Lübnan’da emekli askerler savaş tazminatının kesilmesini reddediyor

Protestocu askerlerin kurduğu çadır (Şarku’l Avsat)
Protestocu askerlerin kurduğu çadır (Şarku’l Avsat)
TT

Lübnan’da emekli askerler savaş tazminatının kesilmesini reddediyor

Protestocu askerlerin kurduğu çadır (Şarku’l Avsat)
Protestocu askerlerin kurduğu çadır (Şarku’l Avsat)

Lübnan ordusundan emekli olan bazı askerler, Beyrut’un Riyad el- Sulh meydanına, Nehr’ul Barid savaşının 12. yıldönümüne denk gelen Pazartesi gününe kadar orada kalacak şekilde bir çadır kurdu. Askerler, emekli maaşlarında kesinti ya da vergilendirmeyi reddetmek için bu yola başvurduklarını ifade ettiler.
Bu eylem, hükümetin onaylaması için parlamentoya ilettiği asker tazminatları etkileyecek kesintiler sorununu çözmek için siyasi bir adımın atıldığı zamanda yapıldı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Lübnan Savunma Bakanı İlyas Bu Saab tarafından Perşembe günü, İçişleri Bakanı belediye başkanları ve bazı memurların katılımıyla yapılan toplantı hakkında bilgilendirildi. Toplantıda askeri seferberlik konusunda alınan tedbirler ve bunların etkileri masaya yatırılırken, Saab, bu konuda meclisin alacağı kararlara dikkat çekti. 
Bütçenin kabulünün beklendiği sırada emekli askerler hükümete, yaptıkları fedakârlıkları hatırlatarak ismine “Şehitler Çadırı” verdikleri çadırın üzerine “asker hakkı kırmızı çizgidir” yazılı bir pankart astılar. Emekli maaşlarından vergi alınması ya da indirime gidilmesini reddeden bildiriler dağıtan emekli askerler, bazı yetkililerin emeklilere vergi uygulamak ve maaşlarının bir kısmını kesmeye çalışmakta ısrar ettiklerini belirterek bu durumu eleştirdiler.
Emekli Tuğgeneral Mahmut Tabih "Hepimiz birlikte savaştık, birlikte risk aldık, şehitlerimizin ve askerlerin hakkını korumak için de sahalarda birlikte olacağız” dedi. Bir şehit babası olan Hüseyin Yusuf, “Biz şehit evlatlarımızı hatırlatıyoruz. Lübnan devleti şehitlerine zulmediyor. Bizler bu iktidardaki bazıları tarafından evlatlarımızın ikinci kez öldürülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.



Suriye Adalet Bakanlığı, Suveyda Yüksek Hukuk Komitesi'ndeki yargıçlara soruşturma açtı

Suriye Adalet Bakanlığı, Suveyda Yüksek Hukuk Komitesi'ndeki yargıçlara soruşturma açtı
TT

Suriye Adalet Bakanlığı, Suveyda Yüksek Hukuk Komitesi'ndeki yargıçlara soruşturma açtı

Suriye Adalet Bakanlığı, Suveyda Yüksek Hukuk Komitesi'ndeki yargıçlara soruşturma açtı

Suriye Adalet Bakanlığı'ndan bir kaynak, sosyal medyada Suveyda vilayetinde yerel komiteler kurulduğu haberinin yayılmasının ardından bir grup hakime soruşturma açıldığını duyurdu.

Söz konusu komiteler arasında Suveyda Yüksek Hukuk Komitesi de bulunuyor. Bu komiteye üye olan bir dizi hakim çok sayıda karar aldı.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan kaynak, komitede yer alan hakimlerin, yargı yetkisi kanununun hükümleri, özellikle de 78. madde ve devamı maddelerinde hakimlere yüklenen görevlere aykırı faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.

Kaynak, kanun hükümlerinin yargıcın yargı görevleriyle başka bir mesleği veya başka bir yan işi birleştirmesine izin vermediğini ve yargıçların siyasi görüş ve eğilimlerini ifade etmelerini veya siyasetle uğraşmalarını yasakladığını vurguladı.

Kaynak, “Bu yargıçların başlattığı faaliyetler tamamen siyasi nitelikte olup ulusal çıkarlarla çelişmekte ve ayrılık ve bölünme çağrıları uyandırmaktadır. Bu nedenle, kendilerine atfedilen suçlamaları soruşturmak ve uygun önlemleri almak üzere Teftiş İdaresi'ne sevk edilmişlerdir” dedi.

Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: “Haberlerde, bu eylemlere Yargıç İhlas Derviş ve Yargıç Huzame Mesud gibi başka yargıçların da katılmış olabileceği söyleniyor. Söz konusu yargıçlar, kendilerine atfedilen suçlamaların soruşturulması ve bu eylemlere katıldığı kanıtlananlara karşı uygun önlemlerin alınması için Teftiş İdaresi'ne sevk edildi.”

DEWFE
Suveyda şehri (SANA)

Suriye'deki Dürzi mezhebinin ruhani lideri Şeyh Hikmet el-Hicri tarafından kurulan Suveyda vilayetindeki Yüksek Hukuk Komitesi, vilayet için ‘geçici yürütme ofisi’ kurulduğunu ve iç güvenlik komutanı olarak, devrik lider Beşşar Esed döneminde Tartus ilinde siyasi güvenlik şubesi başkanlığı görevini yürüten ve vatandaşlara karşı suç işlediği suçlamasıyla karşı karşıya olan bir kişinin atandığını duyurdu.

Öte yandan Suveyda İç Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Ahmed ed-Dalati, devlet kurumlarının vilayete geri dönmesi için nihai bir formüle ulaşmak üzere hükümet ile Suveyda vilayetinin önde gelenleri arasında karşılıklı bir diyalog kurulması gerektiğini vurguladı.