Lavrov: Körfez'deki durum sadece diyalogla çözülebilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2+2 formatındaki görüşmeler için Moskova’da bulunan Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2+2 formatındaki görüşmeler için Moskova’da bulunan Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi (AP)
TT

Lavrov: Körfez'deki durum sadece diyalogla çözülebilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2+2 formatındaki görüşmeler için Moskova’da bulunan Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2+2 formatındaki görüşmeler için Moskova’da bulunan Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi (AP)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin İran’a karşı izlediği yöntemi yapıcı bulmadıklarını belirterek, Körfez’deki mevcut krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Lavrov, Rusya’nın başkenti Moskova’da 5’incisi düzenlenen 2+2 formatındaki görüşmeler kapsamında Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi.
Mısır Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Tamer Rıfai, önceki gün yaptığı açıklamada, Mısır Savunma Bakanı Muhammed Zeki ve Şukri’nin beraberindeki heyetle birlikte, Moskova’da düzenlenecek 2+2 görüşmelere katılmak üzere Rusya’ya resmi ziyaret gerçekleştirdiklerini duyurmuştu.
Lavrov’dan önemli açıklama
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Lavrov, “Bugün bölgedeki durum, toplantılarımızın sıklığını haklı çıkarıyor. Bütün alanlarda ve çok etkili bir şekilde gelişen ikili ilişkilerimizi detaylı bir şekilde ele alacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Lavrov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “İran konusunun, sadece Suriye'deki durum açısından değil, bölgenin tümünde ABD ve İsrail'i endişelendirdiği gerçeğinden hareket ediyoruz. Bunu yapıcı bir yöntem olarak görmüyoruz. ABD'nin tüm siyasi imkânlarını bir ülkeyle mücadeleye yöneltmesini, bu ülkeye karşı tecrit politikası izlemesini, ilgili olayları soruşturmadan tüm hatalar için bu ülkeyi suçlamasını yapıcı bulmuyoruz” dedi.
Lavrov ayrıca ülkesinin, Suriye Anayasa Komisyonu çalışmalarını en kısa zamanda tamamlamak için Birleşmiş Milletler (BM) ile ortak çalışma yürüttüğünü söyledi.
Mısır tarafından yapılan açıklamada ise görüşmede, Rusya’dan Mısır turizm merkezlerine yönelik uçak seferlerinin yeniden başlaması talebinin dile getirildiği aktarıldı.
Rusya’dan yapılacak seferlerin güvenliği noktasında gereken tüm tedbirleri aldıklarını belirten Şukri, “Her iki tarafın da güvencesine çok yakın olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
2015’in Ekim ayında, Kogalymavia şirketine bağlı Airbus A321 model Rus uçağı, Şarm eş-Şeyh Havalimanı’ndan kalkışından 4 saat sonra Mısır Sina Yarımadası’nın üzerinde iken düşürülmüş; o tarihten beri de, Rusya-Mısır arasındaki hava trafiği de kesintiye uğramıştı. 224 kişinin ölümüne yol açan uçağın düşürülmesi olayını DEAŞ üstlenirken, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, uçağa bomba konduğunu tespit ettiklerini söylemişti.
Rusya’dan önemli adım
Rusya, iki ülke arasındaki uçak seferleri konusunda geçtiğimiz yılın Nisan ayında sınırlı da olsa bir adım atmış ve sadece Kahire-Moskova hattında uçuş seferlerinin yeniden başlamasına yeşil ışık yakmıştı.
Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, görüşmeler öncesinde Rusya'nın RT kanalına verdiği demeçte, uçuş seferlerinin yeniden başlamasıyla ilgili doğrudan bir müzakere yürütmediklerini ancak Rusya ve Mısır arasında ortak çabaların sürdüğünü kaydetti.
Filistin meselesi
Şukri, Filistin ile ilgili bir soruya da, Mısır’ın Filistin davasına destek verme hususunda Rusya ile benzer bir tutuma sahip olduğunu, 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulması planına sadık kaldığını ifade etti.
Şukri, Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenecek “Refah için Barış” adlı ekonomik çalıştayla ilgili soruya, ülkesinin sadece çalıştayda söylenenleri dinlemek ve değerlendirmek için katılacağını, karar verme konumunda olan tarafın ise Filistin yönetimi olduğunu söyledi.



Moskova Belediye Başkanı, başkente doğru gelen 31 İHA’nın düşürüldüğün duyurdu

Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
TT

Moskova Belediye Başkanı, başkente doğru gelen 31 İHA’nın düşürüldüğün duyurdu

Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)
Ukrayna askeri birlikleri arasında insansız hava aracı yaygınlaştı (EPA)

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Rus hava savunmasının gece boyunca şehre doğru gelen 31 insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü söyledi.

Sobyanin, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, İHA’ların yaklaşık üç buçuk saatlik bir süre içinde düşürüldüğünü belirtti.

Sobyanin, enkazı incelemek üzere acil durum ekiplerinin gönderildiğini belirtti. Olayla ilgili herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi.

Rusya Sivil Havacılık Otoritesi (Rosaviatsiya), Moskova bölgesindeki tüm havaalanlarında operasyonların askıya alındığını duyurdu.        

Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'daki Pulkovo Havalimanı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, başkentten gelen uçuşların yönünün değiştirilmesiyle ilgili sorunlarla karşılaştığını belirtti. Ayrıca, orta Rusya'daki birçok havalimanı da iniş ve kalkışları askıya aldı.


Trump, Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el konulduğunu duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el konulduğunu duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ve Karakas arasındaki gerginliğin tırmanmasıyla birlikte, dün ABD'nin Venezuela kıyılarında bir petrol tankerine el koyduğunu doğruladı. Trump, "Venezuela açıklarında çok büyük bir petrol tankerine el koyduk; şimdiye kadar el konulan en büyük tanker" ifadesini kullandı.

Politico'nun haberine göre tanker Küba'ya gidiyordu ve Küba devlet petrol şirketi Cubametales tarafından Asya'daki aracılara satılmak üzere petrol taşıyordu.

İki ABD savaş uçağı çarşamba günü, ABD yönetiminin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun iktidardaki günlerinin "sayılı" olduğunu ilan ettiği baskı kampanyasının başlangıcından bu yana Güney Amerika ülkesine en yakın nokta olarak kabul edilen bir noktada Venezuela Körfezi üzerinden uçtu.

Savunma Bakanı Pete Hegseth, Kongre liderlerine, uyuşturucu taşıdığından şüphelenilen bir tekneye düzenlenen ve ilk saldırıdan sonra teknenin enkazına tutunan iki kişinin ölümüne yol açan çifte saldırının videosunun tamamını yayınlamayı düşündüğünü bildirirken, kamuya açık uçuş takip siteleri, en geniş noktalarında yaklaşık 240 kilometre genişliğinde olan Venezuela Körfezi üzerinde uçan iki ABD Donanması F/A-18 savaş uçağının 30 dakikadan fazla bir süre su üzerinde daireler çizerek uçtuğunu kaydetti.

Bir savunma yetkilisi, uçuşu uluslararası hava sahasında yapılan “rutin bir eğitim uçuşu” olarak nitelendirdi ve uçakların silahlı olup olmadığını teyit edemediğini belirtti. Uçuşu, ABD uçaklarının yeteneklerini test etmek için tasarlanmış önceki tatbikatlara benzetti ve “provokatif olmadığını” vurguladı.

ABD ordusu daha önce de bölgeye B-52 Stratofortress ve B-1 Lancer bombardıman uçakları konuşlandırmış, Venezuela kıyılarına yakın uçuşlar gerçekleştirmişti; ancak F/A-18 savaş uçaklarının salı günü yaptığı gibi Venezuela topraklarına yakın uçuşlar yapmamıştı.


Musk, DOGE’dan pişman: “Bir daha uğraşmam”

Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
TT

Musk, DOGE’dan pişman: “Bir daha uğraşmam”

Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)
Ocak ayında Musk liderliğinde kurulan DOGE, kasımda kapatılmıştı (Reuters)

Elon Musk, Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nda (DOGE) geçirdiği süreyi değerlendirdi.

Musk, 2017-2019'ta İç Güvenlik Bakanlığı'nda basın sözcüsü yardımcısı olarak görev yapan Katie Miller'ın podcast'ine katıldı.

Teknoloji milyarderi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı Stephen Miller'ın eşiyle yaptığı söyleşide, DOGE'un tartışmalı federal bütçe kesintilerine dair şunları söyledi:

Biraz başarılı olduk. Bir dereceye kadar başarılı olduk. Hiç mantıklı olmayan, tamamen israfa yol açan birçok fonlamayı durdurduk.

Trump'ın seçim kampanyasına yaptığı desteklerle gündeme gelen Musk, ABD Başkanı tarafından DOGE'un başına getirilmişti.

Yönetimin ilk 5 ayında federal kurumlarda gerçekleştirdiği kesintilerle tartışma yaratan Tesla CEO'su, nisanda yaptığı açıklamada elektrikli otomobil şirketiyle ilgilenmek için DOGE'da geçirdiği süreyi azaltacağını duyurmuş, mayısta da görevden ayrılmıştı.

DOGE'un kesintileri nedeniyle binlerce federal çalışanın işine son verilmesi ABD'de tepki çekmişti. ABD'nin yanı sıra bazı Avrupa şehirlerinde de Tesla'ların kundaklandığı bildirilmişti.

Salı günü yayımlanan podcast'te Musk, bir daha DOGE gibi bir projenin başına geçmek istemediğini belirtti:

DOGE'la uğraşmak yerine, esasen şirketlerim üzerinde çalışmalıydım. Böylece ürettiğimiz arabaları kundaklamazlardı.

Space X CEO'su, DOGE'un başına geçtikten sonra katıldığı bir konferansta Nazi selamı verdiği iddiasıyla da yoğun eleştirilerin hedefi olmuştu.

Analistlere göre Tesla'nın net kârının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 71 oranında düşmesinde, Musk'ın DOGE’a odaklanması büyük rol oynamıştı.

Teknoloji milyarderiyle ABD Başkanı'nın arası, Trump'ın tartışmalı vergi indirimi tasarısı nedeniyle bozulmuştu. Sosyal medya üzerinden atışmaların ardından ikili daha sonra "dostluk mesajları" paylaşmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Axios