Neçirvan Barzani Bağdat ile yeni bir sayfa açma sözü verdi

Neçirvan Barzani Bağdat ile yeni bir sayfa açma sözü verdi
TT

Neçirvan Barzani Bağdat ile yeni bir sayfa açma sözü verdi

Neçirvan Barzani Bağdat ile yeni bir sayfa açma sözü verdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBY) yeni Başkanı Neçirvan Barzani, düzenlenen yemin töreniyle görevine başladı. Törene Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri ilk kez bölgeyi ziyaret eden Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Meclis Başkanı Muhammed el- Halbusi, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin özel temsilcisi ile Arap ve yabancı binden fazla kişi katıldı.
Ayrıca oturuma geçtiğimiz 28 Mayıs'ta yeni başkanın seçildiği meclis oturumunu boykot eden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) milletvekilleri ile KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul Ali de katıldı.
Oturum,Mesud Barzani’nin konuşmasıyla başladı. Barzani, IKBY’nin seçilmiş başkanını bütün imkanlarıyla destekleyeceğini, demokrasiyi sağlamlaştırmak, kamu özgürlüklerini genişletmek ve güçlü ve adil bir parlamenter sistem kurmak için onunla işbirliği yapacağını söyledi. DEAŞ terörünün askeri olarak bittiğini ancak düşüncesinin yaygın olduğunu söyleyen Barzani, örgütün ülkedeki herhangi bir siyasi veya güvenlik açığından istifade etmek istediğini belirterek, dayanışma çağrısında bulundu.
Yeminini ettikten sonra IKBY Başkanı kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında, dört yıllık görev süresince bölgenin güvenlik ve istikrarını sağlama sözü verdi. “Hepimiz Irak halkının hayal ettiği anayasa hükümleri ışığında ortak sorunlarımızı çözmek ve Kürdistan halkının ve tüm Iraklıların federal bir sistem çerçevesinde haklarını güvence altına almak için Bağdat hükümetiyle birlikte çalışmalıyız” dedi.
Bu anayasaya, diğerinin karşılıklı anlayışı ve işbirliği içinde kabulüne temel teşkil etmesi için büyük umutlar oluşturduk, ancak ne yazık ki içeriğini uygulamadık. Irak halkının hayal ettiği yeni Irak’a ulaşamadık diyen Barzani, “Bugün Irak'taki anayasaya alternatif yok, özellikle de hepimiz pratik olarak yaşadık. Anayasanın kasıtlı veya kasıtsız olarak görmezden gelindiğinde veya maddelerinden herhangi birinin uygulanmaması nedeniyle Irak halkının bileşenleri arasında yeni sorunların ve gerginliklerin ortaya çıktığını gördük. Anayasa'yı yeniden canlandırabilir, harekete geçirebilir, karşılıklı anlayış ve yapıcı tutumlarla DEAŞ ve diğerleri gibi grupların ortaya çıkmasını engelleyebilir, Sincar ve diğer bölgelerde yaşanan trajedinin tekrarlanmasını engelleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Genç Başkan konuşmasında selefini de överek, yarım asırlık ömründe aşağılık diktatörlere karşı mücadelesine değindi ve gerçekleştirilen başarıların bu adamın mücadelesinin meyveleri olduğunu belirtti.
Mesud Barzani ile aylarca süren adaylık konusunda keskin tartışmalar yaşayan Irak Cumhurbaşkanı Berhum Salih yaptığı konuşmada anlaşmazlık sayfasını kapatarak IKYB’nin eski başkanını övdü ve onun yüksek makamının resmi konumundan değil halkın sevgi ve güveninden kaynaklandığını belirtti.
Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi ise yaptığı konuşmada, yeni başkan Necirvan Barzani’nin Erbil ile Bağdat arasındaki sorunları çözebileceğine inandığını söyledi şu ifadeleri kullandı: “Barzani’nin Erbil ile Bağdat arasındaki sorunları sıfırlamasını bekliyoruz.” Halbusi, Barzani’yi çalışmalarında destekleyeceklerini ifade etti.
Hikmet hareketinin lideri Ammar el- Hakim ise oturumda yaptığı konuşmada, geçmiş sayfaları kapatıp yeni bir Kürt rüyası sayfası açarak Erbil ile yaşayan ihtilafların çözülmesi çağrısında bulundu. Bu rüyanın ise bu ülkede güvenle yaşamak ve serveti adil bir biçimde paylaşmak olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Çocukların hayalleri mutlaka ebeveynlerin hayalleri olmak zorunda değildir, çünkü şartlar değişir ve insanlar evrilir.”
Kürdistan Demokrat Partisi  yöneticilerinden ve eski Irak parlamentosu hukuk komitesi başkanı Muhsin el Sadun, Şarku’lAvsat’a yaptığı açıklamada, Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkinin gelecekte önemli gelişmeler göreceğine dair göstergeler olduğunu Bağdat ile başa çıkmada uzun deneyime sahip olan yeni başkanın anayasaya göre önemli sorunlara çözüm bulmaya kararlı göründüğünü belirtti.
Irak Parlamentosunda bir Kürt milletvekili olan Ala Talabani  Şarku’l  Avsat’a yaptığı açıklamada aynı konuya değinerek Neçirvan Barzani’nin Bağdat ile Erbil arasındaki sorunları çözme beklentisi olduğunu vurguladı ve iki taraf arasındaki farklılıkların anlayış çerçevesinde çözülebileceğini belirtti.
Irak Güçleri Koalisyonundan Abdullah el- Harbit ise Şarku’lAvsat’a iki taraf arasında sorunları sıfırlamaktan bahsetmenin zor olduğunu ancak birçok iyimser yaklaşımdan bahsetmenin mümkün olacağını söyledi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.