahkem askeri üs kuran İsrail, bu üsleri kalıcı olmasında ısrar ediyor.

vfbghyj
İsrail ordusuna ait Hummer araçları, 8 Temmuz'da işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki bir eğitim alanında askeri tatbikat sırasında (AFP)

İsrail'in Arapça, İbranice, İngilizce ve Fransızca yayın yapan haber sitesi I24 dün, ‘Suriyeli bir kaynağa’ dayandırdığı haberinde Şara'nın ‘cumartesi günü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de İsrailli yetkililerle en az bir kez yüz yüze görüşme yaptığını’ bildirdi.

I24, Şara’ya yakın olduğu belirtilen kaynağın, görüşmenin iki taraf arasında Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ve Suriye hükümetinin İsrail ile güvenlik toplantılarını koordine eden Ahmed ed-Dalati'nin de katıldığı iki veya üç toplantılık görüşmelerde yer aldığını açıkladığını iddia etti.

vfgbhy
İşgal altındaki Golan Tepeleri ile Suriye arasındaki sınır yakınlarında bir İsrail askeri aracı, 4 Mayıs 2025 (Reuters)

İsrail heyetinin Başbakan Binyamin Netanyahu’nun özel temsilcisinin yanı sıra üst düzey güvenlik ve askeri yetkililerden oluştuğunu söyleyen aynı kaynağa göre toplantılar, Suriye ve İsrail arasında olası bir güvenlik anlaşmasını görüşmek ve İran'ın Suriye ve Lübnan’daki varlığı, Hizbullah'ın silahları, Filistinli silahlı gruplar, Lübnan'daki kamplar, Gazze'den gelen Filistinli mültecilerin geleceği ve Şam’da diplomatik nitelikte olmayan bir İsrail koordinasyon ofisi açılması olasılığını ele almak amacıyla gerçekleştirildi.

İsrail televizyonu KAN, cumartesi günü Bakü'de Suriye ve İsrail yetkilileri arasında bir toplantı yapıldığını ve bu toplantıda tarafların Suriye'nin güneyinden İsrail güçlerinin çekilmesi talebini ve iki taraf arasında çok sayıda ‘koordinasyon’ konusunu görüştüğünü bildirdi. KAN ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ile İsrailli mevkidaşı Gidon Sa'ar'ın bugün Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) merkezinde bir araya geleceğini, ancak ayrı bir ikili toplantı konusunda kesin bir bilgi olmadığını aktardı.