Cezayir: Protestocuları hedef alan terör eylemi durduruldu

Merkezi Posta Teşkilatı binası önünde Abdulkadir bin Salih’e karşı protesto gerçekleştiren Cezayirliler (EPA)
Merkezi Posta Teşkilatı binası önünde Abdulkadir bin Salih’e karşı protesto gerçekleştiren Cezayirliler (EPA)
TT

Cezayir: Protestocuları hedef alan terör eylemi durduruldu

Merkezi Posta Teşkilatı binası önünde Abdulkadir bin Salih’e karşı protesto gerçekleştiren Cezayirliler (EPA)
Merkezi Posta Teşkilatı binası önünde Abdulkadir bin Salih’e karşı protesto gerçekleştiren Cezayirliler (EPA)

Cezayir polisi tarafından dün yapılan açıklamada, 22 Şubat’tan bu yana devam eden protesto gösterilerinden yararlanarak göstericileri hedef alan terörist eylemlerin engellendiği duyuruldu.
Polis tarafından yapılan açıklamada, şiddet ve gerilimi körüklemeyi planlayan ve gençleri sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla taşkınlık yapmalarını isteyen silah ve mühimmatlarla donatılmış bir terörist grubun çalışmalarının durdurulduğu belirtildi.
Açıklamada, halk ve sokağın ulusal birliğini hedef alacak olan kötü niyetli planların var olduğu belirtilerek, barışçıl protestoların başlangıcından bu yana insanların zekâsı ve bilgeliği ile sakinlik içinde sürdüğü ifade edildi.
Cezayir polisi, yabancı ülkelerdeki olaylara nispeten polisin görevini en iyi şekilde yürütmeye çalıştığını açıkladı. Açıklamada, güvenlik güçlerinin devlet yasaları ile insan hakları ilkelerine saygınlık çerçevesinde görevlerini özveri ile yürüttükleri, kamuoyunda yanlış yönlendirme ve polisi kötü gösteren sosyal medya aracılığı ile yayınlanan eski fotoğraf, videoların yayınlanması konusunda dikkatli olunması çağrısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca yayınlanan görüntü ve videoların yanlış haber ve eski yaşanan olaylarla ilgili olduğu belirtilerek, sahte haber yapanlara karşı adli soruşturmanın başlatılacağına işaret edildi.
Gösteriler sürüyor
Öte yandan Cezayir’de devlet başkanlığı seçim tarihinin açıklanmasının ardından yapılan ilk Cuma gösterilerine, eski Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika tarafından göreve getirilen isimlerin rejimin bir parçası olduğunu düşünerek görevi bırakmasını talep eden halk büyük katılım gösterdi.
Buteflika'nın yerine geçici devlet başkanı olarak, Buteflika rejiminin yüzlerinden biri olan Abdulkadir bin Salih (77) getirilmiş ve devlet başkanlığı seçimlerinin, anayasa tarafından öngörülen 90 günlük geçiş döneminin bitiş tarihi olan 4 Temmuz 2019’da yapılacağını açıklanmıştı.
Abdulkadir bin Salih’in anayasa gereği devlet başkanlığına atanmasından bu yana, halk tarafından atılan sloganlar Buteflika’nın yerine Salih’i hedef almaya başladı.
Protestocular, sosyal medya aracılığıyla Cuma günü yeniden toplanma çağrısında bulunurken, başkent Cezayir’de güvenlik önlemleri arttırıldı.
Yürüyüşün başlamasından 2 saat önce binlerce gösterici başkentte toplanırken, çok sayıda kişi, hareketin boyutunu öğrenmek için bölgedeki tansiyonu yakından takip etti.
Rejim, anayasaya göre 90 gün içinde yeni bir devlet başkanı seçmek için çalışmaya devam etmeyi planlıyor. Öte yandan protestocular ve sivil toplum etkili bir geçiş sağlamak için geçiş kurumları oluşturulmasını talep ediyor.
Ayrıca başkentte düzenlenen protestolara karşı geçtiğimiz günlerde daha sert davranmaya başlayan polisler de yakından takip ediliyor. AFP’nin haberine göre teçhizat ve silaha sahip olan polis, 8 haftadır ilk kez, birkaç saat boyunca göstericilerin meydanda toplanmasını önlemek için geniş bir alanın çevresini sardı.
Öğleden önce Posta Teşkilatı’nın önündeki alanı tahliye etmede göstericilere karşı güç kullanmayan polisler meydanı boşaltma konusunda başarısız oldu. Sayıca kendilerinden çok fazla olan göstericilerden uzaklaşan polisler, olaysız geri çekilme çağrısında bulundu.
Protestoların başlamasından bu yana ilk kez geçtiğimiz Perşembe günü tamamen sakin geçti. Polis araçları meydanı kuşatırken, göstericilerin posta teşkilatının bahçesine ulaşmalarını engelledi. Göstericiler sosyal medya platformlarında ‘Herkes Gitsin’ sloganıyla bugün yeniden protesto düzenleme çağrısında bulunmuştu.
Başkentte dün düzenlenen gösteriye katılan 21 yaşındaki Velid AFP’ye konuşarak, “Bu Cuma onlara ‘git’ kelimesinin anlamını göstereceğiz. Seçimde de oy kullanmayacağım, çünkü bunun bir faydası yok” dedi.
23 yaşındaki Yasin ise, “Cuma günü sayımız çok fazla olacak. Onları neyin beklediğini bilmiyorlar ve bize karşı hiçbir şey yapamayacaklar” şeklinde konuştu.
Göstericilere göre, 3 ay sonra düzenlenecek olan seçimler, 20 yıl boyunca yolsuzlukla suçlanan Buteflika yönetiminden miras kalan kurum ve şahıslar tarafından oluşturulan yasal çerçevede düzenleneceği için özgür ve adil olarak düzenlenemez.
Abdulkadir bin Salih ordu tarafından desteklenirken, Cezayir Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ahmed Kayid Salih dün yaptığı açıklamada, "Ordu, seçimlerle tamamlanacak geçiş sürecine destek verecek. Ordu ve halk, karşılıklı güven, huzur, şeffaflık, kanun ve istikrar içinde bu geçiş dönemini yürütecek" ifadelerini kullandı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz