Suriye'deki yangınlarda 10 kişi hayatını kaybetti

Suriye'deki yangınlarda 10 kişi hayatını kaybetti
TT

Suriye'deki yangınlarda 10 kişi hayatını kaybetti

Suriye'deki yangınlarda 10 kişi hayatını kaybetti

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı’da buğday tarlalarında çıkan yangınlar nedeniyle son iki günde 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
SOHR’a göre Kamışlı’nın doğusundan Haseke kırsalına kadar yayılan yangınları söndürme çalışmalarında yarısı sivil 10 kişi hayatını kaybetti.
Cumartesi günü çıkan yangınlar, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangınlar hala devam ederken, Kürt yetkililer yangınların ‘kundaklama’ sonucu ortaya çıktığını öne sürdü.
AFP’ye konuşan Kürt Kızılayı Sözcüsü Kemal Derbas, insanların tarlalardaki yangını söndürmeye çalışırken ateş kapanına kısıldıklarını ve boğularak hayatını kaybettikleri bilgisini verdi.
Derbas, ayrıca değişik derecelerde yanıklara maruz kalan 5 kişinin de yaralandığını söyledi.
Son haftalarda, özellikle ülkenin kuzeydoğusunda olmak üzere Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen bölgelerde yangınlar patlak verdi.
DEAŞ söz konusu yangınların bir kısmını üstlendi.
Kürt yetkililer, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’a kuyulara ve petrol istasyonlarına yaklaşan yangınları kontrol etmelerine yardımcı olmaları yönünde çağrıda bulundu.
Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürt yönetimi altında bulunan Ekonomi ve Tarım Komitesi Eşbaşkanı Selman Barudo, AFP'ye verdiği demeçte, Haseke’de yangın nedeniyle  350 bin hektarlık alanın yok olduğunu dile getirdi.
Barudo, bu yangınların Suriye’nin kuzeydoğusundaki öz yönetim ile mücadele etmek ve insanlar arasında fitne yaratmak isteyen tarafların kundaklanması sonucu çıktığını da ima etti.
Suriye resmi haber ajansı SANA ise SDG’yi Haseke’deki tarlalara yapılan kundakçılığın arkasında olmakla suçlayarak, çiftçilerin hükümete bağlı tahıl merkezlerine ekinlerini teslim etmelerini engellemek için tarlaların kasten ateşe verildiğini belirtti.
Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt yönetimi ile Suriye rejimi, bu hasat mevsiminde Haseke’deki çiftçilerden bol miktarda buğday mahsulü alımı üzerine rekabet ediyor.
Analistlere göre her iki taraf da kendi kontrol ettiği alanlardaki nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak ve ülke genelinde barışı korumak için buğdaya büyük önem veriyor.
Çiftçiler, Kürt ve hükümet yetkililerinin kaynaklarını kontrol etmek istemesinden şikayet ederken, bazıları yangınların çıkış nedeninin düşük kaliteli yakıt ve ihmal dışında ‘misilleme’ olduğunu söylüyor.
SANA’da geçtiğimiz Cumartesi günü yer alan haberde, Hama’nın kuzeybatı kırsalında yer alan birçok köydeki tarım alanlarında çıkan yangınların teröristlerin roket saldırıları sonucu patlak verdiği öne sürüldü.
Yıllardır süren savaş ve kuraklıktan sonra Suriye, özellikle kuzeydoğuda yılın başında görülen şiddetli yağışlar nedeniyle bereketli bir hasat bekliyor. Ancak bu hasat haftalardır birçok yerde çıkan yangınlardan dolayı tehdit altında.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.