El- Beşir’in aile fertlerinin yeri tartışma yarattı

Sudan’ın devrik lideri Ömer el- Beşir ve eşi Vidad Babiker (Arşiv - AFP)
Sudan’ın devrik lideri Ömer el- Beşir ve eşi Vidad Babiker (Arşiv - AFP)
TT

El- Beşir’in aile fertlerinin yeri tartışma yarattı

Sudan’ın devrik lideri Ömer el- Beşir ve eşi Vidad Babiker (Arşiv - AFP)
Sudan’ın devrik lideri Ömer el- Beşir ve eşi Vidad Babiker (Arşiv - AFP)

Sudan’ın eski Devlet Başkanı Ömer el- Beşir’in görevden alınmasının ardından eşi ve kardeşlerinden bazılarının nerede olduklarına dair haberler arttı. Bazı kardeşlerinin Hartum’da Kafuri bölgesinde bir evde ordu güçleri tarafından alıkonulduğu, bazılarının ise şehir dışına kaçtığı belirtiliyor.
Sudan medyasında yer alan haberlere göre el- Beşir’in eşi Vidad Babiker ve kardeşi Abdullah, Güney Sudan’a götürüldü. Ancak Cuba hükümeti Beşir’in eşinin yerine dair bilgi sahibi olmadığını duyurdu.
Ancak diplomatik bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Beşir’in eşi ve çocuklarından bazılarının Cuba’da olduğunu aktardı. Ancak kardeşi Abdullah’ın orada olmadığını, büyük ihtimalle Hartum’da Askeri Geçiş Konseyi tarafından yakalandığını belirtti.
Kaynak, Beşir’in eşi ve çocuklarının Cuba’ya götürülmesinin doğal bir durum olduğunu, Ömer el- Beşir ve ailesine karşı öfkeli olan kalabalıktan korunmaları için en güvenli bölgenin burası olduğuna işarette bulundu. Beşir’in Güney Sudan’da bazı yetkililer üzerinde halen önemli bir etkiye sahip olduğunu söyleyen kaynak özellikle de bazıları ile yakın ilişkileri ve ortak yatırımları bulunduğuna dikkat çekti. Diğerlerinin ise ‘onun eserleri’ olduğunu vurguladı.
Diplomatik kaynağa göre barış anlaşması da dahil olmak üzere çok sayıda anlaşmanın garantörü olması Beşir’i etki sahibi kılıyor. Kaynak, Beşir’in görevden alınmasının ardından barış anlaşmasının tehlikeye girdiğini düşünüyor.
Son yıllarda kadın haklarına destek veren konferanslara katılan, Beşir’e yurt dışı ziyaretleri ve ulusal kutlamalarda eşlik eden eski Devlet Başkanı’nın ikinci eşi Vidad Babiker, ülkede aktif bir figür olarak biliniyor. Babiker ayrıca Darfur'daki savaş mağdurlarına destek sağlamak ve Sudan’daki tarihi eserleri korumak gibi birçok kampanya imza atmıştı.
Ayrıca 2013-2015 yılları arasında bir Arap Birliği kuruluşu olan Arap Kadınlar Örgütü'ne de başkanlık etti. Sened Vakfı gibi ülkesinde yoksullukla mücadele için çalışan yardım kuruluşları da kurdu.
Vidad Babiker, son olarak Dünya Kadınlar Günü kutlamaları münasebetiyle düzenlenen bir konferansa katıldığında görüntülenmişti. Açılış konuşmasında Beşir’in başlattığı çeşitli kampanyalar yoluyla AIDS'le mücadeledeki rolüne vurgu yapmıştı.
Ömer el- Beşir’in 5 erkek kardeşi var. Beşir’in kardeşlerinden Osman, Halkı Savunma Güçleri’ndeyken Güney Sudan savaşında öldü. General olan Abdullah aynı zamanda da bir doktor. ABD’de petrol mühendisliği uzmanı olarak görev yapan Ali ise yurt dışında yaşıyor. Muhammed, Hartum Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu. İnsan hakları konusunda çalışmalarda bulundu. Avrupa başkentlerinde onlarca konferans düzenleyerek erkek kardeşine yapılan soykırım suçlamalarına karşı el-Beşir’i savunmakla görevliydi. En küçük kardeşi Abbas ise geçen yılın nisan ayında Beşir tarafından Ulusal İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak atanan İman Fethurrahman Salim ile evli.
Beşir’in 3 de kız kardeşi var. Bunlar arasında Sudan basınına eski Sudan Devlet Başkanı’nın çocukluk ve gençlik yıllarındaki alışkanlıklarını ve hayallerini anlatan Zeynep ön plana çıkıyor. Zeynep el- Beşir, Sudan’da yayınlanan ed- Dar gazetesine verdiği röportajda, şunları söyledi:
“Kardeşim, gerçekten çok sade bir insan. Elde ettiği makam ve mevkiler onu değiştirmedi. O bugün yalnızca bizim liderimiz değil, herkesin lideri. O ilk günkü gibi. Değişmedi, yalnızca meşguliyetleri arttı. Allahu Teâlâ attığı her adımda onu muvaffak kılsın.”
 Beşir'in annesi halen hayatta ve son yıllarda birçok yerel kuruluş tarafından ‘örnek anne’ olarak onurlandırıldı.
Diplomatik kaynak, Ömer el- Beşir’in annesinin ve kardeşlerinden birçoğunun halen Sudan’ın başkenti Hartum’da olduğunu bildirdi.



İsraillilerle Filistinlilerin barış köyü vergi tehdidi altında

Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)
Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)
TT

İsraillilerle Filistinlilerin barış köyü vergi tehdidi altında

Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)
Kooperatifte İsrailli ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihini ve kültürünü öğreniyor (Neve Şalom)

İsraillilerle Filistinlilerin barış içinde yaşadığı Neve Şalom kooperatif köyü, İsrail hükümetinin vergi politikası yüzünden zor duruma düşebilir.

Arapça adıyla Vaha es-Selam olarak da bilinen kooperatif köy, Tel Aviv’le Kudüs arasında yer alıyor. Bölgede, iki halkın savaşmadan yaşayabileceğini göstermek için İsraillilerle Filistinliler arasında barış, eşitlik ve anlayışın artırılmasına yönelik eğitim çalışmaları yürütülüyor.

Bu çalışmalar kapsamında Yahudi ve Filistinli çocuklar, birbirlerinin tarihlerini Arapça ve İbranice olarak öğreniyor.

Ancak Guardian’ın aktardığına göre İsrail devlerinin, sivil toplum kuruluşlarına yabancı ülkelerden yapılan bağışlara yüzde 80 vergi getirilmesine yönelik çalışmaları, kooperatifte endişe yaratıyor.

Haberde, köyün eğitim kurumlarını birlikte yöneten Samah Salaime ve Nir Sharon’un fon bulmak için geçen hafta Birleşik Krallık’a gittiği belirtiliyor. Eş direktörlerin salı günü parlamentoda konuşma yaptığı aktarılıyor. Dinleyiciler arasında İşçi Partili parlamenterler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bildiriliyor.

Guardian’ın görüştüğü Salaime, İsrail meclisinde tartışılan vergi yasasının onaylanmasının felaket olacağını söylüyor:

Sol, liberal ve demokrat barış yanlılarına yabancı ülkelerden gelen tüm destekler; Filistinlilere yönelik insani ya da hukuki yardımlar yüzde 80 oranında vergilendirilecek.

İsrailli Arap bir aileden gelen Salaime, Britanya’nın yanı sıra İsviçre, İsveç ve ABD’den de fon aldıklarını söylüyor. Eş direktör, İsrail’den hiçbir bağışçı bulamadıklarını belirterek “finansal ve ideolojik açıdan bize karşılar” diyor.

Geçmişte Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına uğradıklarını da söyleyen eğitimci şöyle devam ediyor:

2021'de iki kundaklama saldırısı oldu. Barış okulumuzu ateşe verdiler, biz de onu ve barış kütüphanesini yeniden inşa ettik. İlkokula saldırdılar, 16 aracı tahrip ettiler. Her türlü talihsiz olayı yaşıyoruz ama hayatta kalıyoruz.

Sharon da yasanın meclisten geçmesi halinde kooperatifteki eğitim programlarını durdurmak zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Neve Şalom köyünün, yarısı İsrailli Araplar yarısı da İsrailli Yahudilerden oluşan 300 sakini var. Bu kişiler arasında akademisyenler ve teknoloji sektöründe çalışanlar da yer alıyor. Köyde cami ya da sinagog bulunmuyor, bunun yerine sakinler Sessizlik Mahkemesi adı verilen bir kubbede dua ediyor ya da meditasyon yapıyor.

Independent Türkçe, Guardian, Reuters