​​Irak: Görevden alınan Ninova Valisi hakkında tutuklama emri verildi

Ninova Valisi hakkında çıkarılan ve Twitter’da yayınlanan tutuklama emri
Ninova Valisi hakkında çıkarılan ve Twitter’da yayınlanan tutuklama emri
TT

​​Irak: Görevden alınan Ninova Valisi hakkında tutuklama emri verildi

Ninova Valisi hakkında çıkarılan ve Twitter’da yayınlanan tutuklama emri
Ninova Valisi hakkında çıkarılan ve Twitter’da yayınlanan tutuklama emri

Irak’ta geçtiğimiz hafta 100’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan feribot kazasının yaşandığı Musul'da mahkeme, aralarında eski Ninova Valisi Nufeyl Hammadi es-Sultan’ın da bulunduğu 5 kişi hakkında tutuklama kararı çıkardı.
Musul Mahkemesi, sonuçlanan adli soruşturmanın ardından görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk suçlamasıyla 4 yerel yetkili ve eski Ninova Valisi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı.
Irak Meclisi, geçtiğimiz Pazar günü Başbakan Adil Abdulmehdi’nin teklifi üzerine, 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği feribot faciasında ihmali olduğu gerekçesiyle vali ile 2 yardımcısını oy çokluğuyla görevden almıştı. Abdulmehdi, meclise gönderdiği bildiride Hammadi’nin yolsuzluk, kamu malına zarar verme, görevini yerine getirme konusunda ihmal ve görevini kötüye kullanma noktasında güçlü kanıtların olduğunu belirtti.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre mahkeme hâkimi, Ninova’daki mahkemenin, yarı özerk Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e kaçan es-Sultan’ı teslim etmesi için resmi bir talepte bulunduğunu bildirdi.
Feribot faciasından yerel yönetimin sorumlu olduğu açıklamalarının ardından öfkeli göstericiler sokaklara dökülmüştü. Bir yetkili, feribotun kapasitesinin 5 katı fazla yolcu taşıdığını belirterek, feribotun Dicle Nehri’ndeki bir adaya pikniğe giden yolcuları taşıdığı sırada battığını ifade etti. Yetkili, feribotta yüzme bilmeyen kadın ve çocukların kurtulamadığını söyledi.
Öte yandan Musul’daki bir kilisede feribot faciasında hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi. Irak’ın Keldani Katolik Kilisesi Patriği Louis Raphael Sako, Musul’un batısındaki Aziz Paul Kilisesi'nde yaptığı konuşmada, “Bu trajedinin, Musul halkının tamamında barış sağlanması için bir fırsat olmasını umuyoruz” dedi.
DEAŞ militanları 2 yıl önce Musul’dan sınır dışı edilse de bölge halkı eski huzurlu günlerini arıyor.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.