Mareşal Halife Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) savaşçıları, başkent Trablus’un güneyindeki el-Aziziye’de Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin mevzilerini hedef aldı.
Genel komutanlık, 15 Mayıs’ta kapsamlı bir temizlik yapmaya hazır olduklarını açıklarken, vatandaşlara da savaş alanlarından uzaklaşma çağrısı yaptı. Bu bağlamda Tacura ve Kasr bin Gaşir kasabalarını hedef alan saldırılar sırasında 6 sivil yaşamını yitirdi.
BM’den savaş suçu çağrısı
Söz konusu gelişmeler, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’daki Destek Misyonu (UNSMIL) ve UMH Başkanlık Konseyi’nin Avrupa Birliği’nin (AB) Trablus’taki olaylara ilişkin tavrını memnuniyetle karşıladığı bir zamanda yaşandı. UNSMIL, AB Dış İlişkiler Konseyi’nin ifadelerini takdir ettiğini belirtti. BM, ayrıca AB’nin Libya’daki çatışma taraflarına BM ile koordineli bir şekilde ateşkes çağrısı yapmasını memnuniyetle karşıladığını söyleyerek, saldırılarda sivil ayrımı yapılmamasının savaş suçlarına sebep olacağı uyarısında bulundu.
UMH Başkanlık Konseyi de 15 Mayıs’ta AB Dış İlişkiler Konseyi’nin bildirisine değinirken, çatışmaların gerçekliği açığa çıktıktan sonra Libya’daki durum konusunda oy birliğiyle birleşik bir tavır aldıklarını vurguladı.
Başkanlık Konseyi, AB’den Avrupalı müttefikleri olarak söz ederken, “Başkent Trablus’taki savaşın yasadışı göçlere neden olacağına ilişkin endişelerinin yanı sıra AB’nin sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırıların savaş suçu düzeyine ulaştığını ifade etme hakkı var” dedi.
Başkanlık Konseyi, 15 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ‘düşmanları yenip geldikleri yere geri döndürmek’ zorunda oldukları yönündeki ifadelerini yineledi. Konsey, bazı ülkeleri de tavırlarını gözden geçirmeye, Libya’da barış ve istikrarı sağlama yolunda uluslararası topluma katılmaya çağırdı.
Trablus’taki savaş konusunda uluslararası taraflarla gerçekleşen ziyaretler çerçevesinde, İtalya’da yayın yapan Aki ajansının haberine göre kaynaklar, Hafter’in dün gerçekleştirdiği Paris ziyareti sonrasında, ilerleyen birkaç gün içerisinde İtalya’nın başkenti Roma’yı ziyaret edeceğini belirtti.
LUO: Düşmanların temizlenmesi için hazırız
Öte yandan LUO Genel Komutanlığı, dün, 9. Tugaya bağlı topçu kuvvetlerinin, başkent yakınlarındaki Tarhuna şehrinden savaş eksenlerine hareket etmeye hazır olduğunu duyurdu. Genel Komutanlık, düşmanların tamamen temizlenmesi için hazır olduklarını söylerken, sivillere de çatışma alanlarından uzak durma çağrısı yaptı. Hava kuvvetlerine bağlı uçakların da el-Aziziye eksenindeki milisleri hedef aldığına dikkat çekildi.
Kasr bin Gaşir ve Tacura kasabaları, UMH’nin bombardımanları dolayısıyla, 15 Mayıs günü kanlı bir geceye tanık oldu. Saldırı sırasında en az 6 sivil yaşamını yitirdi, çok sayıda sivil de yaralandı.
Libya Ulusal İnsan Hakları Komitesi, dün yaptığı açıklamada, Trablus’un batı ve güney batı bölgelerindeki çatışma taraflarının, söz konusu kasabalardaki masumları ve sivilleri hedef alan bu korkunç suçun yasal tüm sorumluluğuna sahip olduğunu vurguladı. Komite, “Bu saldırı, savaş suçu ve uluslararası insan haklarının ihlali anlamına geliyor” dedi.
Ancak Libya Cumhuriyeti Koalisyon Partisi Genel Başkanı İzzeddin Akil, sivil alanlarına yönelik saldırıların, başta Mısrata olmak üzere milislere hakim olan umutsuzluğu yansıttığını vurguladı. Akil, “Askeri operasyonlar, Trablus’ta sona erdiğinde, geldikleri şehirlere transfer edileceklerini biliyorlar” ifadelerini kullandı.
İzzeddin Akil, dün, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Milislerin mühimmatlarının önemli bir stratejik yönünü kurutmak, kamplarını ve savaş mekanizmalarını imha etmek, birçok liderini tasfiye etmek, çok sayıda genci öldürmek ve bölgeden kaçmaya itmek, tüm bunlar onlar için zor bir atmosfer oluşturdu” dedi.
‘Bağdadi Libya’da olabilir’
Diğer taraftan orduya bağlı el-Kerame operasyon odası da Müslüman Kardeşler’in Trablus’taki terör gruplarına desteğini kınadı. DEAŞ’a mensup çok sayıda unsurun UMH’ye bağlı güçlerin yanında savaşmak için Libya topraklarına geldiğine dikkati çeken operasyon odası, DEAŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin de Libya’da olabileceğine dikkati çekerek, Müslüman Kardeşler ve kendilerine bağlı grupların kontrolündeki limanların yeniden açıldığını da belirtti.
Aynı şekilde batı bölgesi operasyonlarından sorumlu Albay Muhammed Osman, LUO kuvvetlerinin mücadelesinin, Başkanlık Konseyi’ne sadık Müslüman Kardeşler’in yapısını temsil eden terör gruplarını da ortadan kaldırmak anlamına geldiğini vurguladı.
Ulusal Ordu’ya bağlı Sabratha operasyon odası ise dün, el-Zaviye’deki radikalizm yanlısı el-Faruk milislerinin karargahına iki gün önce başlatılan saldırının, 2016 yılından bu yana Sabratha şehrinden kaçan DEAŞ yanlısı Safvan Abdul Mecid Cabir’i etkisiz hale getirdiğini açıkladı.
Libya Ulusal Ordusu, UMH mevzilerini hedef aldı
Trablus’un güney bölgelerinde Libya Ulusal Ordu kuvvetleri ve Serrac hükümetine bağlı güçler arasında yaşanan çatışmalardan bir görüntü (Reuters)
Libya Ulusal Ordusu, UMH mevzilerini hedef aldı
Trablus’un güney bölgelerinde Libya Ulusal Ordu kuvvetleri ve Serrac hükümetine bağlı güçler arasında yaşanan çatışmalardan bir görüntü (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة