ABD yönetimi, Lübnan’da Cebel-i Lübnan kriziyle ilgili açıklama yaptı. Washington Beyrut'tan beklentisini açıkça dile getirerek mezhepçi ve bölgesel kışkırtmalar başlamadan adaletin sağlanması çağrısı yaptı.
Uluslararası boyutta olmayan, Lübnan'ın içişleriyle ilgili bir konuda nadiren açıklama yapan ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, krizin tüm siyasi taraflarını uyarması dikkati çekti.
ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "ABD herhangi bir siyasi müdahale olmadan adil ve şeffaf bir adli incelemeyi desteklemektedir” ifadeleri kullanıldı. Büyükelçilik "30 Haziran’da Cebel-i Lübnan'ın Kabr Şabun beldesinde yaşanan trajik olayın siyasi hedeflere ulaşmada kullanılmasının reddedilmesi gerektiğini" vurguladı.
Büyükelçilik, ABD hükümetinin "Lübnan makamlarına, bununla ilgili mezhepçi ve bölgesel çekişmeyi kışkırtmadan adaletin sağlaması yönündeki beklentisini açıkça dile getirdiğini" söyledi.
Lübnan’da siyasi kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, "ABD'nin bu yerel krizle ilgilenmesinin Washington'ın Lübnan'ın çok riskli bir aşamaya girdiği değerlendirmesiyle ilgili olduğunu ve bu nedenle konu hakkında açıklama yapma ihtiyacı duyduklarını" belirtti.
Açıklamanın, giderek artan gerilimle ilgili ülkenin bir dönüm noktasında olduğu uyarısını örtük olarak içerdiği ifade edildi.
ABD Büyükelçiliği bildirisi bu krizin tüm siyasi alana yaygınlaşmasından korktuğunun göstergesi.
Aktivist ve BM Araştırma ve Belge Merkezi'nin yöneticisi Lokman Selim Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği'nin Lübnan'daki her siyasi ya da güvenlik gelişmesi hakkında açıklamada bulunmadığını hatırlatarak “ancak son gelişmeler daha önce görülmemiş siyasi aksamalara neden oldu” dedi.
ABD’nin Lübnan’da istikrarın devam etmesine destek bağlamında açıklama yaptığını söyleyen Selim, “Amerikan mantığına göre yargı bu konuda görevini üstlenmelidir ancak bazı Lübnanlılar yargıyı sorunun bir parçası olarak görüyor. Dolayısıyla çağrı siyasi arka planı olmayan adaleti sağlama şeklinde geliyor” dedi.
Cebel-i Lübnan krizi nedir?
Şeyh Nasıruddin el-Garib kendisini Cebel-i Lübnan'daki "Şeyhu’l Akl" (Tüm Dürzilerin Dini önderi) olarak kabul ediyor. ve Canbolat’ın muhalifi olduğu zikredilirken, Lübnan devleti ise Dürzileri temsil eden Dini otorite Şeyhu’l Akl olarak Canbolat’ın da desteklediği Şeyh Naim Hasan'ı kabul ediyor.
Dürzi tabanlı İlerici Sosyalist Parti (İSP) ile (Dürzi) Lübnan Demokratik Partisi (LDP) arasındaki siyasi kriz, 30 Haziran’da Mültecilerden Sorumlu Devlet Bakanı Salih el-Garib’in 2 korumasının öldürülmesi ve 3 korumasının da yaralanması sonrasında tırmandı. Garib, İSP'nin rakibi LDP mensubu.
Saldırı Maruni Hristiyan tabanlı Özgür Yurtsever Hareket (ÖYH) Genel Başkanı Cibran Basil'in bölgeyi ziyareti esnasında Basil'in konvoyuna düzenlendiiği için Cebel-i Lübnan'daki Hristiyan kesimi de krizin bir tarafı yapıyor.
Cebel-i Lübnan ili, başkent Beyrut çevresindeki Lübnan'ın merkezi bölgesini oluşturuyor. 1 milyon 800 bin nüfuslu dağlık bölgenin yüzde 85'i Maruni Hristiyan, yüzde 10'u Dürzi, yüzde 3'ü Şii ve yüzde 2'si Sünnilerden müteşekkil. Krizin yaşandığı Aley ilçesinde ise Dürzi ağırlıklı olmakla birlikte Hristiyan nüfus da bulunuyor.
Lübnan kamuoyu ve Uluslararası toplum Cebel-i Lübnan'da patlak verecek bir iç çatışmanın tüm ülkeye yayılmasından ve 1975-1990 yıllarında yaşanan iç savaşın tekrarlanmasından endişe ediyor.
ABD Cebel-i Lübnan krizinde adaletin sağlanması çağrısı yaptı

ABD Cebel-i Lübnan krizinde adaletin sağlanması çağrısı yaptı

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة