​Ömer el-Beşir Çarşamba günü hâkim karşısına çıkacak

Ömer el Beşir yolsuzluk suçlamasından hâkim karşısına çıkıyor (Reuters)
Ömer el Beşir yolsuzluk suçlamasından hâkim karşısına çıkıyor (Reuters)
TT

​Ömer el-Beşir Çarşamba günü hâkim karşısına çıkacak

Ömer el Beşir yolsuzluk suçlamasından hâkim karşısına çıkıyor (Reuters)
Ömer el Beşir yolsuzluk suçlamasından hâkim karşısına çıkıyor (Reuters)

Sudan'ın devrik lideri Ömer el-Beşir’in önümüzdeki Çarşamba günü, yolsuzluk, yasadışı döviz bulundurma ve haksız servet edinme suçlarından hâkim karşısına çıkacağı belirtildi.
Sudan Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşir’in Hartum’daki evinde 100 milyon dolar değerinde yasadışı döviz bulundurma, yolsuzluk yapma ve yasa dışı servet edinme suçlamaları ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Başsavcılık ayrıca, geçtiğimiz günlerde başkent Hartum’da ordu karargâhı önünde gerçekleşen barışçıl oturma eylemleri sırasında hayatını kaybeden siviller hakkında soruşturma açılacağını duyurdu.
Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan daha önce konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Ömer el-Beşir’in Devlet Başkanlığı konutunda, 7 milyon euro, 350 bin dolar ve bunun yanı sıra 5 milyar Sudan cuneyhi bulunduğunu ifade etmişti.
Sudan medyasında yer alan haberlere göre, Hartum’un kuzeyinde bulunan bir mahkeme, güvenlik nedeniyle davayı ertelemeyi reddederken, el-Beşir’in Hartum Merkez Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacağı aktarıldı.
Ömer el-Beşir’in askeri darbenin yönetimi ve uygulanması ile çok sayıda avukat tarafından kendisine açılan başka davalar ile karşı karşıya kalması bekleniyor. Ömer el-Beşir 30 Haziran 1989’da gerçekleşen darbe ile seçilmiş hükümeti devirerek Sudan Devlet Başkanı olmuştu.
Öte yandan, Sudan Cumhuriyet Savcılığı, 3 Haziran’da başkent Hartum’daki ordu karargâhı önünde düzenlenen oturma eylemleri sırasında protestocuları hedef alan ve onlarca kişinin ölmesine, çok sayıda sivilin ise yaralanmasına sebep olan olaylara ilişkin soruşturma açılacağını duyurdu.
Sudan Başsavcısı Abdullah Ahmed Abdullah geçtiğimiz hafta konuya ilişkin yaptığı açıklamada, oturma eylemine son vermek için güvenlik güçleri tarafından düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölmesine, binden fazla kişinin de yaralanmasına sebep olan operasyonları soruşturmak üzere oluşturulan komitenin hazırladığı raporu teslim aldıklarını duyurdu. Ayrıca AGK Başkan Yardımcısı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu, ellerinde, ordu güçlerinin oturma eylemi sırasında yaşanan kanlı olaya dâhil olma suçlamasında halkı şaşırtacak sürpriz bir video olduğunu söyledi. Daklu oturma eylemi sırasında yaşanan olay ile ilgili tüm gerçekleri açıklama sözü vererek, eski rejim unsurlarının Sudan devrimini yıpratmaya çalıştığını ifade etti. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi (Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’ne (ÖDBG) sadık) oturma eylemi sırasında yaşanan olaylarda 130’dan fazla sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlerce insanın yaralandığını ve onlarca insanın ise kaybolduğunu duyurdu. Sudan Sağlık Bakanlığı ise ölü sayısının 86’yı geçmediğini açıkladı.



Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump
TT

Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump

Hamas'tan bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Gazze Şeridi'ni "alıp" "serbest bölge" haline getirme isteğini dile getirdiği açıklamalarına ilişkin yorum yaparak, dün Gazze'nin "satılık olmadığını" söyledi.

Hareketin siyasi büro üyesi Basem Naim yaptığı açıklamada, "Gazze, Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır, açık pazarda satılık bir mülk değildir" ifadelerini kullandı.

Trump, dün Katar'da yaptığı bir iş toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni "serbest bölge yapacağını" ve Filistin topraklarında kurtarılacak hiçbir şey kalmadığını söyleyerek, Gazze Şeridi'ni kontrol altına alma isteğini yineledi.

frgty67uı8
Hamas'ın askeri kanadı el Kassam Tugayları'ndan iki savaşçı (Arşiv- Reuters)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Trump, Gazze ile ilgili fikrini ilk kez şubat ayında ortaya attı ve ABD'nin bu bölgeyi yeniden geliştireceğini ve Filistinlileri başka yerlere göç etmeye zorlayacağını söyledi.

Plan, Filistinliler, Arap ülkeleri ve Birleşmiş Milletler tarafından etnik temizlik olarak nitelendirilerek dünya çapında kınandı.

İsrail'in yaklaşık 53 bin Filistinlinin ölümüne ve Gazze'nin büyük bir kısmının yıkılmasına yol açan askeri saldırıları sürerken, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun çoğu ülke içinde yerinden edildi.

Asgari şart

Naim, Gazze'ye yardımların ulaştırılmasının, mart ayı başından beri bölgede abluka uygulayan İsrail ile müzakereler için «asgari şartı» olduğunu vurguladı.

Hamas Siyasi Bürosu'ndan bir üye, "Olumlu ve yapıcı bir müzakere ortamı için asgari şart, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetinin geçiş noktalarını açması ve insani, gıda ve tıbbi yardımların girişine izin vermesidir" dedi.

İsrail, Hamas'ın Ekim 2023'te gerçekleştirdiği saldırının ardından askerî harekâtına başladı.