Trump: İngiltere’nin AB'den çıkışı gerçekleşmeli

Trump: İngiltere’nin AB'den çıkışı gerçekleşmeli
TT

Trump: İngiltere’nin AB'den çıkışı gerçekleşmeli

Trump: İngiltere’nin AB'den çıkışı gerçekleşmeli

ABD Başkanı Donald Trump, “İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkışı gerçekleşecek ve bu gerçekleşmeli” dedi. 
ABD Başkanı Donald Trump, Londra ziyareti kapsamında İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi. Trump 2 saate yakın süren görüşmenin ardından May ile ortak basın toplantısı düzenledi. 
Basın toplantısında konuşan Trump, "İngiltere, Avrupa Birliği'nden çıkmaya hazırlanırken ABD, İngiltere ile olağanüstü bir ticaret anlaşması yapmayı taahhüt ediyor. Bu ticaret anlaşmasında muazzam bir potansiyel var” dedi. 
“İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı gerçekleşecek ve bu gerçekleşmeli” ifadelerini kullanan Trump, May'in Brexit'i idare etme konusunda iyi bir iş çıkardığını, planlanan ayrılığının İngiltere için iyi olacağını söyledi. Trump, "İngiltere kendi sınırları olmasını istiyor. Kendi işlerini yürütmek istiyor. Burası çok özel bir yer ve özel bir yeri hak ettiğini düşünüyorum" diye konuştu.
İngiltere Başbakanı May ise Rusya ile son yılların en büyük diplomatik krizine yol açan sinir gazı saldırısı konusunda İngiltere’ye desteğinden dolayı Trump’a teşekkür ederek, “ABD ve İngiltere her zaman bir arada oldu ve birlikte hareket etti. Bugün tekrar güvenliğimize, değerlerimize ve yaşam şeklimize yönelik yeni ve büyüyen zorlukları tartıştık” ifadelerini kullandı. 
May, ABD’liler ile aynı fikirleri paylaştıklarını belirterek "Ancak bizden önce başbakanlar ve başkanlar gibi bazen karşılaştığımız zorluklarla nasıl başa çıkacağımız konusunda farklı olabiliriz” şeklinde konuştu. 



Rusya temsilcisinden “İstanbul toplantısına” engel olma tehdidi

Erdoğan, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başlamasından önce dün Ankara'da Zelenskiy ile görüştü (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Erdoğan, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başlamasından önce dün Ankara'da Zelenskiy ile görüştü (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Rusya temsilcisinden “İstanbul toplantısına” engel olma tehdidi

Erdoğan, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başlamasından önce dün Ankara'da Zelenskiy ile görüştü (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Erdoğan, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin başlamasından önce dün Ankara'da Zelenskiy ile görüştü (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda dün akşam başlayan Rusya-Ukrayna görüşmelerinde gerginlik havası hakimdi. Bunlar iki taraf arasında üç yıl aradan sonra yapılan ilk görüşmeler. Ukrayna tarafı, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğu izlenimini veren düşük düzeydeki Rus temsilinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımında ısrarcı olmuş, ABD Başkanı Donald Trump da Rus mevkidaşının katılımının doğrulanması halinde kendisinin de katılabileceği sinyalini vermişti. Moskova, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, heyete Devlet Başkanı Putin'in danışmanı Vladimir Medinsky'nin başkanlık edeceğini ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin ve Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı Ana İstihbarat Dairesi (GRU) Başkanı Igor Kostyukov'un katılacağını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın müzakerelere üst düzey bir heyet getirdiğini, ancak "Rus heyetinin düzeyinin neredeyse aldatıcı olduğunu" söyledi.

Görüşmelerin başlamasına saatler kala Kremlin, en tartışmalı konulardaki tutumunu teyit ederek, Devlet Başkanı Putin'in İstanbul'a gitmeyeceğini ve ABD'li mevkidaşı Donald Trump ile bir görüşme için şu anda herhangi bir hazırlık yapılmadığını açıkladı. Putin, Ukrayna ile İstanbul'da veya başka bir yerde yapılacak müzakereler için üç "hayır" cevabı verdi: Avrupa'ya rol verilmeyecek, sahada geri çekilme olmayacak ve Ukrayna'nın silahlandırılmayacak.