ABD, DEAŞ’ın medya kolunu da terör listesine ekledi

ABD, DEAŞ’ın medya kolunu da terör listesine ekledi
TT

ABD, DEAŞ’ın medya kolunu da terör listesine ekledi

ABD, DEAŞ’ın medya kolunu da terör listesine ekledi

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD anayasası doğrultusunda DEAŞ’ın medya ayağının yabancı terör örgütleri listesine dâhil edildiği belirtildi.
Söz konusu karar doğrultusunda A’mak Haber Ajansı, Medya Yaşam Merkezi ve örgüt ile bağlantısı olan diğer medya organları terör listesine eklendi. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “ABD Anayasası Göç ve Vatandaşlık Kanunu 219. Maddesinin 13224 sayılı kararı gereğince A’mak, Dâmık ve Medya Yaşam Merkezi de aralarında olmak üzere birçok yeni medya organı terör listesine eklenmiştir” denildi.
A’mak ve Medya Yaşam Merkezi’nin DEAŞ’ın medyadaki iki ayağı ve örgütün propaganda araçlarının bir parçası olduğu ifade edilen açıklamada söz konusu iki ajansın Suriye ve Irak’ta faaliyet gösterdiği ve internet üzerinden terör mesajları yayarak örgüte destek verdiği ifade edildi. Medya Yaşam Merkezi’nin birçok farklı dilde yayın yaptığı belirtilen açıklamada “ABD Dışişleri Bakanlığı birçok medya organını terör listesine dâhil ederek ABD halkı ile uluslararası topluma A’mak ile Medya Yaşam Merkezi’nin DEAŞ’ın müsteare isimlerinden olduğunu açıklamayı hedefliyor” denildi.
Açıklama söz konusu medya organlarının ifşa edilmeye başlandığı, örgüte bağlı kurum ve kişilerin ABD maliyesi ile ilişkisinin kesildiği ve ülkedeki hizmetlerden mahrum bırakıldığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığının kanunların uygulanması konusunda taviz vermediği ve hükümet personeli veya ABD hükümeti ile işbirliği içerisinde olan diğer hükümetlerin söz konusu örgüt medyası ile bağlantısının kalmamasına önem verdiği belirtildi. Bu planın örgütle mücadelede büyük ilerleme kaydedilmesini kolaylaştırdığının ifade edildiği açıklamada, ABD tarafından harcanan tüm bu çabaların DEAŞ’ı savaşçı ve terörist kazanma gücünden yoksun bırakacağı, mali olarak dar bir boğaza sokacağı ve sosyal medya üzerinden yaptığı yalan propagandaya engel olacağı belirtildi.
ABD Terörle Mücadele Ofisi, belirli şartlara bağlı olarak kişi ve kurumları terör listesine ekliyor. Bir grubun veya kuruluşun terörist olarak ilan edilebilmesi için, terör faaliyetlerine katılmış olması,  terör faaliyetlerine katılma gücü veya niyeti olması ve terör faaliyetinin ABD’nin güvenliğini tehdit etmesi şartlarının tahakkuk etmesi gerekiyor.
2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından 18 yıl sonra kurulan terörle mücadele ofisi 182’den fazla kişi kuruluşu terör listesine ekledi. Terör listesine eklenilen kişi ve kurumlar ile ilişki kesilirken onlarla hiçbir mali ilişkilerde bulunulmuyor ve ABD’ye girişleri yasaklanıyor.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal