Mısır, Sudan ve Libya'da bayram tartışması çıktı

Libya’da Bayram Namazı kılan Müslümanlar (AFP)
Libya’da Bayram Namazı kılan Müslümanlar (AFP)
TT

Mısır, Sudan ve Libya'da bayram tartışması çıktı

Libya’da Bayram Namazı kılan Müslümanlar (AFP)
Libya’da Bayram Namazı kılan Müslümanlar (AFP)

Çarşamba gününü Ramazan Bayramı'nın ilk günü olarak açıklayan Libya, söz konusu bildiriden birkaç saat sonra bayramın ilk gününün salı olduğunu duyurdu.
Fayiz es-Serrac liderliğindeki Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti ve Fetva Kurumu, dün iki resmi açıklama yayınlayarak Şevval hilalinin görülemediğini, salı gününün Ramazan’ın son günü, çarşamba gününün de Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacağını bildirmişti.
Birkaç saat sonra yapılan ikinci açıklamada ise salı günün bayramın ilk günü olarak kutlanacağını duyurdu.
Arap ve İslam ülkelerinin büyük bir çoğunluğu bugün Ramazan Bayramı’nın ilk gününü kutlarken Mısır, Ürdün ve Filistin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke Ramazan Bayramı'nı yarın kutlayacağını ilan etti.
Mısır’da hilalin görülmesi ile ilgili haberler birbiri ile çelişki gösterdi. Ardından Fetva Kurumu dün akşam namazından yarım saat sonra yaptığı açıklamada 4 Haziran Salı gününün Ramazan’ın son günü olduğu, çarşamba günün de bayramın ilk günü olduğu belirtildi.
Çatışma, Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı'na bağlı Mısır'daki Ulusal Astronomik ve Jeofizik Araştırma Enstitüsü'nün yayınladığı bildirinin ardından yaşandı. Açıklamaya göre Şevval hilali Kahire yerel saati ile gece 00.02’de görüldü. Bu da bayramın ilk gününün 4 Haziran Salı olduğu anlamına geliyor.
Ardından Mısır Fetva Kurumu'nun açıklamasının esas olduğu belirtildi.
Sudan’da ise halk hareketlerinin en büyüğü olan Meslek Odaları Birliği (SPA) astronomik hesaplara dayanarak bayramın başlangıcının 4 Haziran Salı olduğunu açıkladı. Sudan İslam Hukuku Birliği buna itiraz etti. Birlik, salı günün Ramazan’ın son günü, çarşamba gününün de bayramın başlangıcı olduğunu bildirdi.
Filistin’de güvenlik güçleri, bayramın bugün kutlanmasına müdahale etti. Fetva kurumu da Ramazan Bayramı'nın ilk günün çarşamba olduğunu duyurdu.



Husilere bağlı Zeynebiyat güçleri, Yemenli kadınları ‘savaş’ için seferberlik faaliyetlerine katılmaya zorluyor

 Husi kadın savaşçılar (X)
Husi kadın savaşçılar (X)
TT

Husilere bağlı Zeynebiyat güçleri, Yemenli kadınları ‘savaş’ için seferberlik faaliyetlerine katılmaya zorluyor

 Husi kadın savaşçılar (X)
Husi kadın savaşçılar (X)

Şarku’l Avsat'a bilgi veren kaynaklara göre Husiler, Gazze Şeridi'ni savunma ve füze gücü ile insansız hava araçlarını (İHA) destekleme bahanesiyle başkent Sana, Hacca ve İbb vilayetlerinden kaçırılan yüzlerce Yemenli kadın ve kızı seferberlik faaliyetlerine katılmaya, maddi ve ayni bağışta bulunmaya zorladı.

Kaynaklar, Husilerin ‘Fatımatü’z Zehra'nın doğum yıldönümü’ kutlamaları bağlamında Yemenli kadınları hedef almak ve onları ‘savaş çabaları’ için seferberlik faaliyetlerine katılmaya zorlamak amacıyla liderlerinin doğrudan talimatıyla onlarca kadın saha ekibi oluşturduğunu açıkladı.

Husilere bağlı Zeynebiyat güçleri ilk faaliyetlerini gerçekleştirmeye başladı. Sana ve kırsalında bir gün içerisinde mezhepçi bir karaktere sahip altı etkinlik düzenleyerek, kadınları bağış yapmaya ve oğullarını cephelere yollamaya çağırdılar.

SABA’nın haberine göre, Husilerin Sana'daki kadın komisyonu, füze gücü, deniz gücü ve İHA’ları destekleme bahanesiyle yaklaşık 100 bin dolar (Husilerin kontrolündeki bölgelerde bir dolar 530 Yemen riyaline denk geliyor) değerinde mali ve ayni bağıştan oluşan bir kadın konvoyuna öncülük etti.

Şarku’l Avsat'a konuşan Sana ve kırsalındaki çeşitli mahalle ve köylerde bulunan kadınlar, ‘Zeynebiyat’ın evlerine sürpriz ziyaretler yaparak, Gazze Şeridi'ni destekleme ve ABD ile İsrail saldırganlığına karşı durma bahanesiyle, Fatımatü’z Zehra'nın doğum yıldönümünü anma törenine aile üyeleriyle birlikte katılmalarını ve para ve mücevherlerini vermelerini istediklerini’ söyledi.

Bazı kadınlar, kadın ve kız çocuklarının seferberliği sırasında Husi kadın amirler tarafından kullanılan korkutma ve asgari haklardan mahrum bırakma tehditlerinden bahsetti.

Sana şehrinin el-Kaa mahallesinde yaşayan ev hanımı Ümmü Abdullah, kendisinin ve mahallesindeki diğer kadınların Husilerin ‘mezhepsel seferberlik’ ve gruba destek amaçlı bir etkinliğine katılmaya zorlandığını anlattı.

Ümmü Abdullah, Husilerin kadın etkinliklerini finanse etme bahanesiyle, görünüşte Gazze Şeridi ve Lübnan'ı desteklemek ve savaş çabalarını finanse etmek için nüfusun çoğunun maruz kaldığı zor yaşam ve maddi koşulları göz ardı ederek kadınlara yeni haraçlar dayatmasından duyduğu derin memnuniyetsizliği dile getirdi.

Husi kadın militanların saha hareketi, Yemen'in kuzeybatısındaki Hacca şehrini ve Eflah eş-Şam, Kuhlan eş-Şeref, Mabin, eş-Şağadira ve el-Mehabişa ilçelerini kapsıyor. Kadın komisyonu ve Zeynebiyat güçleri de aynı bahaneyle Yemen'in İbb vilayetinin çeşitli bölgelerindeki anneleri ve ev kadınlarını mezhepçilik ve bağış toplama kampanyalarıyla hedef almaya devam ediyor.

İbb'in ez-Zihar ilçesinde yaşayan ve Husilerin bir etkinliğine katılan Yemenli kadınlar, Husi liderlerini Filistin davasını ve bölgedeki insanların acı ve sıkıntılarını istismar etmek ve Yemenlilere dayattıkları bağışlardan büyük servet kazanmakla suçladı.

Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde kadınları hedef alması, onlara karşı çeşitli suçlar ve ihlaller işlemeye devam ettiği bir döneme denk gelirken, uluslararası ve yerel örgütler bu ihlallerin durdurulması için insani yardım çağrısında bulunmaya devam ediyor.

Yemen Hak ve Özgürlükler Ağı yayınladığı bir raporda, Husilerin Eylül 2016 ile geçtiğimiz mart ayı arasında 18 vilayette Yemenli kadınlara karşı işlediği 10 bin 156 ihlali belgeledi.

Rapora göre Husiler, top atışı ve Katyuşa roketleriyle bombardıman, mayın ve EYP patlamaları, kasıtlı keskin nişancılık ve meskûn mahallerde gelişigüzel ateş açma gibi çeşitli şekillerde 2 bin 786 kadını öldürdü ve 4 bin 369 kadını da yaraladı.