Irak'ta yeni bir derin devlet mi kuruluyor?

Devlet görevi, Irak’taki en önemli gelir kaynağın (Reuters)
Devlet görevi, Irak’taki en önemli gelir kaynağın (Reuters)
TT

Irak'ta yeni bir derin devlet mi kuruluyor?

Devlet görevi, Irak’taki en önemli gelir kaynağın (Reuters)
Devlet görevi, Irak’taki en önemli gelir kaynağın (Reuters)

Irak parlamentosunun en büyük iki bloğu arasındaki gizli müzakereler, kurulmakta olan büyük bir yürütme organı üzerine bir anlaşma ile sonuçlandı. Bu yürütme organı, üst düzey makamları bölüştürmekten sorumlu olacak ve tüm devlet kurumlarındaki işe alım sürecini kontrolünde bulunduracak.
Devlet görevi, en önemli gelir kaynağı
2003’ten bu yana özel sektörde zayıflığın yaşandığı ve ülkenin gelir ekonomisinin devletin sivil ve askerî kurumlardaki memurların, emeklilerin ve çalışamayacak durumda olanların maaşlarını ödemek için senelik olarak neredeyse yarısını harcadığı petrol gelirleri ile bağlantılı olduğu bir durumda devlet memurluğu, Irak nüfusunun büyük çoğunluğu için en önemli gelir kaynağı haline geldi. Irak hükümeti, kamu sektöründe çalışan memurların sayısına dair detaylı veriler sunmamakla birlikte uzmanların değerlendirmesine göre devletten maaş alan yaklaşık yedi milyon Iraklı bulunuyor ve yıllık olarak ödenen maaşların tutarı, toplamda yaklaşık 40 milyarı buluyor.
Siyasi görev
Independent Arabia'dan Ömer Latif'in analizine göre Devlet memurluğunun taşıdığı büyük maddi değerden ötürü Irak’ta siyaset alanında da geniş bir istihdam sağlandı. Nitekim partiler, geçtiğimiz yıllarda devlet kurumlarına kendi destekçilerini atadı. Bununla birlikte önceki Başbakan Nuri el-Maliki’nin ilk görev döneminde petrol ücretlerinin oldukça yükselmesinden ötürü ‘malî bolluk seneleri’ olarak bilinen 2008-2010 yılları arasında devlet memurlarının sayısında büyük bir patlama yaşandı. İlk Maliki hükümeti, devletin farklı kurumlarına yüzbinlerce kişi atadı. Maliki, sonuçlarını çok geçmeden yani 2010 genel seçimlerinde aldığı bu adımla görülmemiş bir halk desteği kazandı. O zamandan beri Maliki’nin, büyük oranda ilk hükümetinin ve daha düşük düzeyde ikinci hükümetinin atadığı memurlar arasındaki popülerliğinden büyük bir destek aldığı biliniyor. Bu atamalar, devlet kurumlarının belirli pozisyonlarda duyduğu ihtiyacın göz önüne alındığı belirgin bir politikaya dayanmıyordu. Üstelik bir kargaşa hâkim olarak devlet memurluğunda aracılıklar ve siyasi hesaplar benimsendi.
Gevşeklik ve tasarruf
Bu durum, Irak devletinin idarî organında büyük bir gevşeme ile sonuçlanarak devlet kurumlarında verilen görevlerin yerine getirilmesinde büyük bir başarısızlığı beraberinde getirdi. Petrol fiyatlarının küresel çapta düşmesi ve Irak’ın gelirlerinin yaklaşık üçte bir oranında gerilemesi sebebiyle önceki Başbakan Haydar el-İbadi hükümeti, kamu görevlerine yönelik atama politikasında sıkı bir denetim yürütmek zorunda kaldı. Nitekim kamu görevleri rüşvet kapısına dönmüş ve bazı görevlere atanmaların karşılığı yaklaşık 10 bin dolara ulaşmıştı.
Sairun ve Fetih anlaşması
Yükselen Iraklı partiler, ‘pay’laşma yönteminin kökleşmesinde siyasi güçlerin hırsları ile baş edemiyor gibi görünen mevcut Başbakan Adil Abdulmehdi döneminde ilgi alanlarındaki atama sürecini kontrolünde bulunduruyor. Independent Arabia’nın üst düzey siyasî kaynaklardan aldığı bilgilere göre Irak parlamentosundaki en büyük bloğu temsil eden Sairun Koalisyonu ile milletvekili bakımından ikinci bloğu temsil eden Fetih Koalisyonu, kamu istihdamı politikasında son kararı verecek olan bir ‘Federal Hizmet Meclisi’ kurmak için haftalarca süren detaylı müzakereler yürüttü. Kaynaklara göre söz konusu müzakereler, İran’a yakın Irak İslamî Meclisi’ne liderlik eden din adamı Hemmam Hamudi’nin Federal Hizmet Meclisi başkanlığına seçilmesi ile sonuçlandı. Hamudi’ye Sadrcı hareketin aday gösterdiği bir isim vekalet edecek. Sadrcı hareket, Sairun Koalisyonundaki en büyük gücü oluştururken Hemmam Hamudi, Fetih Koalisyonu içerisinde yer alıyor.
Maliki’nin derin devletinin dağılması
Kaynaklar, Hizmet Meclisi kurulmasına dair müzakerelerin, öne çıkan siyasi güçlerin üst düzey memurların bakansız bir şekilde değiştirilmesine ilişkin olarak yürüttüğü paralel müzakereleri bozduğunu ifade ediyor. Söz konusu üst düzey memurlar ise en önemli hükümet kararlarının alındığı farklı devlet kurumlarında çalışan özel dereceli memurlar, genel müdürler ve bakanlık temsilcileridir. Bunların sayısı yaklaşık 4500 olup çoğunluğu, Maliki’nin birinci ve ikinci döneminde, bugün derin devlet olarak bilinen ve herhangi yürütme kararını, kolaylaştırmayı veya resmi bir yönelimi engelleyebilecek durumda olan oluşumu sağlamak üzere göreve getirildi. Bununla beraber kaynaklar, Irak’taki bu derin devletin dağıldığına ve bunun sonucunda mevcut Irak siyasetinde etkin olan parti ve isimlerin destekçilerinin atandığına işaret ediyor. Bu, aradaki farkın pek de büyük olmayacağı anlamına geliyor. Bu verilere göre Federal Hizmet Meclisi, çoğu Maliki’yi destekleyen üst düzey binlerce memuru işten atma görevini üstlenerek başka partileri destekleyen alternatifleri atayabilmek için alan açacak. Hizmet Meclisi’nin kuruluşuna dair yasa metni, kesinlik kazanmak için parlamentoya sunulmak üzere haftalardır yürütülen siyasi müzakerelere bağlı olarak oluşturuldu.  
‘Pay’ tahsisi
Yakın zamanda parlamentoya sunulacak olan yasa önerisine göre Hizmet Meclisi, Irak halkının tüm bileşenlerini temsil etmesi öngörülen bir başkan, bir yardımcı ve on üyeden oluşuyor. Bu, mezhepçi ve etnik partilerin çıkarları açısından emin olması için üst düzey memurların tercihinde mezhep, ırk ve kabile temelli ‘pay’laşma yöntemine itibar edildiğinin açık bir göstergesidir. Fetih ve Sairun blokları, yeni oluşumda cumhurbaşkanı ve yardımcısı makamlarını ellerinde bulundurmakla birlikte on üye koltuğu, kendilerini memnun etmek adına mezhep ve kabile temelli partilere dağıtılacak. Gözlemcilere göre Federal Hizmet Meclisi’ne egemen olmak, bazı siyasi partilere devletin farklı organlarında geniş bir yandaş memur tabanı oluşturma imkânı sağlayacak.



Irak'ta bir alışveriş merkezinde çıkan yangında yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti

TT

Irak'ta bir alışveriş merkezinde çıkan yangında yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti

Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)
Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)

Irak İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, Bağdat'ın 170 km güneydoğusundaki Vasıt vilayetinin merkezinde beş katlı bir ticaret merkezinde çıkan yangında 61 kişi hayatını kaybetti.

Irak televizyonlarında yer alan haberlere göre Kut kentindeki alışveriş merkezinde çıkan yangında yaşamını yitirenlerin sayısı 77'ye yükseldi.

Vasıt vilayetindeki yerel yetkililer daha önce kentteki bir alışveriş merkezinde gece çıkan yangında yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını açıklamıştı.

ukılo
Irak Sivil Savunma İdaresi ekipleri, Kut yangınını söndürmeye ve mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalışıyor. (INA)

Şarku’l Avsat’ın Irak Haber Ajansı’ndan (INA) aktardığına göre Vali Muhammed Cemil el-Meyyahi yaptığı açıklamada, “Vasıt vilayetindeki büyük bir ticaret merkezinde meydana gelen trajik yangında şehit olan ve yaralananların sayısı yaklaşık 50 kişiye ulaştı” ifadelerini kullandı.

3 günlük yas ilan edildi

Eyalette 3 günlük yas ilan edildiğini belirten Vali, ‘ilgili makamların yangının nedenlerini araştırmaya devam ettiğini ve ilk sonuçların 48 saat içinde açıklanacağını’ kaydetti.

Vali, “Yerel makamlar olayla ilgili olarak bina sahibi ve alışveriş merkezi hakkında yasal işlem başlattı” dedi.

Kut'taki bir AFP muhabiri, ilk raporların yangının altı katlı binanın birinci katında çıktığını ve büyüyerek son kata kadar yayıldığını gösterdiğini belirtti.

AFP muhabiri, şehirdeki bir hastanede yanmış cesetler gördüğünü, hastanenin sabah saat 4’e kadar yaralı taşıyan ambulanslarla dolu olduğunu ifade etti.

Çoğu zaman güvenlik standartlarının göz ardı edildiği ülkede son yangın dün geç saatlerde çıktı. Raporlara göre yangın, 5 katlı binada bulunan Corniche Hipermarket’in birinci katında çıktıktan sonra tüm binaya yayıldı. Yangının nedeni henüz bilinmiyor, ancak kurtulanlardan biri AFP'ye yaptığı açıklamada bir klimanın patladığını söyledi.

ıdfgbh
Yangında hayatını kaybeden kurbanların cenaze töreninden... 17 Temmuz 2025. (Reuters)

51 yaşındaki Ali Kazım, alışveriş merkezi ile kurbanların nakledildiği hastane arasında gidip geldi ve kaybolan akrabasını, eşini ve üç çocuğunu aradı. Alışveriş merkezinde, kurtarma ekipleri enkaz altında kurbanları ararken, bir ambulans da yakınlarda bekliyordu. Akrabasının cep telefonunun olayın başından beri kapalı olduğunu söyleyen Kazım, “Ailesi dünden beri ona ulaşmaya çalışıyor ama başaramıyor. Onlara ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. AFP muhabiri olay yerinde yangının kontrol altına alındığını, ancak binanın cephesinin kül olduğunu bildirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bu acı yangın, çoğu yoğun duman nedeniyle boğularak hayatını kaybeden 61 masum vatandaşın hayatına mal oldu. Bunların arasında kimliği bilinmeyen 14 yanmış ceset de bulunuyor” denildi.

kıloşp
Yangında hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katılan yakınları... 17 Temmuz 2025 (Reuters)

“Kaçamadık”

INA daha sonra bir sağlıkçı kaynaktan ‘kurbanların sayısının 63 ölü ve 40 yaralı olduğunu’ aktardı. AFP’ye konuşan bir sağlıkçı kaynak, kimliği belirlenemeyen çok sayıda ceset olduğunu doğruladı. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, sivil savunma ekiplerinin restoran ve süpermarket bulunan binada mahsur kalan ‘45'ten fazla kişiyi’ kurtardığını belirtti. AFP muhabiri, adli tıp kurumunda sevdikleri hakkında bilgi almak için bekleyen kurbanların yakınlarını gördüğünü bildirdi. Bazıları yıkılmıştı. Yerde oturan bir adamın kendine vurup bağırdığı görüldü. 50'li yaşlarında bir doktor olan Nasır el-Kureyşi, yangında 5 aile ferdini kaybettiğini söyledi. AFP’ye konuşan el-Kureyşi, “Başımıza bir felaket geldi... Evdeki elektrik kesintilerinden kaçmak için akşam yemeği yemek üzere alışveriş merkezine gittik... İkinci katta bir klima patladı, ardından yangın çıktı ve kaçamadık.”

Gevşek güvenlik kuralları

45 yaşındaki Mutaz Kerim, üç akrabasının kayıp olduğunu öğrendikten sonra gece yarısı alışveriş merkezine koştu. Saatler sonra, ikisinin cesetleri yanmış haldeyken kimliklerini tespit etti. Bunlardan biri, üç gün önce bu alışveriş merkezinde çalışmaya başlamıştı. Adli tıp kurumunun önünde, kayıp olan üçüncü akrabası hakkında bilgi almak için beklerken öfkeyle şöyle dedi: “Yangınları söndürmek için bir sistem yok.”

df bgfr
Yanmış binanın dışından bir fotoğraf... 17 Temmuz 2025 (AFP)

Son günlerde sıcaklıkların yükselmesi ile Irak'ın çeşitli bölgelerinde mağaza ve depolarda yangınlar çıktı.

Petrol kaynakları açısından zengin olan Irak'ta, özellikle inşaat ve ulaştırma sektörlerinde güvenlik kurallarına çoğu zaman uyulmuyor. Ayrıca ülke, on yıllardır süren çatışmaların sonucu olarak çökmüş bir altyapıya sahip ve bu da sık sık yangınların ve diğer ölümcül felaketlerin meydana gelmesine neden oluyor.

Eylül 2023'te, Irak'ın kuzeyindeki Kerkük’te bir düğün salonu yangını çıktı ve 134 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, yangının havai fişekler ve yanıcı inşaat malzemeleri nedeniyle çıktığını bildirdi.