BM, Lübnan ordusunun güneydeki varlığını güçlendirmek istiyor

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 12 Mart’ta BM Genel Sekreter Yardımcısı ve beraberindeki heyet ile görüştü (Dalati ve Nahra)
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 12 Mart’ta BM Genel Sekreter Yardımcısı ve beraberindeki heyet ile görüştü (Dalati ve Nahra)
TT

BM, Lübnan ordusunun güneydeki varlığını güçlendirmek istiyor

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 12 Mart’ta BM Genel Sekreter Yardımcısı ve beraberindeki heyet ile görüştü (Dalati ve Nahra)
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 12 Mart’ta BM Genel Sekreter Yardımcısı ve beraberindeki heyet ile görüştü (Dalati ve Nahra)

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan ve İsrail arasındaki deniz sınırını belirlemek için herhangi bir girişimin yokluğunda bölgede istikrar ve Lübnan ordusu ile Güney Lübnan’daki BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) arasında işbirliği sağladıktan sonra güneydeki Lübnan ordusunu harekete geçirmeye ve deniz kabiliyetlerini geliştirmeye çalışıyor.
Söz konusu yöneliş, BM Barış Gücü Operasyonları’ndan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix’in bu hafta başlarındaki Beyrut ziyareti sırasında daha da güçlendi. Fransız yetkili, ziyareti kapsamında 12 Mart’ta Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Saad Hariri ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile bir araya geldi. Lübnanlı yetkililer, Lacroix’in Lübnan’daki varlığından ve Lübnan makamlarıyla mevcut işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, Lübnan Cumhurbaşkanının UNIFIL’e verdiği desteğe dikkati çekti.
Bakanlık kaynaklarına göre Lacroix de ziyareti sırasında 1701 sayılı BM kararına yönelik bağlılığını yineledi. Kaynaklara göre toplantıda, Lübnan ordusu ve UNIFIL arasındaki mevcut işbirliği ele alınırken, güneydeki orduyu daha da güçlendirme çağrısı yapıldı. Aynı şekilde güneyde devam eden eğitim ve ortak güce de dikkat çekildi.
Kaynakların Şarku’l Avsat’a aktardığına göre Jean Pierre Lacroix, BM’nin Lübnan ordusunun UNIFIL deniz kuvvetlerine katılımını güçlendirme arzusunu dile getirirken, taraflar arasındaki mevcut işbirliğinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
UNIFIL, güney deniz sınırının belirlenmesi konusunda yetkili olmamasına rağmen Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Lacroix ile ekonomik bölgedeki Lübnan sınırı meselesini de ele aldı. Kaynaklar ise deniz sınırı konusunda herhangi bir yeni girişim olacağı iddialarını reddetti.
Mişel Avn, Jean Pierre Lacroix’i kabulü sırasında Lübnan ordusu ve güneyde faaliyet gösteren (ve sınır bölgesinde güvenlik ve istikrarın güçlenmesine katkı sağlayan) uluslararası güçler arasındaki mevcut yakın işbirliğinden söz etti. Avn, konuya ilişkin yapılan önerilere rağmen Lübnan’ın özel ekonomik bölgedeki deniz sınırının belirlenmesi için hala İsrail ile karşı karşıya olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı, İsrail’in Lübnan’ın egemenliğine yönelik ihlallerini durdurma gerekliliğine de dikkati çekti.
Lübnan’daki UNIFIL Komutanı Stefano Del Col ve Lübnan’daki BM Genel Sekreteri Jan Kubis’in de eşlik ettiği Lacroix, BM’nin UNIFIL’ın çalışmaları başta olmak üzere Lübnan hükümetiyle çeşitli alanlarda işbirliğinin önemine değindi. Fransız yetkili, söz konusu işbirliğinin özellikle yeni hükümetin kurulması sonrasında giderek daha da güçlendiğini belirterek, ordunun sınırdaki barışı korumak üzere oynadığı role değindi.
Lacroix, “Lübnan makamları ve BM kuvvetleri arasındaki ilişki, özellikle de onlarca yıldır Güney Lübnan’daki varlığımız dolayısıyla bizim açımızdan esastır. Bu durum, Lübnan makamlarıyla birlikte ele aldığımız bazı sorunların var olmasına rağmen, durumu sakinleştirmeye katkı sağladı. Bu nedenle Lübnan Devleti ve güneydeki yerel makamlar ve aynı zamanda halk ile işbirliğine büyük bir önem veriyoruz. Bu da hareket özgürlüğümüz ve duruma karşı yaklaşımımız aracılığıyla uluslararası kararlar uyarınca gerekli görevlere saygı duymamızı ve bu görevleri yerine getirmemizi sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Özellikle Lübnan ordusuyla olan işbirliğinin, askıdaki bazı önemli sorunların varlığına rağmen güneydeki durumu sakinleştirdiğini söyleyen Fransız yetkili, “Yeni hükümetle bu işbirliğinin devam etmesinden mutluluk duyuyoruz. İşbirliği, UNIFIL’ın faaliyet gösterdiği alanlarda ordunun da varlığını güçlendirerek Lübnan için önemli projelere ivme kazandıracak bir fırsat teşkil ediyor” şeklinde konuştu. Lacroix ayrıca, UNIFIL ve BM’nin Lübnan’a verdiği desteğin yenilenmesinden duydukları memnuniyeti de dile getirdi.
Öte yandan BM heyeti, Baabda Sarayı’ndan ayrılarak Cibran Basil ile görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığına yöneldi. Toplantı sonrasında Jean Pierre Lacroix, “Güney Lübnan halkı ve yerel makamlarla temas halindeyiz. Çalışma alanlarımızdaki sakin durumu korumaya çalışıyoruz. Aktif ve destekleyici rolümüzü sürdüreceğiz. Aynı şekilde Lübnan makamlarıyla da görüşmelerimizin odak noktası olan iyi işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Çalışma alanlarımızda Lübnan ordusunun varlığının nasıl güçlendirileceği ve Lübnan donanmasının kapasitesinin nasıl arttırılacağı da dahil, bir dizi önemli meselede ilerleme kaydetmek için yeni hükümetin kurulması sonrasında da ilişkilerimize devam etmek ve bu konuda destekleyici bir rol oynamak istiyoruz” dedi.
Lacroix, hükümet sarayında Başbakan Saad Hariri ile görüşmesi sonrasında da “başbakanın, kendi ve hükümetin UNIFIL’e olan desteğini dile getirdiğini” belirtti. Fransız yetkili, “Lübnan’ın güneyinde faaliyet gösteriyoruz. Bu bölgedeki insanları iyi tanıyoruz. Onlarla, yerel ve Lübnan’daki ulusal makamlarla, ülkedeki güvenlik güçleriyle ve silahlı kuvvetlerle yıllardır birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Lacroix sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu durum, bizim açımızdan çok önemlidir. Çünkü eğer bu işbirliğine sahip olmazsak görevlerimizi de yerine getiremeyiz veya bu barışçıl işbirliğini sürdürmeye katkıda bulunamayız. Lübnan’da yeni bir hükümetin varlığı, güneydeki Lübnan silahlı kuvvetlerinin güçlendirilmesi, Lübnan’daki silahlı kuvvetlerin deniz kapasitelerinin arttırılması ve güneydeki Lübnan kuvvetlerinin sayısındaki artışın dikkatle sürdürülmesi konularında bazı projelerle ilerleme sağlanabilir. Bu durum bizim için çok önemli. Çünkü Lübnan makamları ve güvenlik güçleriyle bir kez daha çalışıyoruz ve bu düzeyde daha fazlasını yapmak için sabırsızlanıyoruz”.



Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
TT

Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, bu sabah İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar ve ağır topçu bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu arada Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı dün (Cuma) yaptığı açıklamada, yakıt yetersizliği nedeniyle 48 saat içinde tüm hastanelerin çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı uyarısında bulundu. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail, bir yıldan uzun bir süredir savaş yürüttüğü Gazze Şeridi'ne yakıt girmesine izin vermiyor.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, “İsrail'in gece yarısından sonra sabaha kadar Gazze Şeridi'ne düzenlediği bir dizi şiddetli hava saldırısında 19 vatandaş şehit oldu ve 40'tan fazla kişi de yaralandı” dedi.

Daha önce Filistin televizyonu, Gazze şehrinin doğusundaki ez-Zeytun mahallesinde bir evi hedef alan İsrail bombardımanında altı kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in dün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 38 kişinin öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf hakkında, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail yerleşimlerine eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri şüphesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından uluslararası tepkiler devam ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Mervan el-Hams, “İşgalcilerin yakıt girişini engellemesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin 48 saat içinde çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı konusunda acil bir uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in biri Gazze Şehri'nin doğusunda diğeri de şehrin güneyinde bulunan iki evi hedef alan saldırısında ölen on iki kişinin cesedine ulaşıldığını ve onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'teki saldırıya karışan beş Hamas mensubunu öldürdüğünü bildirdi.

Filistinli tıbbi kaynaklara göre saldırıda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sekizi yoğun bakımda olmak üzere 80 hastanın ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kısmen faaliyet gösteren iki hastaneden biri olan Kemal Advan Hastanesi'ndeki personelin durumuyla ilgili ‘ciddi endişelerini’ dile getirdi.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a göre, hastane perşembe günü bir insansız hava aracı (İHA) saldırısının hedefi oldu. Söz konusu saldırı, bir elektrik jeneratörünün ve bir su deposunun tahrip olmasına yol açtı.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye AFP'ye yaptığı açıklamada, kurumunun dün yine İsrail hava saldırılarının hedefi olduğunu, bir doktor ve hastaların yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının yeniden toparlanmasını önlemek amacıyla 6 Ekim'de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde büyük bir kara operasyonu başlattı.

‘Masum çocuklar’

Bilal isimli Filistinli, kurbanların götürüldüğü el-Ehli Arap Hastanesi'nin salonlarından birinde şunları söyledi: “Tüm ailem öldürüldü. Aileden geriye bir tek ben kaldım. Adaletsizliği durdurun.”

AFP'ye konuşan bir başka adam ise hastane yatağında hareketsiz yatan bir çocuğun yanında otururken, “Orada masum çocuklar vardı (...) Onların suçu neydi?” diye sordu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenilir bulduğu Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şimdiye kadar çoğu sivil kadın ve çocuk olmak üzere en az 44 bin 56 kişi hayatını kaybetti.

AFP'nin İsrail'in resmi verilerinden aktardığına göre, Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırısında çoğu sivil bin 206 kişi öldü.

Saldırı sırasında 251 kişi esir alınarak Gazze Şeridi'ne götürüldü. Bunlardan 97'si Gazze Şeridi'nde kaldı ve İsrail ordusu kalan esirlerden 34'ünün öldüğünü tahmin ediyor.

‘Tehlikeli bir emsal’

Savaşın başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra, UCM'nin perşembe günü aldığı karar İsrail'i çileden çıkardı.

Netanyahu perşembe akşamı yaptığı açıklamada, “Hiçbir bariz İsrail karşıtı karar bizi, özellikle de beni, ülkemizi savunmaya devam etmekten alıkoyamaz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gallant kararı, ‘terörizmi teşvik eden tehlikeli bir emsal’ olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ‘utanç verici’ olarak nitelendirdiği kararı kınadı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise dün yaptığı açıklamada, Netanyahu'yu karara ‘meydan okuyarak’ Macaristan'ı ziyaret etmeye davet edeceğini söyledi.

Netanyahu, Orban'ın tutumunu memnuniyetle karşılayarak, bunun ‘ahlaki netliği’ yansıttığını söyledi.

Macaristan da dahil olmak üzere UCM'ye üye 124 ülke teorik olarak üç yetkiliyi kendi topraklarına girmeleri halinde gözaltına almakla yükümlü.

İngiliz hükümeti dün Netanyahu'nun yakalama kararı kapsamında gözaltına alınabileceğini ima etti.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesini ziyaret etmesi halinde Netanyahu'yu gözaltına alacağını söyledi.

Harris, RTE devlet televizyonunda UCM üyesi olan İrlanda'nın Netanyahu'yu ülkeyi ziyaret etmesi halinde gözaltına alıp almayacağı sorusuna “Evet, kesinlikle” yanıtını verdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni dün yaptığı açıklamada, G7 dışişleri bakanlarının pazartesi ve salı günleri Roma yakınlarında bir araya geldiklerinde mahkemenin yakalama kararlarını görüşeceklerini duyurdu.

İran kararı, ‘Siyonist varlık için siyasi bir ölüm’ olarak değerlendirirken, Çin mahkemeyi ‘objektif ve adil bir duruş’ sergilemeye çağırdı.

Hamas mahkemenin kararını memnuniyetle karşılayarak, bunu ‘tarihi ve önemli’ bir adım olarak nitelendirdi.