İsrail’in şu an iktidarda bulunan başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre kalarak bir rekora imza attı.
Netanyahu’nun iktidarda kalma süresi dün itibariyle 4 bin 876 güne ulaştı. Bu süre İsrail’in ilk başbakanı Ben Gurion’dan bir gün fazla iktidarda kaldığı gün sayısı.
Başbakan Netanyahu beşinci dönem seçimleri de kazandı ancak hükümet kurulamadığından yeni seçim çağrısı yapıldı. Netanyahu,katıldığı ilk seçimlerde 1996 yılında İsrail’in en genç başbakanı olarak 46 yaşında başbakanlık koltuğuna oturdu. Yine O, İsrail devletinin kurulduğu tarih olan 1948 yılından sonra doğan ilk başbakan.
Netanyahu partisinde popüler figür olmasına rağmen muhalifleri onu yozlaşmış ve demokratik olmamakla suçluyor.
Netanyahu eski başbakan Ehud Barak ve eski genelkurmay başkanı Benny Gantz da dahil olmak üzere 17 Eylül’de yapılacak seçimlerde onu devirmek isteyen siyasi muhaliflerce büyük bir tehditle karşı karşıya.
İsrail’deki bir seçim anketinin Makor Rishon gazetesi tarafından yayınlanan son seçim sonuçlarına göre, Netanyahu’nun önderliğindeki sağcı partilerin, Avigdor Liberman’ın başkanlık ettiği “İsrail Evimiz Partisi”ne ihtiyaç duymadan en az 61 sandalyelik bir hükümet oluşturmak için gerekli çoğunluğu elde edemiyor.
Anket sonuçlarına göre, eğer bugün Knesset seçimleri yapılsa Likud partisi Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz koalisyondan küçük bir farkla üstün olacak. "Beyaz Mavi"nin 29 sandalye kazanması karşılığında Likud’un 32 sandalye kazanması bekleniyor.
Yapılan ankete göre, eğer ortak Arap listesi oluşturulursa, bu İsrail parlamentosunun üçüncü büyük partisi olarak 11 sandalye kazanması beklenirken, İsrail Evimiz Partisi 8 sandalye alacak.
Radikal dini partilere gelince, Yahudi-Tevrat Partisi 8 sandalyesini korurken, 7 sandalye ile Şas Partisi gücünü bir dereceye kadar koruyor.
Amir Peretz liderliğindeki İşçi Partisi 6 sandalye, “Yeni Sağ”, “İsrail Demokrasi” ve “Meretz” Partisi beş sandalye alacak görünüyor.
Rafi Peretz liderliğindeki "Yahudi Evi" ve Betzeliel Smutrich liderliğindeki "Ulusal Birlik" ten oluşan Sağ Partiler Birliği sadece dört sandalyede kalacak. Moşe Feiglin’in partisi Zeud ultra-Ortodoks Yahudi fraksiyonu, seçim barajını aşamayacaklarından meclis dışında kalacak gibi görünüyor.
Sandalyelerin meclisteki bloglara göre dağılımı şöyle olacak; Netanyahu liderliğindeki sağ partiler ile aşırı dinci partilerin edindiği sandalye sayısı 56 olurken; siyasi haritanın orta ve solunda kalan partiler de 56 sandalyeye ulaşıyor. Bunların dışında İsrail Evimiz Partisi 8 sandalye kazanıyor. Bu da Liberman’ın hükümet kurma çalışmalarında hangi kefeye giderse orayı ağır bastıracak olan önemli konumunu gösteriyor.
Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak rekora imza attı
https://turkish.aawsat.com/home/article/1822921/netanyahu-israil%E2%80%99-kurucusu-david-ben-gurion%E2%80%99un-iktidar%C4%B1ndan-daha-uzun-s%C3%BCre
Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak rekora imza attı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak bir rekora imza attı
Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak rekora imza attı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kurucusu David Ben Gurion’un iktidarından daha uzun süre koltuğunda kalarak bir rekora imza attı
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'deki Joint Base Andrews'da Florida'ya gitmek üzere Air Force One uçağına binişi sırasında el sallarken, 16 Ocak 2026 (Reuters)
Trump'ın seçim kampanyası kapsamındaki bir mitinginin başlaması öncesinde MAGA şapkaları takan katılımcılar, 4 Kasım 2024 (Reuters)
Trump ve Heritage Vakfı'nın ekonomi alanında kıdemli misafir araştırmacısı Steve Moore, Washington’daki Beyaz Saray'da, gerçek hane halkı gelirindeki değişimi gösteren bir grafiğe işaret ederken, 7 Ağustos 2025 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki Oval Ofisi'nde, 14 Ocak 2026 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde Beyaz Saray’da yeni gümrük vergisi listesini açıkladı. (AP)
Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, ABD Başkanı ve yönetim kadrosunun 3 Ocak'ta Venezuela'daki askeri operasyonu izlediği görülüyor.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, 23 Eylül'de New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei arasında yapılan toplantıya katıldı. (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 9 Ocak'ta Beyaz Saray'da (Reuters)
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 15 Ocak'ta Minneapolis'te tahrip edilen bir ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu aracının fotoğrafını gösteriyor. (Reuters)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)