Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak rekora imza attı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak bir rekora imza attı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak bir rekora imza attı
TT

Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak rekora imza attı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak bir rekora imza attı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak bir rekora imza attı

İsrail’in şu an iktidarda bulunan başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre kalarak bir rekora imza attı.
Netanyahu’nun iktidarda kalma süresi dün itibariyle 4 bin 876 güne ulaştı. Bu süre İsrail’in ilk başbakanı Ben Gurion’dan bir gün fazla iktidarda kaldığı gün sayısı.
Başbakan Netanyahu beşinci dönem seçimleri de kazandı ancak hükümet kurulamadığından yeni seçim çağrısı yapıldı. Netanyahu,katıldığı ilk seçimlerde 1996 yılında İsrail’in en genç başbakanı olarak 46 yaşında başbakanlık koltuğuna oturdu. Yine O, İsrail devletinin kurulduğu tarih olan 1948 yılından sonra doğan ilk başbakan.
Netanyahu partisinde popüler figür olmasına rağmen muhalifleri onu yozlaşmış ve demokratik olmamakla suçluyor.
Netanyahu eski başbakan Ehud Barak ve eski genelkurmay başkanı Benny Gantz da dahil olmak üzere 17 Eylül’de yapılacak seçimlerde onu devirmek isteyen siyasi muhaliflerce büyük bir tehditle karşı karşıya.
İsrail’deki bir seçim anketinin Makor Rishon gazetesi tarafından yayınlanan son seçim sonuçlarına göre, Netanyahu’nun önderliğindeki sağcı partilerin, Avigdor Liberman’ın başkanlık ettiği “İsrail Evimiz Partisi”ne ihtiyaç duymadan en az 61 sandalyelik bir hükümet oluşturmak için gerekli çoğunluğu elde edemiyor.
Anket sonuçlarına göre, eğer bugün Knesset seçimleri yapılsa Likud partisi Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz koalisyondan küçük bir farkla üstün olacak. "Beyaz Mavi"nin 29 sandalye kazanması karşılığında Likud’un 32 sandalye kazanması bekleniyor.
Yapılan ankete göre, eğer ortak Arap listesi oluşturulursa, bu İsrail parlamentosunun üçüncü büyük partisi olarak 11 sandalye kazanması beklenirken, İsrail Evimiz Partisi 8 sandalye alacak.
Radikal dini partilere gelince, Yahudi-Tevrat Partisi 8 sandalyesini korurken, 7 sandalye ile Şas Partisi gücünü bir dereceye kadar koruyor.
Amir Peretz liderliğindeki İşçi Partisi 6 sandalye, “Yeni Sağ”, “İsrail Demokrasi” ve “Meretz” Partisi beş sandalye alacak görünüyor.
Rafi Peretz liderliğindeki "Yahudi Evi" ve Betzeliel Smutrich liderliğindeki "Ulusal Birlik" ten oluşan Sağ Partiler Birliği sadece dört sandalyede kalacak. Moşe Feiglin’in partisi Zeud ultra-Ortodoks Yahudi fraksiyonu, seçim barajını aşamayacaklarından meclis dışında kalacak gibi görünüyor.
Sandalyelerin meclisteki bloglara göre dağılımı şöyle olacak; Netanyahu liderliğindeki sağ partiler ile aşırı dinci partilerin edindiği sandalye sayısı 56 olurken; siyasi haritanın orta ve solunda kalan partiler de 56 sandalyeye ulaşıyor. Bunların dışında İsrail Evimiz Partisi 8 sandalye kazanıyor. Bu da Liberman’ın hükümet kurma çalışmalarında hangi kefeye giderse orayı ağır bastıracak olan önemli konumunu gösteriyor.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal