IKBY'de Meclis Başkan Yardımcılığı’na ilişkin tartışmalar sürüyor

IKBY'de Meclis Başkan Yardımcılığı’na ilişkin tartışmalar sürüyor
TT

IKBY'de Meclis Başkan Yardımcılığı’na ilişkin tartışmalar sürüyor

IKBY'de Meclis Başkan Yardımcılığı’na ilişkin tartışmalar sürüyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) parlamentosunda 12 sandalyesi bulunan Goran (Değişim) Hareketi, IKBY ikinci başkan yardımcılığı makamının oluşturulması kararını kabul ederken parlamentoda 21 sandalyesi bulunan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) bu makama yönelik talebini reddetti.
Goran Hareketi’nin önde gelen isimlerinden Vasfi Calak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, hareketin, IKBY halkının yüce menfaatleri doğrultusunda ve parlamentodaki sandalyelerin dağılımı çerçevesinde seçilmiş hükümetin kurulmasının önündeki en büyük engelin kaldırılması için söz konusu ikinci başkan yardımcılığı makamının oluşturulmasını kabul ettiğini kaydetti.
Goran Hareketi’nin hükümeti kurma çalışmaları önündeki engelleri kaldırmak istediğinin altını çizen Calak, bu nedenle IKBY Başkanı ikinci yardımcısı makamı oluşturma fikrini, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile imzalanan ikili anlaşma şartlarına eklendiğini kaydetti. Söz konusu şartların, IKBY’deki idari ve mali yolsuzlukla mücadele kararının parlamentonun bir sonraki oturumunda derhal yürürlüğe konması ve Peşmerge güçlerinin birleştirilerek tamamen devlet kurumu haline getirilmesi olduğunu belirten Calak, bu iki şartın Goran Hareketi’nin reform programı içerisinde yer aldığını aktardı. KDP’nin her iki şartı da kabul ettiğini söyleyen Calak, fakat KYB’nin yeni hükümete katılma niyetlerinin güvenilirliğinden şüpheli olduklarını kaydetti.
Calak, Goran Hareketi’nin, KYB ile siyasi ve diplomatik ilişkilerini, aralarındaki artan görüş ayrılıkları nedeniyle bir sonraki duyuruya kadar askıya aldığına dikkati çekti.
Öte yandan Şarku’l Avsat’a konuşan KYB Politbüro Üyesi Cafer Şeyh Mustafa, partisinin, KDP ile IKBY ikinci başkan yardımcısı pozisyonu hakkında nihai bir anlaşmaya varmasının ardından artık yeni hükümetin kurulmasının önünde herhangi bir engel kalmadığını söyledi. KYB yönetiminin konuyu çözmek için yaklaşmakta olan politbüro toplantısını beklediğini ifade eden Mustafa, bu nedenle görev için henüz bir aday belirlenmediğini ifade etti.
Diğer yandan kimliğinin açıklanmasını istemeyen güvenilir bir kaynak Şarku’l Avsat’a, KYB’nin askeri işlerden sorumlu olacak başkan yardımcılığı görevini üstlenmekteki ısrarına karşılık askeri sorumluluğu olmayan başkan yardımcılığının verildiği Goran Hareketi’nin askeri sorumluluğu üstlenmekteki ısrarı sebebiyle iki taraf arasında görüş ayrılıkları olduğunu söyledi.
KDP milletvekili Reving Hirori ise partisinin, hükümeti kurmak amacıyla bu hafta içinde Goran Hareketi’yle bir toplantı yapacağını aktardı. Düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Hirori, parlamentonun IKBY başkanlık yasasındaki değişiklik için oylama yapmak üzere bir oturum düzenleyebileceğini de sözlerine ekledi.
Yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından, IKBY’nin yeni başkanı seçilecek.



Güney Sudan'da eski istihbarat başkanının evinde şiddetli silah sesleri duyuldu

Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)
Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)
TT

Güney Sudan'da eski istihbarat başkanının evinde şiddetli silah sesleri duyuldu

Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)
Güney Sudan'ın başkenti Juba (sosyal ağ siteleri)

Askeri bir kaynak, dün Güney Sudan'ın başkenti Juba'da, geçen ay görevden alınan eski istihbarat başkanı Akol Kor'un ikametgahında şiddetli silah sesleri duyulduğunu doğrularken, Birleşmiş Milletler de onu tutuklama girişiminden söz etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre silahlı saldırı, Juba Havalimanı yakınında akşam saat 7 civarında (17:00 GMT) başladı ve yaklaşık bir saat sürdü.

Birleşmiş Milletler, bölgedeki çalışanlarına yönelik yaptığı uyarıda, "eski istihbarat servisi başkanının tutuklanmasıyla ilgili" bir silahlı saldırı yaşandığını bildirdi ve güvenli yerlerde kalmalarını tavsiye etti.

Güney Sudan Halk Savunma Kuvvetleri'nin askeri sözcüsü Nol Ruai Kong, Birleşmiş Milletler Ülke Misyonu (MINOS) radyo istasyonuna "eski istihbarat başkanının evinde silahlı saldırı yaşandığını" söyledi.

Ruai Kong, "Buna güvenlik sağlamak için orada konuşlandırılan ilave güvenlik güçlerimiz de dahil" dedi.

"Ne olduğunu bilmiyoruz ve bu yanlış anlaşılma silah sesine dönüştü ve 2 asker yaralandı" diyen Ruai Kong, "Bundan sonra olay yerine koştuk... ve onlara durmalarını emrederek, durumu kontrol altına almayı başardık" ifadelerini kullandı.

Sudan Post gazetesine konuşan "operasyona katılan bir askeri kaynak", Akol Kor'un "onlarca mensubunun öldüğü ve yaralandığı" şiddetli çatışmalar sonrasında tutuklandığını, ancak tutuklamanın henüz resmi olarak doğrulanmadığını söyledi.

Sudan Post gazetesine göre, sosyal medyada yayılan ve gazete tarafından yayınlanan diğer fotoğraflar, eski istihbarat müdürünün ikametgahının yakınında trafiğin neredeyse durduğunu gösteriyordu; gazeteye göre, silah seslerinden korkan sürücüler arabalarını terk ederek kaçtılar.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, ekim ayında ülkenin bağımsızlığını kazandığı 2011 yılından bu yana bu görevi sürdüren Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Akol Koor'u görevden aldı ve onu huzursuzlukların yaşandığı Warrap Eyaleti'nin valiliği görevine atadı.

Bu adımın nedenleri belirtilmedi. Bu karar, hükümetin aralık ayında yapılması planlanan ülke tarihindeki ilk seçimler için iki yıllık yeni bir erteleme açıklamasından haftalar sonra geldi.

Güney Sudan bağımsızlığından iki yıl sonra, 2013 yılında rakipler, Salva Kiir (başkan) ve Riek Machar (birinci başkan yardımcısı) arasında kanlı bir iç savaşa sürüklendi ve 400 bin kişi öldü, milyonlarca kişi yerinden edildi.